Er du en dyrevenlig turist?

Hvis du gerne vil være en dyrevenlig turist, så skal du blandt andet undgå at ride på elefanter. Men hvad skal du ellers holde øje med? Her er en guide til at blive en mere dyrevenlig turist.

Jeg har besøgt Marrakech i Marokko flere gange. En by, som jeg holder utroligt meget af, men der er altid én ting, der piner mig, når jeg i byen. På byens berømte plads Djemaa al-Fna, er det som at træde ind i en Indiana Jones-film. Her er slangetæmmere, som hele dagen fløjter de vilde slanger op af små flettede kurve. Der er aber, der sidder med snor om halsen på skuldrene af mørke afrikanere. Klar til springe over på en turist til en ‘sjov selfie’. Rovfugle, der sidder i alt for små bure. Og så er der hestevognene, hvor de magre heste står i solen hele dagen og venter på den næste tur med nogle turister.

Alle dyrene og deres ejere er her, fordi vi turister kommer til byen, og der er mulighed for at tjene en skilling. Så længe vi lader os fotografere med aberne (mod betaling), og giver penge for slangetæmmerens optræden, så vil der også være dyr, som lever i nød.

Mere end 550.000 dyr lider i turismeindustrien

Det er ikke kun i Marokko, at dyr bliver brugt til at tjene penge på turisme. Sidste sommer gik jeg en tur på Kongens Nytorv, og her faldt jeg over en udstilling fra organisationen World Animal Protection, som satte fokus på problemerne med turisme og dyr. 

Ifølge organisationen så lider mere end en halv million dyr i fangenskab på grund af turisme. Organisationen estimerer, at vi som turister bruger mere end en 1,6 milliarder på såkaldt ‘wildlife tourism’ om året. Det er alt fra safariture i Tanzania til papegøjeshow i Tyrkiet.

Ingen turister ønsker at dyr skal lide

Jeg tror ikke, at der er nogen turister, der rejser ud for at bidrage til en industri, der skader dyr. Men hvordan kan det så være, at der f.eks. på TripAdvisor er mere end 80 % positive anmeldelser af attraktioner med dyr, som lever under elendige forhold?

 

Det er der nok flere forklaringer på. Steder, der lever af dyreturisme, er for det første rigtigt gode til at fortælle, at det de gør er fuldstændigt normalt. I Thailand bliver elefant-turisme f.eks. solgt med argumenter om, at elefanter som brugsdyr altid har været en del af den thailandske kultur. Et argument, som også blev brugt i Spanien for at forsvare tyrefægtning.

 

Men ifølge World Animal Protection, så trives usund dyrevenlig turisme, fordi vi som turister har meget svært ved at gennemskue, hvornår der er tale om dyremishandling. Er det for eksempel ok at svømme med hajer, tage selfie med en tiger, der vokset op i dyreinternat, eller ride på dromedar ved pyramiderne i Egypten?

Er du en dyrevenlig turist? (c) arsheffield, Flickr Creative Commons
Fra Marrakech, Marokko ((c) arsheffield, Flickr Creative Commons)

Dyrevenlig turisme findes heldigvis

Der er heldigvis også mange lyspunkter. For der findes heldigvis også dyrevenlige turistattraktioner, men det kræver, at vi som turister sætter os lidt ind i tingene. Og dyrevenlige turistattraktioner kan ligefrem have en positiv effekt på dyrenes velfærd. World Animal Protection anslår, at omkring 25 % af alle dyre-attraktioner gavner både dyr og naturen.

Som hovedregel foregår dyrevenlig turisme i reservater, hvor dyrene får lov til at leve frit, uden at skulle optræde og uden direkte kontakt med mennesker.

Sådan bliver du en dyrevenlig turist

Men hvordan kan du så blive en dyrevenlig turist? Ifølge World Animal Protection, så skal du følge disse ti råd:

1. Oplev vilde dyr i naturen

Oplev dyrene på deres præmisser. Det vil ofte være i nationalparker og reservater på land eller i vand. Hvis du samtidig vælger en bæredygtig og ansvarlig udbyder, så vil det ofte også betyde, at du er med til at støtte beskyttelse af vilde dyr i naturen.

2. Vilde dyr skal aldrig optræde

Er du en dyrevenlig turist? (c) wwarby, Flickr Creative Commons
(c) wwarby, Flickr Creative Commons

Deltag aldrig i attraktioner, hvor dyrene skal optræde. Det gælder f.eks. delfinshow i steder som Sea World i USA. Vær også opmærksom på, at der på arrangerede udflugter kan indgå underholdning med dyr. Så spørg rejseselskabet, inden du booker.

