Afrikas nye stjerne: Zeitz Museum of Contemporary Art Africa i Cape Town

Man tager en gammel silo, en af tidens meste hotte designere/arkitekter og en milliardær med en kæmpe afrikansk kunstsamling, og så bliver resultatet et kunstmuseum i verdensklasse. Kom med på en tur til en ny stjerne af et kunstmuseum i Cape Town, Sydafrika.

Cape Town er med rette kendt som en af verdens smukkeste byer. Byens ligger flot ud til Atlanterhavet med Table Mountain som et smukt bagtæppe. Klimaet er behageligt året rundt, og lige uden for byen venter de store naturoplevelser.

Men hvis du også er til moderne kunst, så har Cape Town ikke haft meget at byde på – indtil nu.

Verdens første museum for moderne afrikansk kunst: Zeitz Museum of Contemporary Art Africa

I 2017 skete der noget stort i Cape Town, når det gælder moderne kunst. Her åbnede nemlig det første museum i Afrika, som udelukkende har fokus på afrikansk moderne kunst. Museet hedder Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. (Eller blot Zeitz MOCAA i daglig tale.)

Det er et museum i verdensklasse og er helt på højde med vores eget Louisiana eller Tate Modern i London.

Zeitz MOCAA - Museum of Contemporary Art Africa

Fra forladt silo til pulserende kunstmuseum

I mange år stod Cape Towns største kornsilo forladt og forsømt hen på havnefronten. Den kæmpe silo kan ses fra det meste af Cape Town med sine 57 meter i højden. Som de fleste andre siloer verden over mistede den sin funktion i starten af 00’erne. Shippingbranchen var blevet så effektiv, at langt de fleste siloer blev overflødige. Noget, vi også kender fra vores egne havnebyer, hvor langt de fleste siloer nu står tomme hen.

I stedet for at rive den kæmpe bygning ned, fik lokale ildsjæle den gode idé, at indrette et moderne kunstmuseum i siloen. Som det første tog de kontakt til den tyske milliardær og filantrop Jochen Zeitz. Han ejer nemlig verdens største private samling af moderne afrikansk kunst. Zeitz blev overbevist og sagde ja til at udlåne sin samling på livstid til museet. Oveni smed han også en stor portion penge, så projektet kunne blive realiseret.

Kunsten at indrette en gammel silo

Umiddelbart var siloen i Cape Town slet ikke egnet tll ret meget andet end at opbevare korn og majs. Bygningen er i sin oprindelige form nemlig opført med 42 høje cylindre. For at løse den vanskelige opgave med ombygningen, fik man den kontroversielle og nytænkende britiske designer Thomas Heatherwick med på opgaven. I Danmark er Heatherwick ikke et kendt navn, men han er blandt andet personen bag nyfortolkningen af Londons dobbeltdækker-bus (Læs mere), og manden, der tegnede Storbritanniens prisvindende pavillion “Seed Cathedral” ved Shanghai Expo i 2010 (Læs mere).

For Thomas Heatherwick var det vigtigt, at bevare så meget siloens oprindelige udseende som muligt. Siloen har som en af de højeste bygninger altid været et vartegn for byen og er samtidig et symbol på Sydafrikas stolte landbrug. Udvendigt er der kun tilføjet nogle flotte 3-dimensionelle vinduespartier – ellers ligner siloen sig selv.

For at skabe plads inden i siloen blev de fleste af de 42 cylindre skåret af i bunden og toppen, og ‘indmaden’ blev fjernet. Resultatet er et imponerende katedral-lignende rum i hjertet af siloen.

Da jeg besøgte i museet i februar, blev jeg nærmest slået bagover, da jeg trådte ind i det kæmpe rum. Rummet med det rå beton og lysindfald er et kunstværk i sig selv.

Kun moderne og kun afrikansk

Museet har mere end 80 udstillingslokaler, som er spækket med moderne kunst. Der er to dogmer for de værker, som bliver udstillet på museet:

For det første skal værkerne være fra vores nutid, og derfor udstilles der kun kunstværker, som er lavet efter år 2000.

For det andet, så udstilles der kun værker af kunstnere, som er født og opvokset i Afrika. Dog kan kunstnere uden for kontinentet også blive udstillet, hvis de har rødder til Afrika (for eksempel afro-amerikanere fra USA).

All things being equal …

Udstillingen med det sarkastiske navn “All things being equal …” var hovedudstillingen, da jeg besøgte museet i februar i år. For hvis der et kontinent, hvor tingene ikke er lige, så er det Afrika. Og i særdeleshed Sydafrika, som er det mest ulige land i verden målt på indkomst.

Udstillingen præsenterer 40 kunstnere, som hudfletter kontinentets dobbeltmoral til demokrati, vold, penge, korruption, kvinders rettigheder og meget mere. De fleste værker er kunstinstallationer, som både er udfordrende og provokerende. Den primære reference er klar – Afrikas frygtelige kolonihistorie og den voldskultur, som er opstået efterfølgende i de fleste afrikanske lande.

“All things equal…” kan opleves frem til udgangen af december 2018.

Tankevækkende videokunst

Museet byder også på en imponerende og permanent samling af videokunst. Værket ‘More Sweatly Play the Dance’ var en af de videoinstallationer, som gjorde stort indtryk på mig.

På værket, der 40 meter langt og går fra gulv til loft, oplever man en lang række skikkelser, som kommer dansende i et optog. Sammen med et hornorkester bevæger makabre figurer sig hen over de store lærreder. Den ene mere miserabel end den anden. Her er syge med drop i armen, folk der slæber på lig og dansende skeletter. Det hele minder om én lang dødedans.

Spektaklet er akkompagneret af høj og festlig hornmusik, som er med til at give værket en absurd kontrast mellem livet og døden.

Kunstnerens brug af grafik og film havde sammen med værkets størrelse en enorm effekt. Som tilskuer blev jeg nærmest hypnotiseret og blev suget ind i den makabre dødedans.

Værket er lavet af William Kentridge, som bor i Johannesburg. Han er opvokset under apartheid som hvid, hvor hans forældre arbejdede som anti-apartheid-advokater. Værket har stærke referencer til Sydafrikas triste historie, men leder også tankerne hen på vore dages flygtningekriser.

En ny stjerne på den moderne kunstscene

Mit besøg på Zeitz MOCAA blev et af de helt store højdepunkter på min seneste tur til Cape Town i år. Og når jeg en gang kommer jeg tilbage, så skal museet helt klart besøges igen.

Derfor: Husk at afsætte tid til dette fantastiske sted, hvis du skal til Cape Town. Husk også at tage op i toppen af den gamle silo. Her er en fantastisk udsigt over byen og havnen, og så er her en udmærket café.


 

Værd at vide

Billetpriser

Voksne: 180 rand (svarertil ca. 90 kr.)
Børn og unge under 18 år: Gratis adgang

Åbningstider

Onsdag – mandag: 10.00 – 18.00
Tirsdag: lukket
Første fredag i hver måned lukker museet først kl. 21.00

Hjemmeside

Zeitz MOCAA – Museum of Contemporary Art Africa

Adresse

V&A Waterfront, Silo District, S Arm Rd, Waterfront, Cape Town, 8001, Sydafrika
Masser af parkering i området

Få mere rejseinspiration til Sydafrika

Du kan finde meget inspiration til Sydafrika her:

Rejseartikler om Sydafrika

Zeitz MOCAA - Museum of Contemporary Art Africa

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.