Interview

Sådan rejser du som solo kvinde i Iran

Luk øjnene og tænk på Iran. Hvilke billeder dukker op for dit indre blik? Dystre mullaher med store skæg? Undertrykkelse af befolkningen – og især kvinder? Ayatollah Khomenis islamiske revolution?

Iran er for de fleste forbundet med noget negativt, og landets styre hører da også langt fra til de ‘bedste i klassen’. Men besøger du Iran, så vil du hurtigt finde ud af, distancen mellem befolkningen og styret er meget stor. Mange iranere (i sær de unge, der udgør 60 % af befolkningen) drømmer om at leve i et frit demokrati med fri adgang til resten af verden. Så hvis du er klar til at få udfordret nogle af dine fordomme, så byder en rejse til Iran på et af de helt store eventyr.

I efteråret 2016 rejste min ven Emilie Koefoed alene på en 10-dages rejse til det tidligere Persien. Men hvordan er det at rejse solo som kvinde i et land, hvor alle kvinder, uanset religion, skal gå offentligt tildækket? I dette korte interview fortæller Emilie om sin tur.

Alle billeder i denne artikel er taget af Emilie Koefoed.

Hvorfor valgte du at rejse til Iran?

Jeg ville gerne til Mellemøsten, og efter lidt research fandt jeg frem til, at Iran var ét af de sikreste lande at rejse i for øjeblikket.

Desuden var jeg interesseret i den fantastisk gamle historie og arkitektur, og så havde jeg kun hørt godt om at rejse i Iran fra andre.

Iran har nødvendigvis ikke det bedste ry her i Vesten. Var der noget særligt, du var nervøs for, inden du tog afsted?

Jeg brugte en del tid på at læse artikler og blogs om at rejse i Iran, og alle steder sagde folk, at det ikke var spor farligt, så jeg var egentlig ikke nervøs. Jeg var kun lidt i tvivl, om jeg ville kunne gå rundt alene om aftenen (det kunne jeg sagtens.)

Vil du anbefale andre kvinder at rejse alene til Iran?

Ja, jeg vil helt klart anbefale det! Jeg vil mene, at de fleste vestlige storbyer er langt mere farlige for kvinder, der rejser alene, end Iran er.

Jeg følte mig på intet tidspunkt utryg, og jeg vadede alene rundt om aftenen både i storbyer og mindre byer

Er der noget særligt, som man skal være opmærksom på som kvinde?

Det eneste, jeg synes, man skal være opmærksom på som kvinde, er ikke at bekræfte de forestillinger, der kan være om vesterlandske kvinder. Så hvis nogen gør noget, som du ikke tror, de ville have gjort over for en lokal kvinde, og selvom det slet ikke er grænseoverskridende for dig, så reagér alligevel, og hids dig lidt op. Jeg tror også, man kan komme til at overvurdere, hvor vant de er til vestlige normer, fordi de er så ivrige efter at vise, at de er.

Alle kvinder skal gå med slør i Iran. Uanset om de er muslim eller ej. Hvordan var det gå tildækket på hele din tur?

Det var helt klart noget, man skulle vænne sig til. Dødbesværligt og alt for varmt. Man går og retter på det hele tiden, men det gør de lokale kvinder også.

De er til gengæld meget afslappede med det og grinede ad, hvor befippet jeg blev, når jeg var ved at tabe det. Det er tydeligt, at mange kun har det på, fordi de skal. Alle tager det af, i det sekund de kommer ind i et privat hjem, og mange kvinder bærer det, så det kun dækker halvdelen af håret – og sammen med ålestramme jeans og tung makeup.

Men jeg synes egentlig også, det kan være ret flot. Og så behøver man ikke vaske hår så ofte. 🙂

Hvad var turens højdepunkt?

 Det var helt klart, da jeg nærmest blev adopteret af en familie i Shiraz, som viste mig rundt og tog mig med på picnic i parken og på dagtur til Persepolis. Jeg boede på teenagedatterens værelse, og bedstemoderen og fætteren kom langvejs fra for at møde mig.

Er der noget, som man bør undgå på en tur til Iran?

Det meste af maden. 🙂 Den er ok, men ret ensformig og består primært af kebab og ris. Jeg anbefaler i øvrigt én ret: fesenjan (udtales fæssendjun). (Red: Kylling i sovs lavet af valnødder og granæblesaft)

Og trafikken er vanvittig. Man kan selvfølgelig ikke rigtigt undgå den, men prøv at passe på. Og hvis man flyver indenrigs, skal man lige tjekke, at flyselskabet ikke er på EU’s sorte liste.

 

Andre, der skriver om at rejse i Iran

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Skriv en kommentar eller stil et spørgsmål

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.