Sådan får du visum til Algeriet
Vsum til Algeriet. Denne guide giver dig alle nødvendige trin og tips til en smidig ansøgningsproces. Læs om dokumentkrav, behandlingstider og gode råd til din rejse.
I år skulle det være. Jeg har i mange år drømt at komme til Nordnorge og besøge øgruppen Lofoten, der ifølge deres egen hjemmeside er kåret til verdens flotteste øgruppe. Hvis du laver en hurtig Google-søgning på ‘Lofoten’ og kigger på billeder, så vil du forstå, hvorfor man skal besøge denne del af Norge.
Og med det meste af af verdenen lukket ned på grund af coronakrisen, så var det ikke svært at vælge rejsen gennem Norge i tog som årets sommerferie.
Længe har jeg også haft en ambition om at rejse mere bæredygtigt. For at det kan lade sig gøre, så må flyrejsen droppes. Heldigvis er der toget, der belaster miljøet langt mindre. Jeg er ikke ekspert, og der er mange måder at regne den miljømæssige belastning ud på. Men kigger vi på delstrækningen fra Oslo til Bodø alene, så udleder et fly mellem Oslo og Bodø 145 kg CO2 pr. passager. Toget udleder kun 1,2 kg pr. passager. (kilde: ecopassanger.org)
Miljø-synderen på denne tur er færgen fra København til Oslo. På en enkelt tur udleder færgen 90 tons CO2. Men så skal det også fordeles på 1.852 passager, en masse biler og lastbiler. Men når alt kommer til alt, så sviner færgen lige så meget som en flytur fra København til Oslo pr passager. Hvis det ikke var på grund af corona-krisen, så havde vi nok taget toget/bussen til Oslo gennem Sverige (pt. skal man ti dage i karantæne, når du rejser fra Sverige ind i Norge).
Vores eventyr til Nordnorge ser sådan her ud i korte træk. Længere nede på siden finder du en mere detaljeret rejseplan, der beskriver de enkelte stræk i detajler. I alt tilbagelækker vi mere end 4.200 km på vores rejse.
Vi tager færgen fra København til Oslo om eftermiddagen. Næste morgen lægger færgen til kaj i Oslo.
Efter 5-6 timer i Norges hovedstad hopper vi på toget mod Trondheim. Det er en tur, der tager lidt under 7 timer.
Vi bliver et par dage i Trondheim, der er Norges tidligere hovedstad.
Den næste tur med toget går til Bodø, der er springbrættet til Lofoten. Det bliver en lang, men smuk togrejse på 9 timer.
I Bodø tager vi færgen videre til Lofotens største by Svolvær. I Svolvær lejer vi en bil og kører ud til en lille hytte, som vi har lejet i fem nætter.
Hjemturen går via Narvik, hvor vi skal med nattoget til Stockholm. I Stockholm tager vi vi højhastighedstoget X2000 til København. Og så længe du er i transit, så er det faktisk tilladt at rejse gennem Sverige ifølge de danske myndigheder. Det betyder at du ikke skal gå i 14 dages karantæne, når du kommer hjem.
Rejseplanen og priserne i denne artikel baserer sig på min planlægning af rejsen i starten af juni 2020 med afrejse i slutningen af juni samme år. Skal du selv afsted, så tjek køreplaner, priser mv., for de har sikkert ændret sig, siden denne artikel er skrevet.
I artiklen finder du en række links til hoteller, togselskaber, biludlejningsfirmaer mv. Der er ingen henvisninger på denne side, som er reklame. Jeg nævner blot disse firmaer, da jeg selv har benyttet dem.
Fra Danmark er der mere end 2.000 km. til Lofoten – det er nogenlunde lige så langt som at turen til Rom. Derfor skal du også bruge lidt tid på at komme frem og tilbage. Denne tur handler lige så meget rejsen end selve målet. Med et par overnatninger undervejs og fem dage i hytte på Lofoten, så tager vores tur 13 dage. Det kan næppe gøres på kortere tid.
Vi er to personer, som skal afsted. Samlet set, så kommer turen for os begge til at koste lige under 20.800 DKK. Det inkluderer al transport (tog og færger), hoteller, leje af bil i fem dage og leje af hytte i fem dage.
