Endagstur fra Nusfjord til Nesland

Vandretur på Lofoten

Skal du til Lofoten, så er det oplagt at tage vandrestøvlerne med og komme op fjeldet. Der er mange smukke vandreruter på øgruppen, men her er et bud på en smuk vandretur på Lofoten, hvor de fleste kan være med.

Vild natur i høj sol

Vejret er med os på vores rejse til Lofoten i Norge i slutningen af juni. Høj sol fra en skyfri himmel – stort set hver eneste dag i 14 dage. Og det gode vejr gør det oplagt at tage på vandretur.

Vi har lejet en lille hytte via Airbnb på øen Flakstadsøya, som ligger sådan nogenlunde i midten af øgruppen Lofoten.

Ruten starter med UNESCO verdensarv

Tæt på vores hytte ligger den lille fiskerby Nusfjord, som er på UNESCO verdensarvsliste. Her starter vores vandretur.

Den smukke fiskerby Nusfjord er at besøg værd - også selv om du ikke skal ud og vandre.

Jeg har selvfølgelig gjort lidt research inden dagens vandring. På VisitNorway’s hjemmeside skriver de bl.a. om vandreruten, at det er en “barnevennlig vandretur” og at “Denne turen er tilpasset deg som ønsker den flotte naturopplevelsen, men som samtidig vil ha komfort”. Det lyder lige noget for os – vi er fin form men er ikke så rutineret med fjeldvandring.

Det vil vise sig at turen med danske øjne er utrolig smuk, men jeg vil nok mere beskrive den som fysisk udfordrende end komfortabel.

Vi kommer godt fra start og er hurtigt ud i den vilde natur. Skiltningen er anelse mangelfuld. Det er nok den hårde vinter, der har taget livet af nogle af skiltene og de røde pile malet på klipperne.

Det betyder, at vi starter med at fare vild. Men det gør ikke så meget. Vi ender på en smuk kyststrækning med kæmpe gråhvide kampesten, der er 5-7 meter høje. Det er imponerende. Efter kort tid finde vi dog tilbage på den rette sti.

Stien fører os langs kridhvide sandstrande, gennem små grønne lunde med rislende vand, over kæmpe kampesten, og op ad stiger på høje fjelde, hvor vi går helt tæt på kanten. Samtidig har vi hele tiden den smukkest udsigt ud over Norskehavet og Lofotens stejle kyster.

Vandretur Lofoten Norge
Vandretur Lofoten Norge

Madpakker i solen

Det tager nogle timer at komme frem til fiskerbyen Nusfjord. Fiskeriet er ophørt her for mange år siden, så nu bor her kun få mennesker. Der er et enkelt galleri, men ingen steder at få mad. Så er det godt, at vi er velforberedte og har egen madpakke med, som vi spiser i solen.

Imens vi spiser springer et par modige nordmænd i det krystalklare og iskolde vand. Vi beundrer deres mod, og jeg fortryder lidt, at jeg ikke havde fået mine badebukser med.

Vi skal vandre samme vej tilbage, da bilen står i Nusfjord, hvor vi startede. Det gør ikke spor. Vi ser nu alt det, vi vendte ryggen til på udturen. Og det er lige så spektakulært.

Efter nogle timer kommer vi frem til Nusfjord godt trætte. Det har været en fantastisk tur. Vi fejrer dagens bedrift med norske hjemmelavede vafler med syltetøj og rømme fra den lille købmandsbutik i den lille fiskerby.

Vandretur Lofoten Norge - Norsk vaffel
Dagens bedrift fejres med en velfortjent vaffel med rømme og syltetøje
Vandretur Norge

Min vurdering af turen

Kommer du i nærheden af Flakstadøya, så vil jeg helt klart anbefale vandreturen mellem Nusfjord og Nesland. Som nævnt, så er det en uovertruffen naturoplevelse.

Jeg kunne godt lide rutens sværhedsgrad. Som dansker er den anelse udfordrende, hvor man både kommer til at kravle og klatre en del. Det er måske lidt af en underdrivelse at kalde ruten ‘komfortable’, som VisitNorway gør.  Men jeg vil mene, at de fleste kan deltage – inklusiv større børn. 

Vi havde strålende vejr, men hvis det regner, så vil jeg nok udskyde vandreturen til en anden dag, da det både kan blive mudret og glat.

Lidt historie

Vandreruten følger en gammel “fiskesti”, der er flere hundrede år gammel. Fiskerne brugte stien til at komme mellem de to landsbyer i gamle dage – ofte med tung fragt på ryggen. Også om vinteren med ekstrem kulde og mørke dagen lang.

Gode råd og fakta om turen

  • Turen frem og tilbage er ca. 8 km. Men da du går i meget kuperet terræn, så føles det lidt længere.
  • Afsæt 5-6 timer til turen, hvis du også skal have tid til frokost og pauser undervejs.
  • Husk vandrestøvler, da terrænet flere steder er ujævnt og glat.
  • Pak en madpakke. I Nusfjord er der ingen butikker – og du kan hverken købe mad eller drikke. 
  • Husk rigeligt med vand. I Nusfjord findes et lille offentligt toilet, hvor du kan fylde dine drikkeflasker op.
  • I Nusfjord er der både en restaurant og lille købmandsbutik.
  • Da Nusfjord er et slags frilandsmuseum, kan du risikere at skulle betale entré. Måske kan du slippe for at betale, hvis du siger, at du skal på vandretur til Nusfjord.

Kort over ruten

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Skriv en kommentar

Har du et spørgsmål? Så skriv det nedenfor.

Eller har du selv været på Lofoten og kender en god vandrerute? Så del den meget gerne med os andre.

Få mere rejseinspiration fra Taste the World

Rejse til Syrien - Damaskus

Er det sikkert at rejse til Syrien?

Spørgsmålet om sikkerhed er ofte det første, der dukker op, når man overvejer en rejse til Syrien. I denne artikel vil jeg give et overblik over de aktuelle anbefalinger og overvejelser, der er forbundet med at besøge dette fascinerende land.

Læs mere »

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.