Turkmenistan – rejsen til ørkenstaten med den gale diktator

 

En podcast om at rejse i Turkmenistan

I denne rejsepodcast skal vi til Turkmenistan, som er et af verdens mindst besøgte lande. Landet, der ligger i Centralasien, har ellers masser af byde på. Herfra gik Silkeruten videre mod Europa, og landet er rig på masser af unik kultur og historiske oplevelser.

Ørkenstaten var tidligere hovedsageligt beboet af normader, hvoraf de fleste nu har slået sig fat ned. Men det er stadig muligt at få indblik i den gamle kultur, hvor hesten den i dag har en helt særlig status i det turkmenske samfund. Landet har deres helt egen hestereca, Akhal Teke heste, som næsten har guddommelig status i landet.

Som rejsen kan man også tage på ørkensafari og opleve den unikke natur. Højdepunkterne Yangykala Canyon og det brændende gaskrater Darvaza.

Men det er også kontrasternes land. Siden Sovjetunions fald, hvor landet har været selvstændigt, har landet været ledet af to gale diktatorer. Landets første diktator Niyazov fik opbygget en ekstrem personkult omkring sig, som måske kun er overgået af lederne i Nordkorea. Han har blandt andet fået opført hovedstaden Asjkhabad udelukkende i hvid marmor, som nu primært er forbeholdt landets elite. Takket været landets store reserver af naturgas, har der været råd til mange skøre påfund i hovedstaden.

I 2006 døde Niyazov og landet bliver nu styret af Gurbanguly  Berdimuhamedow. Han er en anelse mindre skør end Niyazov, men landet rangerer dog stadig meget langt nede på listen med lande, når det gælder ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Gustav Trampe

Dagens gæst

Gustav Trampe er min gæst i denne rejsepodcast, som fortæller om, hvordan det er at rejse i Turkemenistan.

Han læser til dagligt på CBS og bor i København.

Han har rejst flere gange i landet og er blandt andet guide på rejser til landet for rejsebureauet Above Borders, der har specialiseret sig i rejser til verdens mest isolerede lande.

 

 

Steder omtalt i denne podcast

 • Asjkhabad
  Hovedstaden i Turkmenistan
 • Türkmenbaşy
 • Awaza
 • Darvaza
  Det brændende gas-krater
 • Yangykala Canyon
 • Mary
  Oaseby, som ligger på den historiske silkerute

Andre sider om Turkmenistan

Lyt til flere rejsepodcasts fra Taste the World


Hvad synes du?

Hvis du kan lide denne podcast, så giv gerne et like på iTunes podcast app eller der, hvor du lytter til podcast. Har du kommentarer til dagens afsnit, så send mig en mail på per@tastetheworld.dk

Om TASTE THE WORLD

TASTE THE WORLD er for alle os, som elsker at rejse og gerne vil have rejseinspiration med kant. Udover podcasts, så finder du en masse rejseartikler her på hjemmesiden,

Du kan også følge TASTE THE WORLD her:

Kreditering

Alle fotos på denne side er taget af Gustav Trampe. Fotos må ikke bruges uden forudgående aftale.

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.