Pr. person bliver det 800 kr. om dagen.
Vi har valgt et par ‘luksusløsninger’ undervejs, så turen kan godt gøres billigere. F.eks.kan du vælge en billigere kahyt på færgen til Oslo og en billigere sovevogn i toget fra Narvik til Stockholm.
Hertil kommer lommepenge til mad, restauranter osv.
Nederst på siden finder du et mere detaljeret budget.
Der er to færgeforbindelser fra Danmark til Oslo. Du kan enten sejle fra København eller Frederikshavn. Begge ruter er drevet af DFDS.
Du kan søge på afgange og bestille plads her (ikke reklamelink):
Du kan søge på afgange og bestille plads her (ikke reklamelink):Bemærk, at der findes flere muligheder for rabat. Bl.a. gennem LOPlus kortet, Forbrugsforeningen og Ældresagen.
Norges svar på DSB hedder VY, og på deres hjemmeside kan du se togtider og bestille billetter.
Du ikke booke toget fra Narvik til Stockholm hos det norskeVY, da det køres af det svenske SJ.
Toget fra Narvik til Stockholm og Stockholm til København kan bookes her:
Et nyttigt planlægningsværktøj i Norge er EnTur.no, der svarer til vores Rejseplan. Her kan du søge på både tog, busser og visse færger. Fra hjemmesiden kan du også se priser og bestille billetter
Hoteller har jeg booket direkte på hotellernes egen hjemmeside. Men jeg bruger hjemmesider som TripAdvisor og Google Maps til at tjekke anmeldelser fra gæster og sammenligne priser.
Vores hytte har jeg lejet gennem Airbnb.
Når jeg lejer bil, så bruger jeg altid nedenstående hjemmeside (ikke reklamelink). Det er oftest her jeg finder de billigste priser på billeje. Hjemmesiden søger på tværs af de fleste biludlejningsselskaber:
16.30
Vi bor i København, så vi tager DFDS-færgen fra København til Oslo.
I højsæsonen er det ret pebret at tage med DFDS-færgen, så book i god tid, da priserne formentligt vil være lavere. Kan du undgå at sejle i weekenden, så vil prisen også ofte være lavere.
Vi har valgt en lidt bedre kahyt i det, der hedder Commodore-klassen. Her er både et stort vindue og bedre plads. Vi dropper den dyre mad ombord og vil spise medbragt sushi i kahytten. Med en Commodore-kahyt er morgenmaden inkluderet, og der er adgang til en lounge med snacks, kage, og drikkevarer (også alkohol).
Gennem Forbrugsforeningen får jeg en kahyt til 2.100 DKK for to personer.
Fra Jylland er det netop blevet muligt at tage færgen fra Frederikshavn til Oslo.
Link
Pt. (juni 2020) er det ikke muligt at rejse op gennem Sverige og ind i Norge, da de norske myndigheder kræver, at du skal gå i 10 dages karantæne. Men hold øje med udmelding fra de norske myndigheder, da reglerne hurtigt kan ændre sig:
Tidligt
Vi vil stå tidligt op for at nyde den smukke indsejling gennem Oslofjord.
Kl. 9.00
Færgen ankommer til Oslo. Herefter tager vi op til Oslo Sentralstation for at stille vores bagage i en boks. Stationen ligger 1 km fra færgehavnen. Vi har 7 timer, inden vi skal med toget videre.
Det vil jeg gerne se i Oslo:
Kl. 16.02
Vi skal med toget fra Oslo Sentralstation til Trondheim. En tur på lidt over 500 km, der tager lige under 7 timer.
Billetten koster 525 DKK på 2. klasse og 600 DKK på 1. klasse. Med den lille prisforskel vælger vi at køre på 1. klasse.
22.48
Vi ankommer til Trondheim. På grund af den sene ankomst har vi booket et hotel tæt på stationen. Hotellet koster 670 DKK for et dobbeltværelse pr. nat.
