Shakshuka på Shabazi – et døgn i Tel Aviv

Det var kærlighed første blik, da jeg første gang besøgte Tel Aviv i Israel. En kærlighed , der har betydet, at jeg nu har besøgt byen syv gange. Tel Aviv er for mig lig med en tilbagelænet livsstil, en af verdens bedste bystrande og udsøgt mad. Byen er en fantastisk blanding af nyt og gammelt – og samtidig en unik blanding af arabisk, jødisk og vestlig kultur.

Mange af mine venner, som aldrig har besøgt byen, forstår ikke min fascination. Israel er i deres øjne lig med terrorisme og en striks, religiøs kultur. Det er en skam. Som andre byer, er der risiko for terrorangreb. Men jeg vil vove den påstand, at der efterhånden er større risiko i store europæiske byer. Israelerne har styr på det med sikkerhed, og man ser faktisk mere politi i gaderne i byer som Paris, London og Barcelona.

Og striks religiøst? Tværtimod. Byen er meget løssluppen. Her leves livet helt ubekymret og få bekymrer sig om dagen i morgen. Klimaet er mildt og man føler virkeligt, at man er i et land der flyder med “mælk og honning.”

Så hvis du er frisk på en unik storbyferie, så tag til Tel Aviv. Du kan flyve direkte fra København på 4½ time.

Her er mit bud på, hvordan jeg ville tilbringe et døgn i Tel Aviv:

7.30
Løbetur på strandpromenaden

Stranden i Tel Aviv - Et døgn i Tel AvivFra min Airbnb-lejlighed i chikke kvarter Neve Tzedek er der ikke langt ned til byens smukke strandpromenade, der strækker sig over fem km fra den arabiske bydel Jaffa i syd til Marinaen i nord. Byen er langsomt ved at vågne op. Men der allerede mange andre løbere og hundeluftere ude. Udsigten over Middelhavet og den friske luft giver ekstra energi i benene. Løbeturen bliver afsluttet med en hurtig dukkert i havet og en snak med nogle af de lokale.

8.30
Shakshuka på Shabazi

Shaksuka - Et døgn i Tel AvivShabazi er hovedgaden i den trendy bydel Neve Tzedek. Her er gaderne smalle og fyldt med gallerier, caféer og lækre restauranter.
Morgenmaden bliver indtaget på fortovscaféen Alma’s, som består af Shakshuka, salat og friskbagt brød. Shakshuka er Israels nationalret, og består pocherede æg i en krydret tomatsovs. Hertil får jeg den bedste cappuccino og juice fra friskpressede Jaffa-appelsiner.

9.30
Shoppe/ose i Neve Tzedek

Neve Tzeedek - Et døgn i Tel Aviv

Engang var bydelen Neve Tzedek et sted, man ikke besøgte. Bydelen var nedslidt. Men sådan er det ikke mere. Stedet er nu overtaget af gallerier og uafhængige tøjbutikker. Bydelen oser af atmosfære med palmer, appelsintræer og smukke bougainvilleaer hængende ud over facaderne. Bevæger man sig ned for enden af hovedgaden Shabazi, så er man næsten ved Tel Avivs gamle togstation HaTachana, der nu er omdannet til et shoppingområde.

11.00
Ingen dikkedarer og stramme linjer

Baushus-arkitektur - Et døgn i Tel Aviv

Tel Aviv har mere end 4.000 bygninger opført i Bauhaus-arkitektur (også kaldet International Style). De fleste bygninger er tegnet og opført i 1930’erne af jødiske arkitekter, som måtte flygte fra Nazi-Tyskland. Området med de mange Bauhaus-bygninger kaldes White City og er erklæret UNESCO-verdensarv.
30´ernes arkitekter skabte et radikalt anderledes formsprog. Tel Avivs hvide bygninger er typisk moderne med vandrette vinduesbånd og et renset udtryk uden ornamenter – takket være tidens nye byggemateriale, armeret beton.
Hver lørdag er der gratis rundvisning, som starter på hjørnet af Rothschild Blvd 46 og Shadal Street.

13.30
Falafel og Sabich – Street Food

Falafel-sandwich - Et døgn i Tel AvivFrokosten bliver indtaget i en af de mange pita-joints, som ligger spredt ud over hele byen. Jeg bestiller en sabich-sandwich. Retten er bragt til landet af irakiske jøder og består af et pitabrød fyldt med stegte sprøde aubergine-skiver, skiver af hårdkogt æg, sprød salat, tahin (sesampasta) og pickles.

