Rejs med tog tværs over Sydafrika

[infobox maintitle=”OBS!” subtitle=”I februar 2019 tog jeg samme tur igen. Desværre er kvaliteten på toget faldet drastisk. Toget brød sammen 1/3 af vejen, og vi måtte flyve til Cape Town. Jeg kan derfor ikke anbefale at rejse med toget mere, desværre.” bg=”blue” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”no link”]

 

Det er lidt af hemmelighed, men det her er en af de helt store rejseoplevelser i Sydafrika: At køre tværs over det store land i det luksuriøse tog ‘Shosholoza Premier Class”. Det er billigt, og så er det en fantastisk måde at se det store land på – uden stress og jag.

Solnedgang over The Great Karoo
Solnedgang over The Great Karoo.

Luksustog, der er til at betale

Hver torsdag kl. 10.30 kører toget ‘Shosholoza Premiere Class’ fra Johannesburg Park Station mod Cape Town. Turen tager lidt over 25 timer (hvis alt går som planlagt) og er en helt unik måde at rejse på. Det er som nattogene engang var i Europa. Her får du masser af tog-nostalgi, en uovertruffen service, din egen sovekupé, spisevogn med fem-retters menu og endda en loungevogn med velforsynet bar (vin og drinks koster ekstra).

Afgang fra Johannesburg
I Johannesburg er der afgang fra Park Station.

Et rullende hotel

Toget er som et hotel på skinner, og vognene er indrettet med kupéer, som de så ud 1960-1970’erne i Europa. Det er muligt at rejse solo, hvor du bor alene i en to-personers kupé. I kupéen er der to lange sæder, som personalet omdanner til seng, mens du spiser aftensmad. Der er et lille bord, der kan løftes op. Under bordet er en lille håndvask.

Kupeen i Premier Class
Hver kupé er indrettet til to personer

Når du ankommer i kupéen, så ligger der et personligt velkomstbrev med informationer om turen, flasker med vand, morgenkåber, tøfler og håndklæder. Endvidere er der et sæt med sæbe, shampoo og fugtighedscreme.

I hver ende af togvognen er der toilet og separat bruserum. Alt bliver hele tiden rengjort og holdt pænt.

Gangen i toget
I hver ende af togvognens gang findes der et toilet og et bruserum
Brusebad i toget
Det er ren luksus at tage et bad i det rullende tog, mens landskabet ruller forbi.

Maden

Når det er spisetid, så kommer personalet og henter dig i din kupé. I spisevognen har alle faste pladser, og det er et godt sted at falde i snak med de øvrige medrejsende.

Spisevognen
I togets spisevogn serveres alle måltider på turen.

Maden, der bliver serveret, kan vel bedst betegnes som bedre kantinemad. Det er velsmagende men forvent ikke gourmet. Til aftensmad får du serveret hele fem retter. Ønsker du vin eller øl til maden, så er det muligt at købe det.

Morgenmaden minder om traditionel britisk morgenmad med æg (du vælger selv, hvordan de skal tilberedes), bacon, pølser og toast. Der serveres også juice, kaffe og te. Hvis toget er forsinket, så vil der også blive serveret frokost.

Spisevognen
Der er dækket op til fem-retters aftensmad.

Lounge

På toget er der to såkaldte lounge-vogne. En for rygere og en til alle os andre. Loungen er et godt afbræk fra livet i din lille kupé. Rejser I som en familie, så er her store sofaer, hvor alle kan sidde og f.eks. spille kort. Her findes også en bar, hvor der kan købes øl, sodavand, drinks og god sydafrikansk vin – til en billig penge.

Loungen i toget
I loungen kan man mødes til en drink eller et spil kort.

Ruten

Du kan tage turen med afgang fra både Johannesburg og Cape Town.

Togets rute tværs over Sydafrika
Togets rute fra Johannesburg til Cape Town.

Turen er på lidt over 1.400 km og tager 25-26 timer. Så i snit bevæger toget sig igennem landskabet med ca. 50 km/t, og der er god tid til at nyde det smukke landskab. Toget er dog ofte forsinket op til flere timer.

