Pike Place Market i Seattle

Fisk flyver gennem luften. Oceaner af blomsterbuketter. Kunsthåndværk af tvivlsom karakter. Verdens første Starbucks.

Går turen til Seattle, så er et besøg på Pike Place Market nærmest obligatorisk. Mange vil sikkert påstå, at du ikke rigtig har været i Seattle, før du har været et smut forbi Pike Place Market.

I foråret 2013 kørte jeg sammen med kæresten og svigerforældrene fra San Francisco til Vancouver. På vejen gjorde vi stop i Seattle i staten Washington. Ud over et besøg på det verdensberømte marked, så var stoppet også en tur “down memory lane”.  Min svigermor besøgte den familie, som hun havde været au pair ved i 1968 og ikke havde set siden. Og jeg mødte min gamle studiekammerat, som jeg lærte at kende, da jeg kig på universitet i Washington DC i 1996.

Verdens ældste Farmers Market

Pike Market ligger smukt lige ned til havnen. Lige der hvor alle de store krydstogtskibe også ligger til kaj og hvor de mange vandfly letter og lander. Når du nærmere dig markedet, så er du slet ikke i tvivl.  Markedet bliver besøgt af omkring 10 millioner besøgende om året! Og det kunne vi også godt mærke da vi var der. Der var utroligt mange mennesker og vi skulle virkelig væbne os med tålmodighed.

Markedet er et såkaldt Farmers Market. Det vil sige, at man som kunde for det meste handler direkte med producenten af de produkter, som er til salg. Markedet har fungeret uafbrudt siden 1907 og det gør det til verdens ældste Farmers Market.

På grund af voldsomme prisstigninger på fødevarer (især løg), blev markedet etableret af byrådet med det formål at undgå de fordyrende mellemhandlere. I 1963 var markedet lige ved at forsvinde, da bystyret ønskede at bygge et stort indkøbscenter på stedet. Heldigvis var modstanden så stor, at markedet overlevede.

Tre ud af fem stjerner

Pike Place Market er et fascinerende sted at besøge. Især standen, hvor Pike Place Fish holder til, er et besøg værd. Her råber fiskehandlerne op med dagens gode tilbud imens de kaster store fisk hen over hovederne på de mange besøgende. Hele balladen handler selvfølgelig om at skabe opmærksomhed. Men det handler også om at skabe glæde – både for kunderne og de ansatte. Stedet har derfor været inspiration til flere bøger og film om arbejdsglæde og deres Fish-filosofi anvendes i dag i mange virksomheder rundt omkring i verden.

Ved markedet finder du også verdens først Starbucks. Vi var ikke derinde, da der var en mega-lang kø. Endvidere er jeg ikke (længere) den største fan af Starbucks. Seattle, som også er kendt som verdens kaffehovedstad, bugner med små hyggelige cafeer. De laver bedre kaffe end Starbucks og så er de som regel også meget mere charmerende.

Hvis jeg skal give Pike Place Market en karakter, så bliver det til tre ud af fem stjerner. Der er mange spændende stader, men stedet er simpelthen gået hen og blevet en anelse for turistet for mig. Da jeg var der, så spekulerede jeg på om de lokale overhovedet kommer og handler der. Det er ikke mange tror jeg. og derfor mangler stedet også autencitet.

Et par gode råd, hvis du skal besøge Pike Place Market

  • Kom tidligt eller sent. Stedet åbner kl. 10.00 og lukker kl. 18.00 alle ugens dage.

  • Undgå weekenderne da stedet er pakket med mennesker.

  • Kig forbi verdens største Starbucks. Men køb din kaffe et andet sted. Det fås billigere og bedre andre steder i byen.

  • Smut ned på havnen, når du er færdig. Se de store krydstogtskibe, vandflyvere der letter og lander samt de smukke bjerge der omkranser byen.

  • Gå derefter hen til Olympic Sculpture Park, som er en park proppet med spændende kunst.

Et par gode links

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.