Vi har hele dagen til at gå på opdagelse i Norges tidligere hovedstad og landets største studieby. Med sine 193.000 indbyggere er det Norges tredjestørste by. Det er en anelse større end Odense.
Det vil jeg gerne se i Trondheim
Nidrasdomen – domkirken
Gråkallbanen – verdens nordligste sporvognsrute
07.48
Vi skal med toget fra Trondheim til Bodø. Det bliver en tur på næsten 9 timer. Vi kunne have valgt at tage et nattog, men vi vil gerne nyde det smukke landskab i dagslys.
Billetten koster 425 DKK på 2. kl. og 525 kr. på 1. klasse. For de 100 kr. mere vælger vi at booke på 1. klasse.
17.37
Vi ankommer til Bodø, hvor vi har booket et hotel til 683 DKK for et dobbeltværelse på et hotel ved havnen – ikke langt fra den færge, som vi skal med næste morgen.
Dagen skal bruges til at gå på opdagelse i Bodø. En by, der er anelse større end Roskilde. Det er en forholdsvis ny by, der blev grundlagt i 1816.
18.00
En sejltur på ca. 2½ time med hurtigfærge venter forude. Færgen sejler til Lofotens hovedby, Svolvær.
Færgebilletten koster 489 DKK pr. person. Det anbefales at booke billetten på forhånd. Den kan bookes her:
21.25
Færgen ankommer til Svolvær. Vi tager en overnatning i byen på et hotel, inden vi næste dag kører ud på øerne og til den hytte, vi har lejet.
Efter morgenmad på hotellet vil vi bruge et par timer på at gå opdagelse i byen.
Kl. 10.00
Vi har lejet bil hos Avis-biludlejning som har kontor midt i byen. Efter pick-up kører vi mod vest og ud til hytten, som vi har lejet gennem Airbnb. Hytten ligger 80 km fra Svolvær, og ifølge Google Maps tager turen 1½ time, men mon ikke vi vil gøre en masse stop undervejs?
Vi skal også have købt mad i et supermarked, som vi kan lave i hytten de næste 5 dage.
Prisen for leje af bil i 5 dage koster os 2.658 kr. for en bil i klasse C. Hvis jeg havde taget en dag mere, så røg prisen op på over 20.000 kr! Så hvis du en helt uhyrlig pris, så prøv at ændre lidt på datoer og lejeperiode.
Eftermiddag
Vi ankommer til vores lille hytte, som vi har lejet via Airbnb. Der er mange hytter at vælge mellem på Lofoten. Men i højsæsonen kan det betale sig at være tidligt ud, da de bedste steder selvfølgelig ryger først. Camping og hoteller er selvfølgelig også en mulighed. Det er også muligt at bo i en såkaldt ‘Rorbu’, der er opført som sæsonbolig for fiskere. Mange er blevet sat i stand og fungerer nu som udlejningsboliger.
Vi har valgt at bo i hytte, da vi gerne vil opleve at bo ude midt i den vilde natur. Og så er det dyrt at gå ud og spise i Norge, og en hytte er velegnet til at lave sin egen mad. I det hele taget er fødevarer meget dyre i Norge. Så vi satser på god og enkel mad. Og så tager vi nok et par flasker rødvin med hjemmefra Danmark, som er tre gange så dyrt i Norge.
Ingen planer og afgangstider, der skal overholdes. Nu skal den stå på ren afslapning og vandre-/køreture i det fantastisk landskab.
Vi har valgt at bo nogenlunde midt på Lofoten, så vi både kan nå at se den vestlige og østlige del.
Det vil je se på Lofoten
Der er så meget, jeg gerne vil se og opleve på Lofoten. Men her er et par enkelte nedslag:
Dagen er kommet, hvor vi må tage afsked vores lille hytte. Vi skal køre de 80 km. tilbage til Svolvær for at aflevere vores bil.
Vi tager en overnatning på et hotel i byen. Det bliver vores sidste aften på Lofoten. Vi har flottet os og booket et værelse med havudsigt. Pris 1.110 dkk.
09.50
Vi skal med bus 23-760 til Narvik. En tur på 220 km, der tager lidt over 3 timer. Billetter kan vist ikke forudbestilles. Tjek eventuelt på turistkontor i Svolvær, hvordan man sikrer sig en plads på bussen.