En stor del af turen er gennem ‘The Great Karoo’, som er et højtliggende plateau, der med sine store øde vidder er et fascinerende syn. Af og til kører man forbi byer, der ser mere eller mindre affolket ud, og man kan undre sig over, hvad folk lever af her. Mange af byerne havde deres storhedstid, da jernbanen blev anlagt slutningen af 1800-tallet. Men så kom bilerne, og de fleste byer har siden mistede deres betydning. Enkelte byer lever af guldmine-drift, mens andre lever af landbrug.

Når toget nærmere sig Cape Town kommer du gennem det smukke vinområde ved Franschhoek og Stellenbosch. Lige før Cape Town kører du igennem nogle af de store townships (fattige slumbyer), hvor du kan se fattigdommen på tætteste hånd.

Toget ankommer til Cape Town
Toget på vej ind mod Cape Town. I baggrunden ses Table Mountain.

Hvad koster turen?

Turen fra Johannesburg til Cape Town (eller omvendt) koster omkring 3.200 rand, hvilket svarer til ca. 1.600 danske kroner (februar 2018). Prisen inkluderer indkvartering i en egen kupé, velkomstdrink, alle måltider og te/kaffe. Vin og øl kan købes ombord.

Hvornår kører toget?

Toget kører én gang om ugen. Rejser du fra Johannesburg, så afgår toget om torsdagen. Fra Cape town er der afgang hver tirsdag.

Du kan se afgangs- og ankomsttider her:

Premier Class Timetable

Premier Class-toget kører også én gang om ugen mellem Johannesburg og Durban.

Sådan køber du billetter

Det er muligt at booke billetter 12 måneder ud i fremtiden. De fleste afgange bliver ofte udsolgt, så køb dine billetter i god tid. Togselskabets hjemmeside virker sjældent, derfor vil jeg anbefale dig at købe gennem det sydafrikanske rejsebureau African Sun Tours, der har specialiseret sig i salg af billetter til dette tog (ikke sponsoreret):

African Sun Tours

Jeg har selv booket via dette link, og alt fungerede perfekt, selvom hjemmesiden virker lidt gammeldags. Du udfylder booking-formularen på hjemmesiden. Herefter booker rejsebureauet dine billetter. Du får så en bekræftelse pr. mail, og vil blive bedt om at lave en online-betaling. Når betalingen er modtaget, får du en ‘voucher’, som du skal vise, når du møder op ved den særlige Premiere Class Lounge på stationen.

Tips til din tur

  • Rejser du fra Johannesburg, afgår toget fra Park Station. Stationen ligger i en usikker del af byen, så tag ikke stationen til fods. Tag en Uber (eller taxa) fra dit hotel.
  • Toget er ofte forsinket i ankomst (andre rejsende har meldt, at toget har været op til 6 timer forsinket). Så sørg for, at dagen du ankommer er fleksibel rent tidsmæssigt.
  • Køb eventuelt lidt snacks og drikkevarer på stationen inden afrejse. Du får masser af mad på toget, men det kan være rart at have noget, hvis du vil hyggespise lidt.
  • Der er ikke internet på toget. Tag spillekort og en god bog med. Eller fyld din mobil op med gode podcasts.
  • Køb eventuelt et landkort over Sydafrika. Det er sjovt, at følge med i, hvor langt du er på din rejse.
  • Pak din toilettaske og skiftetøj ned i din håndbagage. Du får dine kufferter med ind i kupéen, men de ligger over døren og kan være lidt svære at komme til.
  • Personalet på toget er meget serviceorienterede, søde og sjove. Inden ankomst kommer en af de ansatte rundt med en kasse, hvor du kan lægge drikkepenge i. Du bør minimum lægge 50 rand pr. person (ca. 25 kr.).

 

Premier Class på tværs af Sydarika
Forfatteren kigger ud over The Great Karoo.

Find mere inspiration til Sydafrika på TasteTheWorld.dk


Indholdet i denne artikel er ikke sponsoreret.

Alle fotos tilhører Taste The World og Per Sommer.

Rejsen med toget Premier Class blev foretaget i februar 2018.

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.