Cape Town: På besøg i byen, der er ved at løbe tør for vand

Cape Town i Sydafrika er den første storby i verden, som er ved at løbe tør for rent drikkevand. Det er selvfølgelig en kæmpe udfordring for byens indbyggere. Men hvad betyder det for dig, der allerede har booket din rejse eller overvejer at besøge byen?

Tracey er vores Airbnb-vært i Cape Town. Efter en varm velkomst viser hun os rundt i det hus, som vi skal bo i de næste ti dage.

“Spanden, der står i badekarret, samler vandet op fra jeres brusebad. Vandet herfra må I gerne bruge, til at skylle ud i toilettet med. – Og når i tisser, så skal I ikke skylle ud – kun hvis det lugter.” Hun har sat nogle tandkrus frem i badeværelset. Dem skal vi bruge, når vi børster tænder og barberer os. Vandet må nemlig ikke bare løbe frit fra hanen. “Det er utroligt, hvor let det er at spare meget vand med så enkle tiltag”, afslutter hun.

Cape Town: På besøg i byen, der er ved at løbe tør for vand

50 liter vand om dagen

Det er første gang på vores rejser, at vi har fået så specifikke instruktioner i brug af badeværelset. Men Cape Town er ramt af en historisk lang tørkeperiode, som betyder, at alle skal spare på vandet. I starten af 2018 indførte bystyret et krav om, at alle højst må bruge 50 liter vand om dagen.

Byens fire store vandreservoirer er tæt på at løbe helt tør. Og hvis Cape Town ikke snart får masser af regnvejr, så bliver byens vandforsyning lukket. Den dag kaldes ‘Day Zero.’

Datoen for ‘Day Zero’ er rykket flere gange. De oprindelige estimater viste, at vandet ville blive lukket allerede i marts 2018. Men vandbesparelse er gået hen og blevet en folkesport for de fleste indbyggere og besøgende i byen. Overalt i byen ser vi plakater og flyers, der opfordrer til at spare på vandet.

Indsatserne har båret så meget frugt, at nu er ‘Day Zero’ rykket frem til juli 2018. Vandforbruget er blevet halveret på meget kort tid. Det er godt nyt. I jul r det blevet vinter i Cape Town, og så er sandsynligheden for regn er høj. Og dermed vil vandreserverne blive fyldt op – forhåbentlig.

Skal du besøge Cape Town midt i vandkrisen?

Du tænker nok, at det er bedst at holde sig fra Cape Town, så du ikke er med til at forværre vandkrisen. Jeg tænkte det samme, inden jeg tog afsted.

Men myndighederne i byen ønsker ikke, at turisterne skal holde sig væk.

Turisternes forbrug af vand udgør kun 1 % af det samlede forbrug. Og byen er dybt afhængig af indtægterne fra turisterne. Mere end 320.000 mennesker arbejder i turistindustrien i området. Her er der hårdt brug for jobs, fordi arbejdsløsheden næsten er oppe på 25 %. Turisme er en af de vigtigste kilder til at få folk ud af fattigdom.

Herudover bidrager turismen med næsten 20 milliarder kroner i investeringer om året.

Hvordan vil vandkrisen påvirke dit besøg?

Du vil helt sikkert opleve vandkrisen under dit besøg. Men det vil ikke ødelægge din ferie, så jeg kan kun opfordre dig til at tage afsted. Du vil til gengæld komme hjem med en noget større bevidsthed om, hvordan du bruger vand.

Har du været i byen før, vil du opleve at naturen ser noget mere tør ud end normalt. Men der er stadig masser af grøn, smuk natur. Mange planter klarer sig forbløffende godt i det tørre klima, og det er stadig et af de smukkeste steder, jeg nogensinde har besøgt.

Vand i hanerne er der masser af. Og du kan sagtens drikke det. Men spar på det, som de lokale gør. Se tips længere nede i denne artikel.

Lejer du et sted med pool via Airbnb, så tjek med udlejer om poolen er i funktion. Det er nemlig forbudt at fylde poolen op med vand fra det byens vandværk. Mange har dog egen vandboring, og så må poolen gerne være i funktion. De fleste hoteller har egen vandforsyning, så her vil poolen sikkert være i funktion. Men spørg, inden du booker.

I shoppingcentre og andre offentlige steder vil du opleve, at der på toiletterne er lukket for vandet ved håndvaskene. I stedet for er der sat automater op med håndsprit.

En af byens førende restauranter – The Test Kitchen – har erstattet servicen med fancy engangsservice og sparer dermed vand til opvask af 5.000 tallerkner om ugen. På mange caféer vil du kun få serveret kaffen i papkrus. Også for at spare opvasken.

Som besøgende bliver man fanget af vandspare-stemningen. Jeg blev for eksempel overrasket over, hvor meget vand jeg kunne genanvende blot ved at have en spand under bruseren.

Sådan kan du være med til at spare på vandet i Cape Town

Overalt i byen vil du se skilte og informationsmateriale, som opfordrer dig til at spare vand. Allerede inden du tager hjemmefra, skal du sørge for at booke et hotel eller Airbnb, som har indført vandbesparende foranstaltninger. Skriv til det sted, du overvejer at bo, og spørg dem, hvad de har gjort for at spare vand.

Cape Towns turistkontor har udarbejdet en liste over hoteller, som lever op til vandsparekravene:

Water-wise accomodation in Cape Town

De generelle råd er:

  • Bad. Tag korte bade. Højst 2 minutter. Sluk for vandet, mens du sæber dig ind.
  • Toilet. Skyl kun ud, når du har lavet stort.
  • Håndklæder og sengetøj. Sørg for, at du ikke får nye håndklæder og sengetøj hver dag, hvis du bor på hotel.
  • Tøjvask – begræns det. Der findes vaskerier, som næsten ikke trækker på vandressourcerne.
  • Børste tænder. Brug et vandglas, når du børster tænder. Lad ikke vandet løbe. Det samme gælder ved barbering.
  • Opvask. Bor du i Airbnb, så fyld opvaskemaskinen helt op og brug den. Den bruger meget mindre vand end opvask i hånden.
  • Dryppende vandhaner. Ser du noget vand, der løber? Sluk det. Eller meld det hurtigst muligt, så det kan blive fikset.
Cape Town: På besøg i byen, der er ved at løbe tør for vand
Vandsparetips fra bystyret

Beregn, hvor meget vand du bruger

Bystyret har lavet en ‘lommeregner’, som viser hvad forskellige aktiviteter som bad, tandbørstning mv. bruger af vand.

Beregn dit daglige forbrug af vand

Det er ret opsigtsvækkende, hvor meget vand vi bruger på helt almindelige dagligdags aktiviteter.

Vil du have mere rejseinspiration?

Følg Taste The World her:

Facebook

Twitter


Billedet med vandhanen er taget af  Luis Tosta

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.