Design- og gourmet-weekend i Helsinki

Selvom temperaturene er lave og dagene korte, så kan det absolut anbefales at tage på en weekendtur til Finlands hovedstad – også om efteråret.

For to uger siden endte jeg på en uventet weekendtur til den finske hovestad. Min kæreste dukkede pludselig op på mit arbejde en torsdag formiddag og overraskede mig med turen. Det var en herlig overraskelse, som jeg håber, ikke bliver den sidste af den slags.

Jeg må indrømme, at jeg altid har anset Finland for at være sådan lidt gråt og kedeligt med en meget introvert befolkning. Men allerede efter par timer i byen blev mine fordomme heldigvis gjort til skamme. Helsinki er en god blanding af cool skandinavisk design, lækre restauranter og så er finnerne faktisk meget imødekommende og venlige. Byen er samtidiglet at overskue og man kan let gå rundt til stort set alle attraktioner.

Overvejer du en tur til Helsinki, så kan jeg varmt anbefale disse syv højdepunkter:

Kampin Kappeli

silence2

Dette kapel kaldes også “Stilhedens Kapel” (Chapel of Silence) og er et kapel i det meste travle område af Helsinki. Den smukke markante arkitektur står i stærk kontrast til omgivelserne, så det er nemt at finde kapellet.

Bygningen er virkelig smuk og det er et perfekt sted at finde fred og ro. Der er et smukt lysindfald i bygningen og man finder hurtigt roen på en af de mange bænke

Kampin  Kappeli // Simonkatu 7 // Gratis adgang //  Man-fre 8 – 18 lør-søn 8-18 // Hjemmeside

Vanha kauppahalli

madhallen-helsinki

Den gamle torvehal fra 1889 ligger smukt ved havnen og et godt sted at få varmen og se de mange madboder. Her finder du alt fra  finsk mad, som bjørn på dåse til etniske madboder og caféer.

Vanha kauppahalli // Eteläranta // Gratis adgang // Man-lør 8 – 18// Hjemmeside

Kiasma – Helsinkis museum for moderne kunst

Kiasma.
Kiasma

Et af turens højdepunkter var helt klart vores besøg på Kiasma, som nærmest er vores pendant til Louisiana. Den smukke bygning er tegnet af den verdenskendte britiske arkitekt Steven Holl.  Museets samling består af mere end 8.000 kunstværker med hovedvægt på finske kunstnere, som vises på skiftende udstillinger.

Kiasma // Mannerheiminaukio 2 // søn & tirs 10 – 17, ons-fre 10 – 20.30, lør 10 – 18  // Hjemmeside

Restaurant Kuu

Hvis du som jeg troede, at det finske køkken var kedeligt, så kan du godt tro om igen.  Byen bugner af lækre restauranter. Den første aften spiste vi på Restaurant Kuu. Restauranten har fokus på klassisk finsk mad men med et moderne twist. Jeg fik rensdyr-filet, som smagte fantastisk

Ravintola Kuu // Toolonkatu 27 // man – fre 11.30 – 23.30, lør 14 – 00 // Hjemmeside

Löyly Sauna

loyly

Hvis der er noget finnerne er kendte for, så er det saunaer.  Og en tur i saunaen er også et must, hvis man er på besøg i Helsinki. Vi tog ud til den supersmukke og nybyggede sauna Löyla, som ligger i den sydlige del af byen. Den moderne bygning byder på helt klassiske saunaer, som er opvarmet med brænde. Den ene sauna er en såkaldt røg-sauna (gad vide, hvor sundt det er?). Löyla ligger helt ned til havet og de seje finnere sprang udenvidere i det iskolde vand.

Löyly // Hernesaarenranta 4 // man – tor 11 – 22, fre 11 – 14, lør 9 – 14, søn 9 – 22 // Hjemmeside

A21 Cocktail Bar

a21

Er du på jagt efter lækre cocktails med et nordisk præg, så er A21 det helt rette sted. A21 tager udgangspunkt i de klassiske coctails, men tilsætter lokale ingredienser som for eksempel finske bær og birkesaft

A21 // Annankatu 21 // tir-ons 18 – 00, tor-lør 18 – 02 // Hjemmeside

Finsk design

De finske sakse med de karakteristiske orange greb kender de fleste danskere. De finske sakse med de karakteristiske orange greb kender de fleste danskere.[/caption]

Finnerne er verdenskendte for deres enkle og tidsløse design. Og i Helsinki er der masser af muligheder for både at se og købe lækkert design.

I Helsinki Design District er et område i byen med mere end 200 butikker, museer, gallerier dedikeret finsk design. Kig efter det runde sorte klistermærke i vinduerne, der markerer at du er i området.

I dette område finder du også Design Museum, som absolut også er værd et besøg. Det er som en tidsrejse i finsk design og spækket med finske møbelklassikere, porcelæn, brugsgenstande og elektronik

Er du i shoppehumør og penge nok på Visa-kortet, så snyd dig ikke for et besøg i designbutikken Artek, som Alvar Aalto grundlagde i 1935

Design District // Området omkring Dianapuisto Park // Hjemmeside

Designmuseo // Korkeavuorenkatu 23 // Hjemmeside

Artek // Keskuskatu 1 // Man-lør 10 – 18 // Hjemmeside

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.