11.43
Bussen ankommer til Narvik Station. Vi har et par timer i byen, som bl.a. skal bruges på lidt sightseeing og indkøb af snacks til den næste togtur mod Sverige.
Det vil lave i Narvik
15.15
Afgang med nattoget med Stockholm. Ruten drives af de svenske jernbaner SJ. Toget kører på den strækning, der hedder Malmbanan, som går mellem Narvik, Kiruna og Luleå. Jernbanen blev anlagt, så man kunne fragte jernmalm til Narvik, der har en isfri havn året rundt.
Turen er på 1.400 km. og tager 18 timer.
Igen har vi flottet os og booket vores egen kupé på 1. klasse. Her får vi også vores eget bad og toilet. Og morgenmaden er inkluderet. Billetten koster 1.000 DKK pr. person. Kan du nøjes med en siddeplads, så koster den lidt over 400 kr. En plads i fælles liggevogn koster 650 DKK. Er I to, så koster egen kupé på 2. klasse 750 DKK pr person.
09.22
Vores nattog ankommer til Stockholm C.
Hvis tiderne var anderledes, og Udenrigsministeriet ikke frarådede ferie i Sverige, så havde vi taget en overnatning eller to i den svenske hovedstad. Det må blive en anden gang.
På grund af sporarbejde kører der ingen tog fra Stockholm C til København. Toget kører i stedet fra Stockholm Södra station. Det tager ca. 15 minutter at komme fra Stockholm C til Stockholm Södra med offentlig transport.
12.21
Højhastighedstoget X2000 afgår fra Stockholm Södra.
15.24
Toget ankommer til Alvesta Station, hvor der togskifte.
15.33
Afgang fra Alvesta Station med X2000 til København
18.05
Ankomst til København H.
Billetten koster ca. 470 DKK pr. person på 2. klasse.
En ferie er slut 🙂
Her er vores budget for hele turen. Bemærk, at budgettet er for 2 voksne. Budgettet dækker alle transport udgifter (færge, tog, bus og leje af bil).
Budgettet omfatter ikke lommepenge til mad og aktiviteter. På de fleste hoteller og toget fra fra Narvik til Stockholm er morgenmad inkluderet.
Vi har valgt nogle ‘luksusløsninger’ undervejs, så rejsen kan formentlig gøres 2.000 – 3.000 kr. billigere:
VisitNorway.dk
Norges officielle turisthjemmeside på dansk.
VisitTrondheim.no
Trondheimsofficielle turisthjemmeside.
VisitBodo.com
Bodøs officielle turisthjemmeside.
Lofoten.info
Lofotens officielle turisthjemmeside.
Fotokreditering
Fotoet øverst på siden er pressefoto fra VY.no. Fotograf Tore Bjørback Amblie.
Vsum til Algeriet. Denne guide giver dig alle nødvendige trin og tips til en smidig ansøgningsproces. Læs om dokumentkrav, behandlingstider og gode råd til din rejse.
Find ud af, hvordan du bedst veksler valuta til din næste rejse. Artiklen sammenligner valutabutikker, bankhævninger og hæveautomater i udlandet og viser, at prisforskellene ofte er små.
I denne podcast tager jeg dig med til Syrien, et land fyldt med historie, kultur og gæstfrihed. Fra Damaskus’ markeder til de romerske ruiner i Apamea – oplev et rejsemål uden for masseturismen. Lyt nu og lær mere om, hvorfor Syrien bør være på din rejseliste.
Tilmeld dig nyhedsbrevet, og du får en mail, når der er nyt på rejsebloggen.
Som tak for din tilmelding får du også den gratis e-bogen “Rejse til Syrien”
Her finder du inspiration fra hele verden til din næste rejse.
Lyt til podcasts og læs artikler – primært fra usædvanlige og mindre besøgte steder.
Eller tag med på en rejse til Syrien – Kommende rejser
Mit navn er Per Sommer, og mit mål med denne hjemmeside er at inspirere dig til rejser til usædvanlige og mindre besøgte steder.
Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.