Overnat på Christiansø og oplev øen efter lukketid

Danmarks smukkeste sted at lave absolut ingenting. En ferie på Danmarks østligste punkt byder på unik natur, et velbevaret fæstningsanlæg fra 1684 og ro for sjælen. Dette er guiden til dig, der ikke vil nøjes med en endagstur, men som vil overnatte på Christiansø.

Når dagens sidste færge forlader Christiansø, falder der en nærmest magisk ro over både naturen, øens gamle fæstning og ens sjæl. Det her er nemlig øen uden biler og med lidt under 80 faste beboere, er man meget langt væk fra den travle hverdag, som vi fleste kender til.

Oplev Christiansø efter ‘lukketid’

Omkring 40.000 besøger hvert år denne naturperle midt Østersøen. Men det er de færreste gæster forundt at få lov til at blive på Christiansø efter ‘lukketid’, når alle de andre turister er taget hjem.

Sidste sommer fik jeg muligheden for at opholde mig en hel uge på øen sammen med min kæreste. Det var en ferie, hvor der skete meget lidt. Men det var en af de bedste ferier, som jeg har haft. En uge der blev brugt til fordybelse, gåture i den flotte natur og på at gå på opdagelse i Christian d. V’s gamle fæstningsanlæg fra 1684. Det var nærmest som rejse tilbage i tiden, for her er alle bygninger så velbevaret, at de ser ud, som da de blev bygget.

Badebroen Christiansø
Udsigt fra Store Tårn.

Drømmer du også om et par dage – eller en uge på Christiansø, så læs med her. Jeg har samlet den viden, du skal bruge, hvis du også vil holde ferie på øen. Det kræver lidt forberedelse – og at du er tidligt ud. Men det er indsatsen værd.

Hvor skal du bo på Christiansø?

Den største udfordring med en ferie på Christiansø er at finde et sted at bo. Men der findes heldigvis en række muligheder. Både for dig der er på et lille budget – og til dig, har råd til lidt mere luksus.

Den luksuriøse

Gæstgiveriet

Christiansø har sit eget gæstgiveri, der har seks dobbeltværelser. Kroen, som stedet også bliver kaldt, er ret populært, så det er en god idé at bestille værelse, så tidligt som muligt.

Det er ikke helt billigt at bo her. Et dobbeltværelse koster 1.250 kr. og 1.150 kr. for et enkeltværelse. Prisen inkluderer morgenmad. Hertil skal du så indregne prisen på frokost og aftensmad. Og der er kun ét sted på øen at spise, nemlig på kroens restaurant. Frokost med en øl koster ca. 170 kr. Aftensmad kan løbe op i 750 kr. pr. person, hvis du får en tre-retters menu med vin.

Læs mere om pris og hvordan du booker:

Gæstgiveriets hjemmeside

Den fornuftige

Vandrehjemmet
Ballonen, som er øens tidligere fængsel, er blevet indrettet som et vandrehjem.

Fem af cellerne er blevet indrettet som værelser, hvor der kan sove to i hvert værelse. Der herudover et fælles køkken og fælles bad/toilet. Du skal selv gøre rent inden du rejser.

Pris for et værelse pr. nat: 400 kr.

Igen skal du nok være tidligt ud for at få et værelse. Du booker ved at ringe til øens administrationskontor på tlf: 5646 2013 (mellem kl. 10- 12 på hverdage).

En af cellerne er blevet bevaret som fængselscelle. Her sad Dr. Dampe fængslet i 20 år. Faktisk blev fængslet bygget til ham. Dr. Dampe var politiker og reformator og ønskede at afskaffe enevælden og indføre demokrati. Den idé kom til at koste ham dyrt, og kongen sendte ham i isolation i Ballonen.

Læs mere her:
Fængslet Ballonen

Den primitive løsning

Campingpladsen
Er du til det frie campingliv, så har øen også sin egen teltplads. Teltpladsen er åben fra 1. maj til 15. september. I juni og august er teltpladsen som regel helt fuld, så book så tidligt som muligt.

Teltpladsen har en række faciliteter som køkken, køleskabe og mikroovn. Og så er der også et lille fælleshus, man kan søge tilflugt i, hvis det f.eks. bliver dårligt vejr. Ved Store Tårn findes er der mulighed for at tage et bad og toiletter.

Et lille telt koster koster 75 kr. pr. døgn og et stort telt koster 100 kr. Herudover skal alle over 12 år betale 40 kr. pr. nat.

Det er et krav, at du har booket en plads, inden du ankommer til øen.

Du kan læse mere om priser og mulighed for at booke her:

Christiansøs Teltplads

Den privilegerede løsning

Privat indkvarterting – sommerhytter

Der findes en række mindre sommerhytter på øen, men det er kun for de privilegerede. Nemlig dem, som fast lejer dem. Er du så heldig at kende en med en hytte på øen, så kan du måske få lov til at låne? Sommerhusene må ikke udlejes ud kommercielt, så du finder ingen hos f.eks. Novasol, Danferie eller Airbnb.

Er du medlem af Dansk Skuespilforbund eller Dansk Journalistforbund, har du mulighed for at leje huset Ravelinen.

