Er det sikkert at rejse til Israel?

Israel er et fantastisk land at besøge, men landet er også kendt for konflikter med sine naboer i området. Så hvordan er det med sikkerheden i Israel, hvis du vil du vil? Få mit bud her.

Opdatering juli 2020

På grund af COVID-19 så fraråder Udenrigsministeriet alle rejser til Israel og de palæstinensiske områder

Du bør orientere dig på Udenrigsministeriets rejsevejledning inden du planlægger en rejse til området

Israel er et af de lande, som jeg holder meget af at besøge, og jeg har besøgt det mere end 10 gange. Det første, som venner og bekendte næsten altid spørger om, er, om det ikke er et farligt land at besøge? 

Dette er ikke en officiel rejsevejledning omkring sikkerheden i Israel. Denne artikel bygger på mine egne erfaringer, og den viden som jeg har fundet på hjemmesiderne fra de danske, engelske og amerikanske udenrigsministeriers hjemmesider.

Situation omkring sikkerheden kan ændre sig med kort varsel for de fleste lande, derfor bør du altid orientere dig på Udenrigsministeriets hjemmeside og læse rejsevejldningerne for de lande, som du ønsker at besøge.

Sikkerhed i Israel

Mit svar er altid, at det er et af de lande, som jeg har følt mig allermest tryg i. I Europa oplever vi faktisk langt mere terror end de gør i Israel. Knivstikkeri på London Bridge, angreb med biler i menneskefyldte gader og nyheder om terrorangreb, som myndighederne heldigvis når at afværge i tiden. Du kender allerede de mange triste overskrifter.

Sammenlignet med Udenrigsministeriets vurdering af risikoen for terror i Israel, så er den vurderet på samme niveau som i landene her i EU. Og i Israel har der aldrig været rettet terrorangreb direkte mod turister (som man f.eks. har set i Egypten).

Læs også: 15 ting du skal vide, før du rejser til Israel

Hold øje med situationen

Det, der adskiller Israel fra os her i Europa, er, at landet ligger i Mellemøsten, hvor situationen hurtigt kan ændre sig. Senest (januar 2020) har amerikanernes drab på den iranske general Soleimani øget spændingerne i området (og nok også i den vestlige verden?).

Det har betydet, at Udenrigsministeriet har ændret deres rejsevejledning for rejser til lande som Israel, Libanon, Jordan og Egypten, hvor de anbefaler, at man skal være ekstra forsigtig. Det betyder, at du løbende skal holde dig orienteret via nyhederne og følge udviklingen.

Rejsevejledning for Israel – Udenrigsministeriet

Er der steder i Israel, der ikke er sikre at besøge?

Israel er et forholdsvist lille land på størrelse med Jylland, og det er let at komme rundt i alle dele af landet. Der er dog et enkelt område, som du ikke bør besøge. Og det er området omkring grænsen ind til Gaza-striben. I dette område kan der være risiko for raketangreb fra Hamas i Gaza. Så hold dig væk fra dette område.

Læs også: Shakshuka på Shabazi- et døgn i Tel Aviv

Er det sikkert at besøge de palæstinensiske områder på Vestbredden?

Kort over Israel og Palæstina

Hvis du har tid og mulighed på din rejse til Israel, så vil jeg anbefale dig også at besøge nogle af de palæstinensiske områder på Vestbredden (som trods navnet ligger øst for Israel). Det vil give dig et unikt og mere nuanceret indblik i områdets historie, palæstinenserne kultur og konflikten i området

Læs også: Besøg Ramallah – podcast

Jeg har flere gange besøgt de palæstinensiske områder på Vestbredden. Første gang var med en organiseret tur til Bethlehem og Hebron, som kan gøres på en dag fra Jerusalem eller Tel Aviv. Det er også muligt at bo flere dage i f.eks. Ramallah, der er de facto-hovedstaden for palæstinenserne.
Udenrigsministeriet fraråder heller ikke rejser til Vestbredden. Men læs seneste rejsevejledning her:

Rejsevejledning for Palæstina- Udenrigsministeriet 

Du skal føle dig tryg på rejsen

Der er ikke noget værre end at være ude at rejse og føle sig utryg. Jeg har, som sagt, altid følt mig tryg både i Israel og på Vestbredden og vil under de nuværende forhold sagtens kunne anbefale dig at rejse til Israel. Men mærk efter i maven. Føler du ikke tryg, så skal du finde et andet sted at rejse hen.

Men tager du afsted, så vil du få en fantastisk rejse spækket med oplevelser, fantastisk mad, smuk natur og indblik i en mangfoldig kultur som omfatter både jøderne, kristne og muslimer.

Lyt også til min podcast: En dansker i Tel Aviv: Israel set indefra

 

Gode råd inden du rejser til Israel og Palæstina

Tjek altid rejsevejledningen

Tjek altid den seneste rejsevejledning fra Udenrigsministeriet – uanset hvor i verden du rejser hen. Her kan du læse seneste nyt omkring sikkerhed i Israel:

Israel – rejsevejledning

Palæstina – rejsevejledning

tilmeld dig danskerlisten

Danskerlisten er en tjeneste fra Udenrigsministeriet, som du gratis kan tilmelde dig uanset hvor i verden du skal rejse hen. Du vil så blive kontaktet, hvis der opstår krise i det land du opholder dig i.

Danskerlisten

Første tur til Vestbredden?

Hvis du overvejer at besøge Vestbredden, så vil jeg anbefale dig at tage på en organiseret tur. Ikke fordi det er farligt at rejse alene, men fordi med en guidet tur vil give dig et mere nuanceret og grundigt indblik i det palæstinensiske samfund. 

Jeg har selv gode erfaringer med dette firma (ikke sponsoreret):

Green Olive Tours

husk rejseforsikring

Du skal huske at tegne en rejseforsikring inden du rejser til Israel og Palæstina.  Overvej også at tegne en afbestillingsforsikring. Så er du også dækket hvis du bliver forhindret i at rejse på grund af sygdom eller dit rejsemål bliver ramt af naturkatastrofe eller terrorangreb.

Tjek altid med dit forsikringsselskab, hvordan du præcist er dækket.

Jeg håber, at du blev lidt mere afklaret omkring sikkerhed i Israel ved at læse denne artikel. Har du en kommentar eller et godt råd omkring artiklen, så hører jeg gerne fra dig. 

Skriv en kommentar i kommentarfeltet eller send en mail til per@tastetheworld.dk

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.