Godt at vide inden din rejse til Sydafrika
Jeg har tabt mit hjerte til Sydafrika. Det skete allerede første gang, jeg besøgte landet for mange år siden. Her er en helt særlig afrikansk stemning, som er svær at beskrive, men som kun kan opleves.
Naturen er helt utrolig smuk med et dyre- og planteliv, som får en til at tabe næse og mund. Landet er i en spændende periode i deres historie, hvor de stadig kæmper med arven fra apartheid og en ekstrem fattigdom. Cape Town er en verdens flotteste byer, hvor Table Mountain rejser sig majestætisk i baggrunden.
Der er desværre ikke mange danskere, der besøger landet, og det er en skam. Afrika har som kontinent generelt et dårligt ry for at være primitivt og farligt. Kriminaliteten er høj i Sydafrika (men faldende), så det er noget, man skal være opmærksom på som turist. Men primitivt er landet generelt ikke der, hvor du vil komme som turist. Du vil opleve en meget høj standard med flotte hoteller, lækre restauranter og infrastruktur, der gør, at det er et let land at rejse i.
Indholdsfortegnelse
Oktober til marts er den bedste tid at besøge landet på, da det er sommer på den sydlige halvkugle. Her er et behageligt klima med temperaturer, der sjældent kommer op over 30 grader. Og så er der den ekstra fordel, at du ikke får jetlag, når du besøger landet. Der er kun én times forskel mellem Danmark og Sydafrika.
Jeg har her samlet ti gode råd til dig, som overvejer en rejse til Sydafrika.
1 Forbered dig i god tid
Der er så meget at se i Sydafrika, så vær grundig og brug god tid på at forberede din tur. Det er stort land, så find inspiration på nettet og få fat i en god guidebog. Læg altid lidt ekstra tid ind i din rejseplan, for sydafrikanerne har ikke helt det samme strikse forhold til tid, som vi kender.
Rejser du i højsæsonen omkring jul, så skal du være ekstra tidligt ud, hvis du ønsker at booke de mest populære steder (gerne 3-4 måneder før). Det er især i Kruger National Park og i Cape Town, at der er pres på hen over juleferien.
2 Sydafrika er et billigt rejseland med høj kvalitet
For os danskere er det et meget billigt land at rejse i. Restauranter koster cirka ¼-del af danske restauranter (til gengæld er de meget bedre i Sydafrika). Overnatning fås også billigt og i en høj standard. Og så det er nemt at komme rundt. Det er ikke dyrt at leje bil, og brændstof cirka halv pris i forhold til Danmark.
Den sydafrikanske valuta hedder rand (ZAR), og 100 rand koster omkring 50 kroner (februar 2018). Der er hæveautomater overalt i byerne. Skal du ud på landet, så hæv penge, inden du tager afsted. Her kan der nemlig være længere mellem hæveautomaterne. I de fleste butikker og restauranter i de større byer kan du også betale med VISA eller MasterCard.
3 Lej en bil - en ordentlig bil
Sydafrika opleves helt klart bedst med en bil. Det er stort land og offentlig transport findes der ikke meget af. Langt de fleste veje er helt i top. Den største udfordring for os danskere er dog, at sydafrikanerne kører i den modsatte side af vejen. Og det kræver lidt tilvænning, at alt foregår ‘omvendt’.
Læs min udførlige guide til bilferie og billeje i Sydafrika
Bilferie og billeje i Sydafrika – det skal du skal vide
Når du kigger efter bil hos udlejningsselskaberne, så lej ikke en af de billigste biler. Det er skrabede modeller. Motoren er lille og kan have svært ved at klare de mange stejle bakker. Så gå et par modeller op, og forkæl dig selv med en bil, der har noget power.
Her plejer jeg at leje bil (ikke sponsoreret):
Auto Europe
Ebiludlejning
FDM Rejser Billeje
4 Kør langt ud på landet
Sydafrika er et stort land, og de bedste naturoplevelser får du, hvis du kører langt ud på landet. Så vær forberedt på nogle lange stræk i bilen. Sørg altid for at have lidt snacks og drikkevarer med i bilen. Der kan være langt mellem tankstationerne ude på landet, så tank hyppigt op.