3. Tag aldrig selfies med vilde dyr

Ofte er vilde dyr fjernet fra naturen, mens de er helt små, så de kan trænes til at være sammen med mennesker. Og det sker, at deres tænder bliver fjernet, og at dyrene endda bliver bedøvet, så de kan være sammen med mennesker.

I 2017 besluttede Instagram, at de ville tage kampen op mod dyremishandling. Når brugerne lægger en selfie op på Instagram med en tiger, abe, dovendyr eller et andet vildt dyr, sender Instagram vedkommende en advarsel om, at billeder hvo vilde og truede dyr bliver mishandlet ikke er tilladt på Instagram. Og når Instagram-brugere fra nu af søger på hashtags, der er associeret med skadelig behandling af dyr eller miljø, vil de bliver mødt af en advarsel. Den oplyser om, at mange dyr lider, når de bliver udnyttet til selfies.

Elefantshow i Thailand

4. Zoologiske haver

Besøg kun zoologiske haver, som tager et meget stort ansvar overfor dyrene. Vælg kun zoologisk haver med seriøs interesse i artsbevaring, hvor der er dyrevenlige avlsprogrammer med henblik på at bevare dyrearterne.

5. Rid ikke på vilde dyr

Dyrevenlig turisme. (C) World Animal Protection
(C) World Animal Protection

Jeg har for mange år siden reddet på elefant i Nordthailand, fordi jeg troede, at det var i orden. Elefanter er vilde dyr og må ikke bruges som ridedyr for turister. Før de rider eller lærer tricks, bliver elefanter mentalt ”knækket” under store fysiske og psykiske lidelser. De er typisk lænket det meste af dagen og får ikke den pleje, elefanter skal have.

World Life Protection anslår, at der arbejder mere end 3.000 elefanter i turistindustrien. 80 % af dem lever under stærkt kritisable forhold.

6. Heste og andre trækdyr

Det kan være ok at ride på heste og for eksempel dromedarer. Men tjek, at dyrene som minimum har mulighed for at stå i skyggen, drikke vand og få hvile. Er du i tvivl, så lad være.

7. Tag ikke souvenirs fra vilde dyr med hjem

Det kan være svært at gennemskue om souvenirs stammer fra vilde dyr. Det kan f.eks. være pels eller tænder. Ifølge WWF tager danskere desværre i stigende grad ulovlige souvenirs fra dyr og planter ind i landet.

8. Spis ikke mad fra mishandlede eller truede dyr

Jeg elsker foie gras. Det smager fantastisk, men jeg er holdt op med at spise det, for jeg ved, at det stammer fra mishandlede gæs. Hvis du ved, at et dyr har været mishandlet, så lad vær med at købe det.

9. Klag lokalt hvis du oplever dyremishandling

Ser du dyremishandling finde sted, så klag til det lokale turistkontor, dit rejsebureau og din lokale guide. Dokumenter eventuelt mishandlingen med et kamera.

10. Stil spørgsmål

Det kan måske virke lidt grænseoverskridende, men stil altid spørgsmål til dyrevelfærden inden du deltager i attraktion, hvor dyr indgår. Steder der arbejder seriøst med dyrevelfærd vil aldrig have problemer med at svare. Men modtager du uldne eller undvigende svar, så bør du nok ikke deltage.

Danske rejsebureauer er blevet bedre til dyrevelfærd

Heldigvis har en del danske rejsebureauer fået øjne op for, at de har et stort ansvar, når det gælder dyrevenlig turisme – eller mangel på samme. En række rejsebureauer har helt droppet elefantridning og – shows. Og nogle har helt sagt stop for underholdning med vilde dyr.

Du finder listen her:

Dyrevenlige rejseselskaber – World Animal Protection

Ansvarlig turisme på Taste the World

I 2019 vil jeg sætte mere fokus på ansvarlig turisme her på bloggen. Så har du en idé til et emne, som jeg skal tage op, så hører jeg gerne fra dig.

Artikler med fokus på ansvarlig turisme

Denne artikel er ikke sponsoreret af World Animal Protection. Jeg faldt over organisationen i forbindelse med research til denne artikel.

Vil du støtte deres vigtige arbejde og finde mere information bekæmpelse af dyremishandling, så kan du læse mere på deres hjemmeside:

WorldAnimalProtection.dk

 

Fotos i denne artikel

Alle fotos i denne artikel er fundet på Flickr.com og fotograferne har givet rettigheder til at dele fotos under Creative Commons licensen.

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.