14.00
Jaffa – hvor gammelt og nyt mødes

Fra den centrale del af Tel Aviv lejer jeg en af de mange bycykler, som er spredt ud over hele byen. Byen er (næsten) flad som en pandekage, så det er forholdsvis let at komme rundt. De øvrige trafikanter er dog ikke helt så vant til cyklister, som her i Danmark. Så tag ikke noget for givet.

Jeg cykler mod syd og kommer hurtigt til den gamle havneby Jaffa, som tydeligt er meget mere arabisk/muslimsk end resten byen. Hvor Tel Aviv knapt er 100 år gammel, så kan Jaffas spores mere 7.500 år tilbage i historien. En del af byen ligger på en bakketop, hvorfra der er en fantastisk udsigt mod nord og over Tel Avivs strande.

Ellers er det bare at gå på opdagelse i mange små smalle stræder. Mange kommer også for bydelens store loppemarked. Og er man stadig sulten, så bør man kigge forbi Abu Hassan, der efter sigende serverer Israels bedste hummus og falafel.

Restaurant Abu Hassan på TripAdvisor

17.00
Solnedgang på Banana Beach

solnedgang, Tel AvivSå er det op på bycyklen igen, og nu skal der bades. Ifølge National Geographic (og mange andre), så ligger Tel Aviv på top 10-listen over verdens bedste strande. Og jeg kan kun give dem ret.

Den lange strandpromenade er delt op mange mindre strande. Længst mod nord holder byens bøsser til på Hilton Beach. Frishman Beach er mere folkelig og fyldt med cafeer og restauranter.

Jeg gør stop ved Banana Beach, som er lidt en god blanding af det hele – og tæt på der, hvor jeg bor. Sandet er helt unikt – hvidt, fint og lækkert at gå i. Ifølge de lokale, så er det sand, som er skyllet op fra Nilen og har aflejret sig her.

Imens solen går ned mod vest, nyder jeg et par cocktails på den lokale strandbar. Og så føler jeg bare, at livet er helt perfekt.

19.00
Kosher-vin

Et hurtigt bad og et lille hvil efter den lange dag i byen.
Nu står den på et glas vin inden aftensmaden. Rundt om hjørnet ligger Jajo vinbar, som også serverer israelsk vin. Jeg prøver et fyldigt glas cabernet sauvignon fra en vingård, der ligger midt mellem Tel Aviv og Jerusalem. Vinen er kosher, hvilket betyder at den er produceret efter strikse jødiske retningslinjer, hvor det ofte er rabbinere, der står for det meste af produktionen.

Som i andre middelhavslande så går israelerne også sent ud for at spise. Det bliver til et glas vin mere, inden det går mod restauranten.

20.30
Vietnamesisk på Rothschild

Jeg går tilbage mod Rothschild Boulevard, hvor jeg var tidligere på for  at kigge på Bauhaus-arkitektur. Boulevarden er byens hovedstrøg, og her ligger den vietnamesiske restaurant, Vong. Smagsoplevelserne er helt i top. Og så serverer de de mest fantastiske cocktails.

22.45
Laila Tov

Mit hoved er fyldt med  gode oplevelser, lidt for meget alkohol, og maven er fyldt til bristepunktet. Nu er det hjem og hvile ud, så jeg er klar til endnu en dag fuld af oplevelser. Men for de unge israelere er det hele først begyndt. Tel Aviv er nemlig en by, der aldrig sover. Godnat – eller laila tov, som de siger på hebræisk.


Følg Taste The World

Facebook

Twitter

 


Fakta om Tel Aviv

Fly

Norwegian flyver direkte fra København og turen tager ca. 4½ time. Prisen kan varierer meget, men en returbillet koster omkring 2.000 – 3.000 kr. Hvis du er frisk på en mellemlanding, så kan du være heldig, at finde endnu billigere billetter.

Bedste årstid at besøge

Sommeren kan blive meget varm, så jeg foretrækker at besøge efterår, vinter og sommer. Jeg kommer helst om vinteren, hvor temperaturen om dagen ligger på mellem 17 – 20 grader, og det føles som dansk forår.

Overnatning

Stranden i Tel Aviv - Et døgn i Tel Aviv
Af en eller anden grund så er hoteller forholdsvis dyre. Derfor booker jeg næsten altid via Airbnb. Mine yndlingsområder at bo i er Neve Tzedek, Florentin og Yemenite Quarter. Jeg forsøger altid at bo forholdsvis tæt på vandet.

Alle fotos er taget af Per Sommer, Taste The World

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.