Storhed og forfald

Gedser Remise

Corona-kuller bragte mig til Danmarks sydligste by og Gedser Remise

Efter syv uger på egen matrikel blev kæresten og jeg hårdt ramt af corona-kuller. Der skal noget luftforandring til, men hvad gør man, når det meste af landet er lukket ned? En udflugt i egen bil med en madpakke i bagagerummet er løsningen.

Når vi nu ikke kan komme sydpå, så kan  vi i det mindste tage til den sydligste beliggende by i Danmark. Og den by er Gedser på Falster.

Kort over Gedser

Ud over at man kan tage færgen til Tyskland, så havde vi ikke de store kendskab til byen.  Men Gedser gemmer på en skjult perle.

Midt i den lille by ligger Gedser Remise, der havde sin storhedstid i industrialiseringen og frem til midten af 1980’erne.  Egentlig skulle remisen have været revet ned, men lokale ildsjæle fik stoppet det projekt.  De har nu overtaget remisen  og er ved at sætte både bygninger og togmateriel istand. 

Og til vores overraskelse, så var remisen åben for besøg, selvom resten af landet var coronanedlukket.  Sultne efter oplevelser købte vi to billetter og gik på opdagelse i den gamle remise.

Skønheden i forfaldet

Der er ingen tvivl om, at remisen har set bedre dage. Selvom der foregår lidt renoveringsarbejde, så er både bygninger og materiel forfaldne. Og så roder det også en hel del. Men det er også med til at gøre stedet noget helt særligt. Det er det imponerende at gå rundt mellem de gamle lokomotiver, togvogne og bunker af værktøj. Her er ingen afspærringer og vi kunne klatre op i togene og gå rundt hvor det passede os.

Stedet er meget fotogent i al sin storhed og forfald og vi bruge flere timer på at fotografere og gå på opdagelse i remisen.

Gedser Remise
Gedser Remise
Gedser Remise

Alle bygninger står stort set i sin oprindelige skikkelse. Taget er dog fornyligt blevet renoveret.

Første del af remisen blev bygget i 1886. Det er samme år, hvor Gedserbanen åbner mellem byen og Nykøbing Falster. I 1905, 1915 og 1945 er der kommet yderligere tilbygninger til.

I 1986 forlader DSB remisen og bygninger mister deres funktion. Planen er, at bygningerne skal rives ned. Men lokale ildsjæle får stoppet projektet, og de overtager bygningerne.

Gedser Remise

Remisen har i alt 12 spor.  Den store drejeskive anvendes til at give adgang til remisesporene.  med plads til 2 enheder gammelt togmateriel på hvert spor.

Det Gule Palæ

I 2017 flytter Det Gule Palæ fra København til Gedser Remise. Det gamle kontroltårn er kendt fra filmen ‘Olsen-banden på sporet’.

I mange år stod palæet ubrugt hen på et gammelt DSB-område i København.  Det skulle egentlig være revet ned for at give plads til nyt byggeri.  Men ihærdige ildsjæle sørgede for at få den unikke bygning reddet. Med støtte fra en lang række fonde blev det 10 meter høje tårn fragtet til havnen i København og sejlet til Gedser Remise. 

Det Gule Palæ - Gedser Remise
Det Gule Palæ - Gedser Remise
Det Gule Palæ - Gedser Remise
Det Gule Palæ - Gedser Remise
Det Gule Palæ - Gedser Remise

Kort om Gedser

  • 722 indbyggere (2020)
  • Byen er mest kendt for sin færgeforbindelse til Rostock
  • Er Danmarks og Nordens sydligste by. 
  • Gedserodde, der ligger 3 km sydøst for byen, er Danmarks sydligste punkt.
  • Byen ligger 155 km fra København og 141 km fra Storbæltsbroen
  • Du kommer lettest til Gedser i egen bil. Turen fra København eller Korsør tager ca. 1 time og 45 minutter
  • Turen med offentlig transport fra København eller Korsør tager 3 timer.

Besøg Gedser Remise

Åbningstider

Torsdag – Søndag 10.00 – 16.00

Åbningstiderne kan ændre, så tjek altid hjemmesiden.

Hjemmeside

Gedserremise.dk

Entré

Voksne: 25 kr. 
Børn 6 – 14 år: 10 kr.
Børn under 6 år: gratis

Adresse

Gedser Remise
Stationsvejen 20
4874 Gedser
Se på Google Maps

Få mere rejseinspiration Danmark her på Taste the World

Find mere rejseinspiration på Taste the World

Rejse til Syrien - Damaskus

Er det sikkert at rejse til Syrien?

Spørgsmålet om sikkerhed er ofte det første, der dukker op, når man overvejer en rejse til Syrien. I denne artikel vil jeg give et overblik over de aktuelle anbefalinger og overvejelser, der er forbundet med at besøge dette fascinerende land.

Læs mere »

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.