En dag i Oslo

Det skal du opleve

12 steder du skal se, når du besøger i Oslo

Mange danskere besøger hvert år Norges hovedstad, Oslo. Ofte på et kort stop på vej op til de smukke fjelde og fjorde. Eller på et minikrydstogt, fra København eller Frederikshavn.

Men hvad skal du prioritere at se, hvis du kun har en dag eller to i Oslo? Jeg har selv lige været en dag i Oslo, og inden jeg tog afsted, kontaktede jeg min gode veninde Aja Chantelou Bugge. Aja er generalsekretær i Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde og har derfor et indgående kendskab til den norske hovedstad, som hun besøger flere gange om måneden.

Udover en række attraktioner, så finder du til sidst i artiklen også en nogle gode bud på spisesteder i Oslo.

Aja Chantelou Bugge
Aja Chantelou Bugge

En kender af Oslo

Som generalsekretær i Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde har Aja Chantelou Bugge et indgående kendskab til Oslo og Norge i det hele taget.

Fondet arbejder for øget forståelse og samarbejde mellem Norge og Danmark.  Det sker bl.a. gennem kurser,  udstillinger og stipendieophold.

Du kan læse på fondets hjemmeside:

Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

Aja, hvad vil du prioritere at se i Oslo, hvis man har en dag eller to til rådighed?

Uha, der er så mange ‘must-sees’ i Oslo, at det er svært at at lave kort liste. Men her er mine bud på, hvad du skal se. Og der er nok mere end, du kan nå på en dag, men så er der lidt at vælge imellem alt efter interesse.

Aker Brygge
Aker Brygge, Oslo. Kreditering Tord Baklund

Aker Brygge er altid et dejligt sted at besøge. Det er et flot område, som måske lidt kan sammenlignes lidt med Nyhavn i København. Her er en smuk udsigt ud over Oslofjorden, og der findes en masse fancy caféer og restauranter. Det er dog også et sted, hvor mad og drikkevarer er dyrere i forhold til resten af byen. Men når solen skinner, så er det godt sted at sidde og kigge på mennesker.

Oslo Opera
Oslo Opera - En dag i Oslo

Et andet sted, jeg vil anbefale, er området omkring havnen ved Oslo Sentralstation. Her ligger den utroligt smukke opera i hvid marmor, der er tegnet af de norske arkitekter, Snöhetta. Du kan gå op på taget og få en god udsigt over byen. Husk også at gå ind i den smukke foyer med de træbeklædte vægge.

Det nye Munch-museum
Det nye Munch-museum - En dag i Oslo - Per Sommer - Taste the World

Fra taget af operaen kan du se en ny grå og skæv bygning. Det er det kommende Munch-museum, der åbner i efteråret 2020. 

Bygningen er tegnet af den spanske tegnestue Estudio Herreros. Bygningen, der har fået navnet Lambda, kommer til at udstille mange af Munchs værker. 

Edvard Munch testamenterede alle sine værker til Oslo Kommune. I alt efterlod han sig mere end 28.000 malerier, skitser, fotografier og skulpturer.

Edvard Munch er uden tvivl Norges mest berømte kunstnere. Hans mest kendte værk er maleriet ‘Skriget’, der med den abstrakte, blege menneskefigur er blevet et tidsløst mesterværk. Det er ikke mit favoritbillede. På museet i Oslo er der portrætter og landskabsbilleder, som jeg finder langt mere interessant (red: Per Sommer).

En stor del af inspirationen til Munchs værker kom fra hans eget skrøbelige sind, og mange af hans værker er præget af temaer som angst, melankoli og jalousi. 

Munch begyndte at male som 16-år og blev ved frem til hans død. Ved hans død havde han produceret mere end 28.000 værker. Langt de fleste af disse testamenterede han til Oslo Kommune.

Læs mere om Edvard Munch

Edvard Munch på Wikipedia

Vigelandsparken
Vigelandsparken - En dag i Oslo - Per Sommer - Taste the World

Vigelandsparken er et must. Og hvis der er tid, så kig forbi det tilhørende museum.
Parken er på en gang fantastisk flot men også lidt voldsom med de meget bombastiske skulpturer. Her kan du se mere end 200 skulpturer lavet af Gustav Vigeland.

Holmenkollen

Tag eventuelt også op på den kendte skihopbakke, Holmenkollen. Her er zipline, hvor du hængende i en snor kan kører hele vejen ned fra toppen af skihopbakken. Fra byen tager du T-banen linje 1 mod Frognerseter – stå af ved stoppet Holmenkollen.

Henie Onstad Kunstsenter
Henie Onstad Kunstsenter, Oslo, Fotograf Tord Baklund

Er du til samtidskunst, så kan jeg anbefale Henie Onstad Kunstmuseum, som minder lidt om vores eget Louisiana. Her finder du bl.a. værker af Picasso, Matisse, Beuys og Christo. Brug også tid på skulpturparken og den lille lystbådehavn, der ligger ved museet.

Sejltur på Oslofjorden og Bygdøy

Hvis vejret er godt, så tag en sejltur på Oslofjorden. Der går færger fra Aker Brygge til f.eks. museumsøen Bygdøya. Her kan du opleve det fine museum, som fortæller om Thor Heyerdahls eventyr med sivbåden Ra. Her ligger også vikingeskibsmuseet og museet med polarskibet Fram.

Lysebu

Og trænger du til at komme helt ud af byen og opleve smuk natur, så vil jeg anbefale en tur til Lysebu. Her er den smukkeste natur! Lysebu er et hotel og restaurant, som tilhører Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde. Det et sted, jeg holder meget af og besøger tit i kraft af mit arbejde.

Hvor kan du anbefale at spise i byen?

Vippa - Street food

Vippa ligger tæt på det sted, hvor færgen fra Danmark ligger til kajs. Det er en gammel skibshal, der er lavet om til marked med street food. Det minder lidt om dengang, der var street food på Papirøen i København. Her kan du smage god mad fra hele verden.

Lofthus Samvirkelag

De bedste pizzaer, som jeg nogensinde har smagt ever, fås hos Lofthus Samfundslag. Pizzaerne er bagt i stenovn, og det er muligt at sidde både ude og inde. Restauranten ligger tæt på kongeslottet.

Litteraturhuset og Kafé Oslo

På Karl Johan, der er byens hovedstrøg, ligger Litteraturhuset. Udover at være et fint lille kulturhus, så er her også en lille cafe, der serverer god kaffe eller et godt glas vin.

Tak for de gode tips fra Aja 🙂
Kort over Oslo og stederne nævnt i denne artikel

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Skriv gerne en kommentar

Find mere rejseinspiration på Taste the World

Alle fotos på denne side må ikke bruges uden forudgående aftale med Per Sommer, Taste the World.

Foto af Aja Chantelou Bugge og fotos fra Lyseby har Aja stillet til rådighed.

Nedenstående fotos er leveret af Visit Oslo med følgende kreditinger

  • Kon-tiki-museet, fotograf Gunnar Strom
  • To fotos fra Vippa Street food, fotograf Didrick Stenersen
  • Aker Brygge, fotograf Tord Baklud
  • Færge i Oslofjorden, kreditering VisitOSLO/Brim Explorer
  • Foto fra Henie Onstad Kunstsenter, fotograf Tord Baklund
  • Foto fra Lofthus Samvirkelag, VisitOSLO/Anders Husa – andershusa.com

Alle andre fotos på siden er taget af Per Sommer, Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.