Der findes dog én hytte på øen, som kan lejes – Hestehytten. Fortrinsret i højsæsonen er til tidligere beboere på øen. Du kan læse mere om lejemuligheder for Hestehytten her:

Hestehytten

Har du en sejlbåd, så kan du også altid overnatte i den lille hyggelige havn.

Christiansø er forbundet med Frederiksø med denne smalle bro.

Dagligvarer, mad og drikke

De fleste endagsturister vælger at spise på kroen, tage madpakke med eller købe en pølse i kiosken. Har du din egen mad med, så findes der masser af hyggelige kroge, hvor du kan nyde naturen samtidig.

Men hvad hvis du skal være flere dage på øen, hvor du selv skal lave mad?

Inden vi tog afsted på vores ferie på øen, havde vi læst, at der var en købmand på øen. Men med kun 80 mennesker på øen, tænkte vi, at der nok kun var en butik med et meget lille udvalg. Så vi slæbte næsten alt med os – mad, toiletpapir, krydderier osv.

Købmandsbutikken på Christiansø

Det viste sig dog at være ganske unødvendig, for købmanden har nemlig rigtigt stort udbud af varer. Hver morgen bliver der bagt frisk brød. Selv mere eksotiske varer som thai-karrypasta og ingefær findes i butikken. Og priserne er ikke specielt høje. Udvalget af grønt er dog noget mindre end i normale supermarkeder. Så hvis du er til friske krydderurter og mere eksotiske salater, så er det en god idé selv at medbringe det.

Flere gode råd til en ferie på Christiansø

  • Vejret på øen kan skifte meget hurtigt, så pak både kufferten til sol- og regnferie.
  • Tag en masse gode bøger med og find en læsekrog i den smukke natur.
  • Tag eventuelt vandrestøvler med. Selvom øen ikke er stor, så gå på opdagelse i den smukke natur. Terrænet kan være ujævnt og vandrestøvler giver god støtte.
  • Adgang til internettet? Bare rolig, der er god mobildækning på hele øen, så du kan stadig være online.
  • Har du hund, må du ikke tage den med til øen.
Badebroen Christiansø
Badebroen. Perfekt sted at starte dagen.

Sådan kommer du til Christiansø

Christiansø er Danmarks østligste punkt og ikke sådan et sted, man bare lige kigger forbi. Er du i forvejen på ferie på Bornholm, så er det oplagt at kombinere det med et besøg på Christiansø.

De fleste besøger øen som en endagsudflugt, hvor man typisk har fem timer på øen. I højsæsonen er der to afgange om dagen fra Gudhjem (fra den 29. maj til 19. september).

Hvis du vil så hurtig som muligt til Christiansø fra København/Sjælland, så kan jeg anbefale nedenstående rute. Vi havde bilen med til Bornholm, da vi havde en del mad og bagage med. Der findes flere steder at parkere bilen i Gudhjem. Rejser du uden for højsæsonen, kan du parkere i ubegrænset tid på havnen. I højsæsonen kan du parkere oppe ved landevejen (f.eks. i nærheden af Brugsen) i ubegrænset tid.

Natfærgen fra Køge til Rønne
Færgen sejler kl. 00.30 fra Køge og ankommer til Rønne kl. 6.00.
Ombord på færgen finder du et område fyldt med brikse, hvor man fint kan sove (gratis).

Er du ude i god tid, så kan du få en billet rimelig billet. En bil med to passagerer koster 300 kr. Rejser du uden bil, så kan en billet koste helt ned til 49 kr.

Du finder mere information om færgeselskabet her:

Bornholmslinjen

Rønne – Gudhjem
Er du i bil, så kør mod Gudhjem.

Er du uden bil, så kører der en bus til Gudhjem ca. hver anden time. Du finder bustider på rejseplanen. En billet koster 52 kr.

Rejseplanen

Gudhjem – Christiansø
Den første båd til Christiansø sejler kl. 10.00 fra havnen i Gudhjem. Turen tager ca. 1 time. Er det blæsevejr, så kan der være en del søgang. Er du ikke søstærk, så snup eventuelt en pille mod søsyge en time inden afgang.

Er du i god tid, så kig eventuelt forbi Café Rosa, som serverer friskbagt brød fra kl. 8.00.

En returbillet koster 250 kr. for en voksen i højsæsonen. Børn betaler halv pris. Jeg vil anbefale, at du booker billet i god tid. Det sker, at afgange bliver udsolgt.

Du kan booke billet her:

Christiansøfarten

Hjemrejsen

Båden fra Christiansø sejler kl. 14.00. I højsæsonen sejler der også en båd kl. 16.00. Turen tager en time.

Tager du båden kl. 14.00, så kan du kan nå færgen fra Rønne til Ystad. Overfartstiden her er kun 1½ time. Hvis du er tidligt ud, så kan også her få en billet fra ca. 300 kr. for en bil). Hertil kommer så prisen for at køre over Øresundsbroen (345 kr.)

Rejser du uden bil, så kan du tage ‘Kombardo Expressen’, som inkluderer færge- og busbillet til København. Pris. ca. 150 kr.

Links til sider om Christiansø

Christiansø.dk
Øens officielle hjemmeside med information om bl.a. overnatning, øens historie og meget mere.

Bornholm.info
Bornholms turistskontors side om Christiansø. Her kan du bl.a. se udpluk af events på øen.

Andre rejseartikler om Danmark på Taste The WorldLæs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.​