12 ting du skal vide inden din rejse til Skotland

Gode råd til en vellykket ferie i Skotland

Jeg har netop været på min første rejse til Skotland (oktober 2019) med min kæreste. Vi besøgte først Edinburgh i fire dage, og derefter lejede vi en bil og kørte op i det skotske højland og videre til Isle of Skye, der ligger i det nordvestlige Skotland

Skotland - en god overraskelse

Inden afrejse var jeg noget usikker på, hvad jeg skulle forvente mig. Det havde været en travl periode på jobbet, og jeg havde ikke haft meget tid til at forberede mig. Normalt er jeg ellers typen, der elsker at forberede mine rejser. For mig er forventningens glæde næsten lige så vigtig som rejsen selv. Men denne gang var det anderledes. Vi havde kun booket den første overnatning i Edinburgh og lejet en bil hjemmefra. Resten ville vi finde ud af undervejs.

Og det endte med at blive en fantastisk rejse til Skotland. Landet rangerer nu meget højt på min liste over mine bedste rejseoplevelser. Landskabet i Skotland er noget af det smukkeste, jeg har set. Og kombineret med skotternes gæstfrihed, gode pubber og en lav sproglig barriere (engelsk med skotsk accent kan dog være svært at forestå), så er det sted, som jeg helt sikkert vil besøge igen.

Siden du læser dette blogindlæg, så overvejer du nok også en tur til Skotland. For at gøre din rejse lidt bedre, så har jeg her samlet 12 ting, der er nyttige at vide, inden du rejser til Skotland.

1. Skotland er ikke England

Skotlands flag

I Danmark omtaler vi ofte fejlagtigt hele Storbritannien som England. Men Storbritannien består af fire forenede lande England, Wales, Nordirland og Skotland.

Skotland har sin egen historie, kultur, flag og regering med omfattende selvstyre. Så undgå at kalder skotterne for englændere – det vil bare fornærme dem. De seneste par år med Brexit har faktisk øget forskellen mellem England og Skotland. Et flertal af skotterne stemte ‘remain’, og de er meget utilfredse med at skulle forlade EU.

Skotland blev en del af Storbritannien i 1707. Før det var der ikke noget der hed Storbritannien.

2. Oplev både byerne og det skotske højland

Glennfinnan Viaduct, Skotland
Glenfinnan Viaduct fra 1901. Også kendt fra filmene med Harry Potter.

Vi startede vores rejse med fire dage i den skotske hovedstad Edinburgh. Det er en fantastisk smuk by, som absolut er et besøg værd. Men vil du opleve den smukke natur, så skal du ud af byen og drage op i højlandet. Du skal ikke langt uden for Edinburgh eller Glasgow, før du står i den vilde natur. Jeg vil mene, at et par dage i Edinburgh er nok. Har du flere dage, så lej en bil, hop på toget eller tag på en guidet bustur.

3. Lej en bil og tag på roadtrip i Skotland

Isle of Skye, Skotland
Skotland er perfekt til roadtrip. Men det kan tage tid at komme rundt på de smalle veje.

Jeg vil til enhver tid vælge at leje en bil – fremfor en guidet tur. Det giver en meget større frihed til at stoppe, hvor man har lyst og komme lidt væk fra de andre turister.

Mange vil nok være betænkelige ved at leje en bil og skulle køre i den modsatte side af vejen. Men efter et par timer på vejen så har man vænnet sig til det.

Jeg vil dog opfordre dig til at sætte dig godt ind i bilen, når du afhenter den hos udlejningsfirmaet og begiver dig ud på de skotske veje. Sørg for at bak- og sidespejle er indstillet helt korrekt. Find ud af, hvor blinklyset sidder, så du ikke forveksler det med vinduesviskeren.

Det er stressende de første par timer at køre i den ‘forkerte side’ af vejen. Så det er også godt at have en erfaren bilist på sædet ved siden af, som kan hjælpe dig med at holde øje med trafikken. Heldigvis kører skotterne rigtig pænt og er gode til at vise hensyn.

4. Husk vandrestøvlerne.. Tag ud og vandre

12 ting du skal vide før du besøger Skotland. Husk vandrestøvlerne.

Skotland er det perfekte land at tage på vandreture i. Og her ruter for alle. Du kan tage flere dage ud i højlandet med telt på ryggen. Eller du kan gøre som os og tage på endagsture. Der er ruter fra 20 minutter til flere timer. Nogle ruter er næsten helt flade, mens andre giver godt med sved på panden med masser af stigninger.

Få fat på en god guidebog, inden du tager afsted. Vi havde guidebøger med fra Lonely Planet og Rough Guide, som begge har forslag til ture. Og så fik vi gode råd af ejerne af de bed & breakfasts, som vi boede på.

Vi overvejede at lade vores vores vandrestøvler blive hjemme, for de fylder bare sindssygt meget i en kuffert. Men det var godt, at vi tog dem med. Mange stier er meget ujævne og stenede, så det er godt at have støtten fra støvlen. Og så kan der være meget mudder og mange vandpytter, som skal passeres, hvor de vandtætte støvler gør stor gavn

5. Vær forberedt på ustabilt vejr i Skotland

Og nu, hvor jeg nævner vandpytter og mudder, så skal du også være forberedt på et noget omskifteligt vejr. Som i Danmark, så kan vejret i Skotland være ret ustabilt. På meget kort tid kan det gå fra høj sol til styrtende regn. Så husk at tage tøj med til alt slags vejr. Tre-lags-princippet er rigtig godt at følge, når man er ude at vandre i omskifteligt vejr. Det kan du læse mere om tre-lags-princippet hos De Danske Spejdere:

6. Mitter er Skotlands størte plage

Midges, som er det engelske navn for mitter, kan være en kæmpe plage om sommeren i Skotland. Mitter er meget små myg, som er grå, og derfor kan de være meget svære at se. Men du er ikke i tvivl, når du bliver angrebet. De kommer frem i skumringstiden i stort antal, hvor hun-mitterne er på jagt efter blod til deres æg. Al hud, der er blottet, vil blive angrebet. Især huden omkring hårranden og på hænder og arme.