Vær opmærksom på, at der automatisk fartkontrol rigtig mange steder langs vejene. Så overhold fartbegrænsningerne.
Har du et sydafrikansk SIM-kort (se nedenfor), så kan du bruge din mobil som GPS. Det kan være ret dyrt at leje en GPS hos udlejningsselskaberne.
Jeg kan anbefale den gratis app Waze, som ud over ruten også viser de aktuelle trafikforhold på din rute (vejarbejde, ulykker, køer mv.). Alternativt kan du bruge Google Maps.
Hent Waze appen (ikke sponsoreret)
5 Køb et lokalt SIM-kort til din mobiltelefon
I Sydafrika er der sjældent gratis wifi. Og hvis det findes, så virker som regel ikke særligt godt. Mange offentlige steder skal du betale for at bruge wifi. Det gælder selv oplagte steder som Johannesburg Lufthavn, caféer mv.
Jeg vil derfor anbefale, at du køber et SIM-kort i lufthavnen, når du lander. De store teleselskaber hedder Vodacom og MTN. For cirka 350 kroner kan du få et ‘taletidskort’ med 10 GB data, SMS og taletid. I både Cape Town og Johannesburg lufthavne kan du købe dit SIM-kort i ankomstområdet.
Rejser I to eller flere, så kan det være en god idé at købe hos hvert sit selskab, da de dækker landet forskelligt.
6 Sikkerhed i Sydafrika
Mange danskere ser Sydafrika som et farligt og usikkert rejseland. Sydafrika ligger da også i den tunge ende, hvad angår kriminalitet, og det betyder, at du skal være mere opmærksom end ved rejser i f.eks. Europa. Fattigdom og en ekstrem ulighed er hovedårsagerne til den høje kriminalitet.
Når det så er sagt, så er det vigtigt at holde tingene i perspektiv. Jeg har besøgt landet seks gange og har heldigvis aldrig været udsat for eller set kriminalitet. En stor del af kriminalitet foregår lokalt i de fattige områder og involverer sjældent udlændinge.
Men når du bevæger dig rundt i byerne, så kan det tydeligt ses, at kriminalitet fylder meget. Langt de fleste huse er spærret inde bag høje mure med pigtråd, el-hegn og elektronisk overvågning. På den måde vil du hele tiden blive mindet om, at der er en risiko.
Er par hurtige tips til din sikkerhed:
- Hold altid et vågent øje med dine omgivelser. Det er ikke kun i byerne, man kan blive udsat for kriminalitet. Selv ude på landet, hvor det kan virke stille og fredfyldt, er der en risiko.
- Spørg altid de lokale om sikkerhedssituationen i området. Er der f.eks. steder, man skal undgå færdes?
- Lad aldrig ting af værdi (pung, computer, kamera, mobil,) ligge fremme. Det gælder både i bilen og der, hvor du bor.
- Brug kun hæveautomater om dagen, og hvor der er mange mennesker omkring. Vær helst to, når du hæver penge.
- Undgå at gå mellem kvarterer i større byer. Tag altid en Uber-taxa. Det er både billigt og sikkert at køre med Uber. Hent allerede appen inden afrejse og opret en konto, hvis du ikke allerede har det.
- Vær mindst to, når du skal ud i naturen og vandre. Rejser du alene så find en gruppe eller lokal guide, som du kan vandre med.
Er du så uheldig at blive udsat for overfald, så kæmp ikke imod. Bevar roen og giv alt af værdi, som gerningsmanden beder om. Kriminaliteten kan være rå og med våben.
Det kan lyde voldsomt, men når du er i landet, så føles det ikke så utrygt. Mere end 15 millioner besøger hvert år landet, og det er heldigvis kun meget få, som kommer hjem med en ubehagelig oplevelse.
