Dagstur til Ærø

Alene færgeturen er det hele værd, når man skal besøge en af Danmarks smukkeste øer. Ærø, som er Danmarks mindste ø-kommune, byder på masser idyl og unikke oplevelser. Og øen får dig samtidig ned i gear.

Den lille færge går med jævn fart forbi mange af de mere end 55 øer, som udgør sydfynske øhav. Kl. 10.05 er vi stævnet ud fra Svendborg, hvor vi har parkeret bilen på kajen. Kursen er sat mod Ærøskøbing. Mange af de små grønne øer, som vi passerer, ser ud til kun at huse et par husstande, og tankerne ledes hen på en tidsalder, hvor … 100 % dansk Morten Korch-idyl. Turen med færgen tager 100 minutter, og inden vi er fremme, har vi allerede lagt det hektiske storbyliv bag os og er kommet ned i gear.

http://www.aeroe-ferry.dk

Ankomst til Danmarks mindste købstad

Sidst på formiddagen ankommer vi til Ærøskøbing, som er øens næststørste by med 939 indbyggere og dermed Danmarks mindste købstad. Vi går igennem de brostensbelagte gader og nyder synet af de smukke, gamle farverige huse. Giftemodne par fra hele verden flokkes til byen for at blive gift. Mere end 2.800 par blev viet her sidste år, og dermed kan byen kalde sig for Danmarks uofficielle bryllupshovedstad. Vi passerer da også et nygift par på vores vej.

Ærøskøbing

På den gamle tankstation udlejer de cykler. Det er ikke de nyeste modeller, men til gengæld fungerer de, som de skal, og så er det billigt. En hel dag for 75 kr.

Vi springer op på cyklerne og er hurtigt ude af byen med retning mod en lille landsby, som overrasker med sit grandiøse navn Store Rise. Vejen snor sig langs markerne, hvor maskinerne har travlt med at høste. Det kuperede terræn udfordrer os lidt. Til gengæld har vi stort set vejene for os selv – og godt det samme, for de er ikke bredere end en almindelig københavnsk cykelsti.

Lokal øl og ærøske tapas

I Store Rise ligger øens eneste bryggeri. Her brygges øl fra den lokale kilde, der efter sigende byder på øens bedste vand. Vi parkerer cyklerne og går ind i cafeen, hvor vi bestiller den lokale humle og lækre ærøske, f.eks. eller såsom …. Måltidet indtager vi under frugttræer i den gamle have.

Ærøske tapas

Inden vi hopper op på cyklerne igen, kigger vi ind i produktionslokalerne, hvor den gode humle bliver omdannet til gyldne dråber.

Nu går turen videre mod øst og øens største by Marstal. Vi kører gennem flere idylliske landsbyer. Fornemmelsen af Udkantsdanmark trænger sig på. Mange huse står tomme, og dem med liv i synes primært at være beboet af seniorer.

Danmarks stolteste søfartsby

Efter 35 minutter på cyklen ankommer vi til Marstal, som er en af landets vigtigste søfartsbyer. Her findes stadig en navigationsskole, en række mindre værfter og Danmarks største coasterflåde.

Marstal

Vi sætter os på havnen og nyder en is. Vi sidder ved siden af det gamle færgeleje, hvor der i mere end 150 år har sejlet færge til Rudkøbing på Langeland. Men den rute blev nedlagt i 2013 (det hele sluttede i 2013, hvor færgen blev nedlagt) til fordel for flere afgange fra Ærøskøbing. Det hele føles en anelse forladt, men vi fornemmer tydeligt byens tidligere storhedstid som søfartsby.

På natursti tilbage mod Ærøskøbing

Det er tid til at vende snuden mod Ærøskøbing igen, vi skal nå færgen. Vi cykler ud af Marstal og forbi et af de små værfter. Et stykke uden for byen kører vi ind på Nevrestien, som er en natursti, der åbnede i 2012. Idéen til stien opstod allerede i 1957, men ting tager kan tage tid i et lille ø-samfund … Stien slynger sig smukt langs øens nordøstlige kyst. Vi må gøre mange stop, da der er så smukt, at det må foreviges med kameraet. Afstanden mellem de to hovedbyer er 10 km og tager ca. 45 minutter med stop.

Cykelssti på Ærø

Farvel-kaffe på havnen

Cyklerne låser vi, og nøglen smides i en rusten postkasse på den gamle tankstation. Hermed er cyklerne returneret uden nogen form for kontrol og dokumentation, for her på øen stoler man på hinanden. Vi går ned på havnen og sætter os på den lokale café. Her får vi en velfortjent kop kaffe, mens vi venter på færgen, der skal tage os tilbage mod Svendborg. Færgen lægger fra land kl. 17.35.

Gør Ærø på en dag

For den morgenfriske med bil er det muligt at besøge den smukke sydfynske ø på en dagstur. Du skal dog stå forholdsvis tidligt op. For at nå færgen kl. 10.05 fra Svendborg, skal du køre fra Aarhus eller København kl. 6.30. Rejser du uden for sæsonen, så koster en returbillet kun 80 kr. Du kan få din egen cykel med for 29 kr.

Ærø

Det praktiske

De fleste færger til øen sejler mellem Svendborg og Ærøskøbing. Men det er også muligt at sejle fra Faaborg til Søby på den nordlige del af øen. Og kommer du fra Sønderjylland, så er det også muligt at sejle fra Fynshav på Als.

Udenfor højsæsonen er er det billigt, at komme til Ærø. Vi betalte 80 kr. pr. person for en returbillet. Skal du have bilen med, så koster 166 kr. t/r. Du finder mere information om færgerne her:

Ærøfærgerne

Cykeludlejning

Cykler lejede vi hos Pilebækkens Cykler. De har ingen hjemmeside, men rejser du i højsæsonen, så giv dem et kald på forhånd og reserver dine cykler.:

Pilebækkens Cykler
Pilebækken 11
5970 Ærøskøbing
Tel:  62 52 11 10

Udvalgte fakta om Ærø

  • Næsten 3.000 bliver gift hvert år på øen
  • Befolkning: ca. 6.2000
  • Danmarks mindste ø-kommune
  • 30 km lang og ca. 8 km på det breddeste sted
  • Det er gratis at køre med busserne på øen
  • Danmarks 12. mindste ø
  • Ærø arbejder på at være 100 % selvforsynende med bæredygtig energi
  • Slogan: Alt er vand ved siden af Ærø

Landskabet på Ærø

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.