Ferie i Japan: 10 gode råd

Skoene står på lige rækker ved indgangen til butikken. Det er sjette gang i dag, at skoene skal af, inden jeg må gå ind. Igen ærgrer jeg mig over, at jeg har taget min støvler på, der tager en krig at tage af og på. Køen af mennesker i den lille butiks-entré hober sig op. Japanerne er venlige og tålmodige, men jeg føler mig alligevel en smule presset.

Japan er et fantastisk rejseland, der er spækket med unikke oplevelser. Jeg er lige kommet hjem efter en ferie i Japan og på baggrund af mine erfaringer, har jeg her samlet en række råd, der kan gøre din næste tur til Japan lidt lettere.

Tag sko med, du let kan få af og på

Japanerne er besat af renlighed, og det er absolut ‘no-go’ at gå rundt med udendørssko i private hjem. På mange offentlige steder, som små butikker, museer og visse restauranter, bliver du også bedt om at tage dine sko af og iføre dig tøfler. Så gør dig selv en tjeneste, og tag sko med, du hurtigt kan få af og på.

Tag poser med til dit affald

Japan er det reneste land, jeg nogensinde har besøgt. Yderst sjældent ligger der affald og flyder i gaderne. Det er lidt af et paradoks, for samtidig er det også et land, hvor der stort ingen skraldespande er. Japanerne har nemlig altid en lille plastikpose i deres tasker til affald. Jeg har endda hørt, at dyre designertasker i Japan er udstyret med et plastikforet rum til affald. Så husk de små plastikposer, inden du begiver du ud fra dit hotel/din Airbnb.

Tag ikke dit slidte tøj med

Japanerne må være verdens mest velklædte folkefærd. Her ser alle ud som om, at de lige er trådt ud af en tøjbutik i deres nyindkøbte tøj. Her ser du ikke slidte bukser eller krøllede skjorter. Her er der ingen med pletter på blusen eller beskidte sko. Så hvis du ikke vil falde helt udenfor, så lad de gamle klude blive derhjemme.

Drikkepenge findes ikke i Japan

Ingen steder i Japan skal du give drikkepenge. Japanerne vil nærmest opfatte det som en fornærmelse. Priserne indeholder altid service, og derfor forventes drikkepenge heller ikke.

Overnatning er overnatning. Ikke til hygge

Når jeg rejser, så bor jeg næsten udelukkende steder, der er booket via Airbnb. Det gælder også i Japan. Det, der kendetegner de fleste Airbnb-lejligheder i Japan er, at de er små, man sover på gulvet, og der er næsten ingen møbler. Vinduer er kun til udluftning – forvent ingen gode udsigter. Med andre ord, lejlighederne er primært til at sove i. Forvent ikke magelige stole, hvor du kan sidde og læse en god bog eller skrive i din dagbog. Hvis du bor på roykan (japansk traditionel hotel/kro) eller ‘guest houses’, så forvent heller ikke vestlig komfort. I stedet får du et unik indblik i, hvor enkelt japanerne bor.

Tag mindre tøj med. Vask undervejs

Bor du på Airbnb-steder eller på ‘guest houses’, så er det næsten altid adgang til en vaskemaskine. Så pak mindre i kufferten, og vask oftere. I Japan er vaskemaskinerne superhurtige og vasker på 30 minutter.

Transportabel WiFi

En fordel ved at bo på Airbnb-steder er, at der som regel altid en transportabel WiFi. Det betyder, at du kan tage dit WiFi med i tasken, når du går rundt i byen. Det er en kæmpe fordel i Japan, hvor det kan være svært at finde rundt. Med WiFi i lommen kan du bruge f.eks. Google Maps, der viser vej – både til bens og med offentlig transport.

Japansk mad – en smuk udfordring

I de fleste rejsebøger bliver japansk mad rost til skyerne. Med god grund. Maden er helt unik og altid smukt serveret. Men jeg indrømmer gerne, at maden i Japan også kan være en udfordring. Japansk morgenmad kan f.eks. bestå af fisk og en form for kold tofu-suppe. Sushi er ofte meget mere ‘avanceret’ end det, vi kender i Danmark, og meget af det er alt for ‘fisket’ i smagen for mig. Indvolde og fermenteret fisk indgår også i mange retter, som for mange danskere kan være en udfordring. Så læs godt op på, hvad det japanske køkken indeholder, så du er forberedt. Prøv at find restauranter med engelske menukort, så du f.eks. undgår retter med torskesæd, mave, lunge og andre ting, som du ved, at du ikke vil kunne lide.

For mit vedkommende har jeg valgt at droppe den japanske morgenmad og starter helst dagen på Starbucks. Og jeg tager ofte en pause fra det japanske køkken.

Penge

Det kan være lidt svært at finde hæveautomater i Japan, som accepterer udenlandske hævekort. Men alle 7-eleven-butikker har ‘ATM’s’ der accepterer danske hævekort. På mange posthuse kan du også hæve penge. Japan har de pæneste penge i verden. Her ser du ikke krøllede og nussede sedler. Så undgå at folde sedlerne alt for meget. Det opfatter japanerne som disrespektfuldt.

Tag fridag på ferien

Jeg er vild med Japan og den japanske kultur. Men landet er også intenst bombardement af alle sanser. Så rejser du i længere tid, så husk at tage en fridag i ny og næ for at koble af. Find en café med (rigtige) stole og WiFi. Læs en god bog, skriv dagbog og send mails til alle dem, du holder af.

[separator type=”thin”]

Mere om ferie i Japan

Japan – Lonely Planet

Japan – Rough Guides

Sådan bliver rejsen til Japan billigere – Politiken

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.