Husk rejseforsikring og hold dig opdateret
Husk altid at have en god rejseforsikring og hold dig orienteret på Udenrigsministerets hjemmeside:
Rejsevejledning fra Udenrigsministeriet
7 Kæmpe forskel på rig og fattig
Sydafrika er verdens mest ulige land, hvor materiel overflod og ekstrem fattigdom kan ses på samme tid. Som dansker kan det være svært at forstå.
Når du er i landet, så vil du opleve denne ekstreme forskel, så snart du forlader lufthavnen. Her vil du se tiggere i lyskrydsene, der går fra bil til bil for at få en mønt. Og på landet og i townships (slum-byer) vil du se folk leve under meget fattige kår. Sydafrika er på mange måder to lande i ét. Den rige hvide del, og så den den store fattige sorte/farvede del, som minder om andre lande i Afrika.
Den sydafrikanske regering arbejder med at forbedre forholdene for de fattige, men arbejdet er desværre præget af korruption og politiske magtkampe. Så det går meget langsomt, selvom apartheid blev afskaffet for mange år siden. Men efter den korrupte præsident Zuma er blevet smidt på porten i februar 2018, og Ramaphosa har taget over, er der opstået et fornyet håb for arbejdet med at bekæmpe fattigdom
Turisme er en meget vigtig indtægtskilde for landet og er med til at sikre mange jobs. Så når du besøger landet, er du med til at bidrage til landets økonomi.
Ønsker du at bidrage yderligere, kan du f.eks. støtte UNICEF’s arbejde i landet:
World Bicycle Relief er en anden fremragende organisation, som sikrer, at fattige kan få cykler. Mere end 11 millioner børn må gå i skole hver dag i Sydafrika. Mange har langt til skole, og bruger flere timer på at komme frem og tilbage. Med en cykel får et barn mere tid til både lektier og hjælp i hjemmet.
8 Sydafrika har den mest fantastiske mad
Sydafrika er et paradis for alle os, som elsker god mad og vin.
Madkvaliteten er helt i top, og du kan få mad fra alle verdens køkkener. Er du til gourmet-mad, så er Cape Town stedet. Her ligger en lang række fremragende restauranter, som er på Michelin-niveau. Det er muligt at få en 7-retters menu med vin til under 1.000 kr./person
Her kan du finde inspiration til gode retauranter i Cape Town:
The hottest new restaurants in Cape Town – The Inside Guide
De mest populære restauranter kan være booket flere uger i forvejen, så book eventuelt allerede hjemmefra.
9 Drikkepenge i Sydafrika
Næsten alle steder betaler man drikkepenge i Sydafrika. På restauranter, caféer, tankstationer, Uber-taxaer, hoteller mv. Mange ansatte får en kummerlig mindsteløn og er dybt afhængige af dine drikkepenge.
Normalt skal du minimum betale 10 % på restaurant. Når du parkerer din bil på gaden, så vil en uofficiel p-vagt holde øje med din bil. Her skal du betale mellem 5-10 rand for parkering.
Sørg altid for at have småpenge i lommen, som du kan give til de fattige på gaden.
10 Få momsen refunderet i Sydafrika
Sydafrika er et fordelagtigt sted at shoppe. De fleste varer er billigere end i Danmark og af høj kvalitet. Den gode nyhed er, at varer som du tager med ud af landet, kan fritages for moms (kaldet VAT). Momsen er på 15 %.
Når du køber en vare i en butik, så sig til ekspedienten, at du er turist og skal have momsen refunderet. Ekspedienten stempler så din bon. I lufthavnen (før check-in) skal du vise dine boner, og du skal vise stikprøver på nogle af de varer, som du har købt (læg dem ikke nederst i kufferten).
Efter check-in vil du i transit-området få udbetalt momsen. Som udgangspunkt vil du få udleveret et særligt engangs-MasterCard med beløbet på, som kan bruges i f.eks. danske hæveautomater. Jeg vil dog anbefale, at du får pengene sat direkte ind på dit eget kreditkort (men du skal spørge om det).
Det er en lidt bøvlet proces, at få momsen refunderet. I Cape Town kan du få ordnet det meste af papirarbejdet inde i byen i området ved Waterfront-shopping-centret.