 

For at beskytte dig selv, bør du have langærmede trøjer og bukser med og bruge myggespray, som også har en effekt på mitter.

Vi har faktisk også mitter i Danmark, og du kan læse mere om dem her:

7. Rejs uden for højsæsonen

Husk vandrestøvlerne. 12 ting du skal vide før du besøger Skotland.

Der er mange fordel ved at rejse udenfor højsæsonen, som nogenlunde følger skolernes sommerferie i Danmark.

For det første slipper du formentlig at komme i nærkontakt med de nærgående, blodsugende mitter. Men du slipper også for store horder af andre turister. Da vi besøgte Skotland i oktober, var der forholdsvis få turister. Vi kunne uden besvær booke overnatning fra den ene dag til den anden. Vi tog en færge til Isle of Skye uden at booke på forhånd. Noget, som ikke er muligt i højsæsonen. Og så er det selvfølgelig også billigere. Flere af de steder, hvor vi boede, fik vi op til 20 % på vores overnatning. Så hvis du har muligheden, så rejs uden for skolernes sommerferie. Hvis du kun kan rejse i skolernes sommerferie, så book så meget af din transport og overnatning hjemmefra.

Fra slutningen af marts til maj kan du opleve det smukke forår i højlandet. Og fra oktober til midt november vil du opleve det smukke efterår, hvor træernes løvfald giver nogle helt fantastisk farver i landskabet.

8. Bo på Bed & Breakfast i Skotland

Overalt i Skotland finder du private hjem, der driver Bed & Breakfast (B&B). Selv den mindste flække har mindst én B&B.

Det er en helt unik oplevelse at bo på en B&B. Det er lidt som at komme hjem til mor og far. Det er en meget personlig oplevelse, hvor du bor under samme tag som værterne. Ofte er B&B’s af meget høj standard med hyggelige værelser. 

Højdepunktet er morgenmaden, hvor der ofte er masser af mad. Der kan være buffet, og så er det muligt at bestille æg, bacon, haggis og meget mere. Og så er det et godt sted at møde andre rejsende og få tips til ting at opleve i området.

Vores første ophold på en B&B var på øen Skye, hvor vi havde et uforglemmeligt ophold hos værterne Simone og Jonathan. Deres hus ligger smukt i det mest fantastiske landskab. Værelserne er  store og luksuriøse, og de gjorde alt for at føle os tilpas. Det føltes nærmest som om, at vi havde fået nogle nye venner i Skotland.

Isle of Skye, Skotland
Værterne Simone og Jonathan, indehvarerne af Carter's Rest på Isle Skye.
Du kan læse mere om deres fantastiske B&B her (ikke sponsoreret):

Du kan find de fleste B&B’s på hjemmesider som Tripadvisor, Hotels.com og Google Maps. Om sommeren er det en god idé at booke på forhånd.

9. Isle of Skye - Skotlands smukkeste ø

Isle of Skye, Skotland

Turens højdepunkt for os var de tre dage, hvor besøgte Isle of Skye. Det er den største ø i øgruppen Hebriderne, som ligger ved Skotlands vestkyst. Her oplevede vi en helt utrolig smuk og dramatisk natur. Det er et de mest besøgte steder i Skotland – med god grund.

Blandt øens højdepunkter er klippeformationen Old Man of Storr, The Fairy Pools og bjergområdet Quiraing.

Det er en ø, der helt klart er lettest at besøge med bil. Fra Edinburgh tager det ca. 4½ timer uden stop. Jeg vil dog anbefale minimum en overnatning undervejs. Et godt bud er i det smukke områdeved Glencoe.

På Isle of Skye kører du rundt på små smalle veje med de vildeste udsiger. Men hold øje med de mange får, som oftest også gerne bruger vejene.

10. Dårlig mobildækning i højlandet. Vær forberedt

I Danmark er vi godt forvent med god mobildækning næsten overalt i landet. Sådan er det slet ikke i Skotland. Her vil du hurtigt ramme områder med ingen mobildækning. Til gengæld vil du se en del klassiske røde britiske telefonbokse, der står de mest øde steder. Jeg tænker, at de stadig er funktion i de områder, hvor mobildækningen er fraværende.

12 ting du skal vide før du besøger Skotland. Dårlig mobil dækning.

Uden dækning opdagede jeg hurtigt, hvor afhængig jeg er blevet af min telefon. Jeg bruger Google Maps rigtigt meget, når jeg rejser. Selvfølgelig til at finde vej men Google Maps er også rigtig god til at finde overnatningssteder, restauranter og tjekke åbningstider for seværdigheder og butikker.

Hvis du, som jeg, også bruger Google Maps til at finde vej, så er det muligt at downloade kort på din telefon, så du kan bruge dem, når der ikke er noget dækning.

Du finder en vejledning her:

11. Drikkepenge i Skotland

Skotske pengesedler

Skotterne har nogenlunde samme forhold til drikkepenge som os i Danmark. Ved god service på en restaurant er det normalt at give 10 %. På barer og pubber giver man ikke drikkepenge.

12. Husk omformerstik

Sidst men ikke mindst så husk et omformerstik til de store britiske stikkontakter. Udover et omformerstik så tager jeg altid en forlængerledning med stikdåse med. Så kan både kamera, mobiltelefon og computer blive opladet på én gang.

Mere rejseinspiration fra Taste the World

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Stil et spørgsmål eller skriv en kommentar

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.