Porvoo – Den perfekte dagstur fra Helsinki

Finlands svar på Korsbæk ligger en times kørsel fra Finlands hovedstad.  Den charmerende lille by Porvoo (svensk: Borgå) er absolut et besøg værd, hvis du er på besøg i Helsinki.

 
 
 
Denne  fotogene by er den næstældste i Finland og er en af landets seks middelalderbyer. Byen er især kendt for den gamle velbevarede bydel og de røde gamle pakhuse, som ligger helt ned til floden. Byen er ikke større, end at du kan gå rundt til fods. Samtidig er det et oplagt sted at shoppe og spise noget god mad.
 

 

Det skal du se i Porvoo

Den gamle domkirkePorvoo (Borgå) Domkirke

Allerede i 1200-tallet fandtes der en kirke på dette sted. Men kirken i sin nuværende form er fra 1480 og er dermed en af de ældste kirker i landet. Domkirken fungerer samtidig som stift for alle svensk-talende lutheranere i hele Finland. I 2006 udbrød der brand i kirken, hvor hele taget brændte. Heldigvis var der kun mindre skader inde i kirken. Brand var blevet påsat af en 18-årig ung mand. Kirken er sidenhen blevet istandsat og står nu flot med det imponerende tag.

De røde pakhusePorvoo (Borgå), Finland

De røde pakhuse. Porvoo (Borgå), FinlandLangs floden ligger de skæve gamle pakhuse. Tidligere var der en stor handel med skibstrafik på floden, og i pakhusene blev der opbevaret frugt, vin, kaffe, te, tobak og andre varer. Bygningerne fik deres smukke røde farve i 1700-tallet, hvor den svenske Kong Gustav III kom på besøg. Alle huse langs kongens rute blev malet for at imponere ham. I dag bliver pakhusene brugt til restauranter, butikker eller som privat bolig.

Den gamle bydelPorvoo (Borgå), Finland

Hovadgaden i den gamle bydel, Porvoo (Borgå), FinlandOm sommeren summer den gamle bydel med liv. Bydelen er meget velbevaret, og de smukke gamle træhuse er meget fotogene. Her finder du sjove butikker med alt fra souvenirs til finsk kunsthåndværk. De fleste butikker er indrettet, som man ville have gjort for 50-100 år siden, og det er som at vandre rundt i en finsk udgave af Korsbæk – kendt fra Matador.. Så selvom du ikke er købelysten, så er det alligevel værd at kigge ind i de små butikker.

Porvoo (Borgå), Finland

Nyd en kop kaffe ved floden
Går du langs floden – ud af den gamle bydel – kommer du til en promenade med en række restauranter og caféer. Slå dig ned på en café, og køb en kop kaffe. Finnerne, som er de mest kaffedrikkende i verden, kan altid brygge en kop fremragende mokka.

Spisesteder

Blandt finnerne er Porvoo også kendt som en ‘foodie-destination’, og spisestederne ligger også forholdsvist tæt i den gamle by. Vi tilbragte et par dage i byen, og her er en liste over de restauranter, som jeg kan anbefale

Zum Beispiel

Porvoo (Borgå), Finland
Zum Beispil. En af byens bedste spisesteder. Porvoo (Borgå), Finland

En af byens mest populære restauranter, og formentlig også den bedste. Her serveres friske og enkle retter. Restauranten ligger ved ‘indgangen’ til den gamle by. Stedet er åbnet af en tysker, der forelskede sig i byen, hvilket også forklarer det tyske navn. Der er direkte udsigt til køkkenet, hvor de mange kokke har travlt med at lave den lækre mad. Du finder selv et bord og bestiller herefter ved kassen. Efter kort tid bliver maden serveret ved bordet.  Der er selvbetjening til lækkert brød, mange forskellige olivenolier og smør ad libitum.

Meat District
Restauranten med den flotte indretning ligger midt i den gamle bydel. Her er det fokus på økologisk kød og skandinaviske råvarer. Maden smsagter fremragende, selvom portionerne ikke er de største

Hanna Maria
Hvis du er på jagt efter finsk husmandskost, så skal du besøge Hanna Maria, som ligger i den gamle bydel. Her står finnerne i kø for at få laks, kødbøller, rensdyr og andre retter, som en finsk mormor sikkert ville diske op med.

Sådan kommer du til Porvoo

Bus
Det er mest oplagt at tage bussen fra Helsinki til Porvoo. Turen tager 50 minutter og kører fra downtown Helsinki. I den finske udgave af Rejseplanen, som hedder Perille, kan du planlægge din rejse

Perille (på engelsk)

Færge
Om sommeren sejler der hver en morgen lille færge fra Helsinki til Porvoo. Turen tager tre timer og går gennem den smukke finske skærgård. Om eftermiddagen sejler færgen retur til den finske hovedstad.

Du finder priser og tider her:
Færgen J. L Runeberg

Bil
Har du adgang til bil, så er det selvfølgelig også muligt at køre fra Helsinki til Porvoo selv. Der er motorvej stort set hele vejen og gode parkeringsforhold i Porvoo.

Yderligere information om Porvoo

Visit Porvoo
Byens officielle turisthjemmeside

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.