Sydafrika


Sydafrika har jeg besøgt flere gange, og det er et land, som jeg varmt kan anbefale. Klimaet er behageligt, maden og vinen er fantastisk, naturen flot og folk er søde gæstfrie. Landet har fået et lidt dårlig ry på grund af krimininalitet og vold. Jeg har aldrig selv oplevet nogle ubehageligheder, men det er en god ide altid at være opmærksom på sine omgivelser. Især om aftenen og natten i de større byer.

Her bør man ikke gå rundt alene og altid tage en taxa/Uber fra sted til sted.
Nogle af mine største kulinariske oplevelser har haft i Sydafrika. Landet er spækket med lækre friske råvarer. Både grøntsager og kød er i top. Og så er det muligt at smage eksotisk kød som fx. springbuk og studs.

 


God at vide om Sydafrika

Sydafrikas areal er på 1.219.912 m2. Det er cirka fire gange så stort som Italien.

Der bor næsten 55 millioner i landet, hvilket svarer til ca. 0,5 % af verdens befolkning.


Indrejse, pas og visum

Har du et dansk pas skal du ikke have visum til Sydafrika. Når du ankommer til landet, får du et stempel i dit pas, som automatisk giver dig ret til at opholde 90 dage i landet. Dit pas skal være gyldigt minimum 3 måneder ud over dit ophold. Og så skal du have to blanke sider i passet.

Særlige krav til børn
Rejser du med børn under 18, skal du medbringe deres fødselsattest. Her skal begge forældres navne fremgå. Rejser barnet kun med den ene eller uden begge forældre, kræves der også dennes/disses samtykke til rejsen. Der skal medbringes fødselsattester på dansk og engelsk, som du kan bestille på borger.dk eller udstedes ved henvendelse til et kirkekontor i Danmark. Samtykkeerklæringen bør ligeledes være udformet på engelsk. For yderligere oplysninger kontakt Sydafrikas ambassade i København.


Valuta

Valutaen i Sydafrika hedder Rand. 1 Rand svarer cirka 50 øre (juli 2018). Randen forkortes også ZAR eller R.

Alle større byer har hæveautomater, hvor du kan bruge alle de gængse hævekort som MasterCard, VISA og Dines Club. Kommer du ud på landet og i de mindre byer, så kan det godt være svært at finde hæveautomater. Så husk altid at hæve penge i de større byer.

Se seneste kurser:
Valutakurser.dk


Drikkepenge

Det er kotume at give drikkepenge i Sydafrika. Lønningerne er lave, så pengene falder på et tørt sted. Det gælder på de typiske steder som restauranter, hoteller, caféer og taxaer. Men husk også at give lidt drikkepenge til manden på tankstationen, der tanker din bil op. Det samme gælder f.eks. på toiletter, hvor der er rengøringspersonale.

Typisk skal du betale mellem 10 – 15 % i drikkepenge. På tankstationer, toiletter og dragere i lufthavnen er det normalt at give omkring 5 – 10 rand.

Sikkerhed

Sikkerhed i Sydafrika
Sydafrika er kendt som et land med høj kriminalitet, men det er meget få turister, som vil opleve noget ubehageligt på deres tur til landet. Men som besøgende skal du altid være opmærksom på sikkerhedssituationen i dit område. Spørg altid en af de lokale. Kan man f.eks. gå ude om aftenen? Eller er det bedre at tage en taxa?

Risikoen for kriminalitet er størst i centrum af de større byer, townships og især, når det er mørkt. Et andet godt råd er,  ikke at gå rundt at flashe dyre smykker, kameraer osv. Vær opmærksom på hvilke signaler, du sender.

Vær særlig opmærksom ved hæveautomater, hvor der kan være trick-tyve. Hvis muligt, så hæv altid penge med en du rejser med. Hold øje med om der står mystiske personer i nærheden af hæveautomaten. Gør der det, så gå hen til en anden automat. Hæv aldrig penge, når det er mørkt. I shoppingcentre og ved banker er det som regel sikkert at hæve.

Du kan altid læse seneste nyt om sikkerheden på Udenrigsministerets hjemmeside:

Rejsevejledning til Sydafrika