Bilferie og billeje i Sydafrika – det skal du skal vide

Sydafrika er oplagt at udforske i egen bil. Landet byder en helt unik natur, som bedst opleves i egen bil. Her er en guide til dig, som vil vide mere om bilferie og billeje i Sydafrika.

Den ultimative bilferie får du i Sydafrika

Sydafrika er et af de smukkeste lande, jeg har besøgt. Og det er især ude på landet, at de største oplevelser venter, hvilket gør landet oplagt til at udforske i bil. Landet er mer end dobbelt så stor som Frankrig, og hvis du vil ud og se den flotte natur, så er en bil nødvendighed. Jeg har været på adskille roadtrips rundt i Sydafrika, og her har jeg samlet en række råd omkring bilferie og billeje i Sydafrika.

Generelt

1. Sydafrika er det perfekte sted for roadtrips

Cape Town er en af verdens mest smukkeste byer og bliver besøgt af de fleste turister. Men hvis du vil opleve det rigtige Sydafrika, så kræver det, at du kan komme rundt med bil. Natur og dyrelivet er helt fantastisk. Mange ruter i Sydafrika kan sagtens måle sig med nogle af verdens flotteste ruter som f.eks. Highway 1 i USA.

2. Man kører i venstre side af vejen

I Sydafrika kører man i den ‘forkerte side’ af vejen. Har du ikke prøvet det før, så kan det godt virke grænseoverskridende.

Men du vil hurtigt vænne dig til det. Det er en god ide at have med-chauffør med på det andet forsæde, der kan hjælpe dig med at navigere og holde øje trafikken. Langt de fleste udlejningsbiler har automatgear, hvilket gør det en anelse lettere at kaste sig ud i trafikken.

3. Vejene er gode

Du har sikkert set billeder af afrikanske veje med store huller og masser af mudder. Sådan er vejene slet ikke i Sydafrika. Jeg vil vove den påstand, at lande- og motorvejene er i bedre stand end i Danmark. 

Der findes dog enkelte undtagelser med dårlige veje. På visse strækninger kan der være store huller i vejen. Her vil der som hovedregel være skilte med “Potholes”. Hullerne kan være rigtig store, så kør forsigtigt og sæt farten ned.

4. Vær forberedt på lange afstande

Sydafrika er meget stort land (ca. på størrelsed med Frankrig), og du vil formentlig have nogle dage, hvor du skal køre nogle lange stræk. 

Sørg for at skifte chauffør med jævne mellemrum (husk at oplyse biludlejningsfirmaet, hvis der er flere, som skal køre bilen. Det koster som regel et ekstra gebyr.). 

Kommer du rigtigt langt ud på landet, så kan der være langt mellem tankstationerne. Så tank op, når du ser en tankstation. Fyld også bilen op med drikkevarer og snacks.

5. Sig tak med dit katastrofeblink

Generelt kører sydafrikanerne rigtig pænt. De er gode til at vise hensyn i trafikken og giver plads ved f.eks. overhalinger og sammenfletninger. Det er kutyme at blinke katastrofeblinket et par gange for at sige tak. 

Husk selv at trække ud i krybesporet på landevejene, hvis der er nogen, der gerne vil overhale.

6. Fuld service på tankstationerne. Husk drikkepenge

Det er en ren luksusoplevelse at køre ind på de sydafrikanske tankstationer. Her er der nemlig personale, der tanker for dig. Som regel bliver bilruderne også lige vasket. Og de tjekker også gerne olie og dæktryk. Du bør betale minimum 10-20 sydafrikanske rand for denne service (svarer til ca. 5-10 kr.). Gerne mere, hvis du får en ekstra god service. 

Du kan betale med både kontanter og betalingskort på alle tankstationer. Men husk at have kontanter til drikkepenge.

7. Parkering i byerne

På de fleste parkeringspladser og ved gadeparkering vil du blive mødt af en selvbestaltet ‘parkeringsvagt’. Det er en person, som holder øje med din bil, imens du er væk. De hjælper også med at finde ledige pladser og guider dig gerne ved parallelparkering. 

Når du kommer tilbage for at afhente bilen, så bør du betale 10-20 sydafrikanske rand til vagten. 

I de større byer kan der også være officielle p-vagter ansat af bystyret. Her skal du betale, så snart du har parkeret. Her er det kutyme at runde beløbet, så den p-vagten modtager lidt drikkepenge.

8. Der er meget fartkontrol

Du skal selvfølgelig altid overholde hastighedsgrænserne. Men på de lange stræk kan du hurtigt komme til at køre lidt for stærkt. Lad vær med det. Sydafrika er nok det land, hvor jeg har oplevet mest fartkontrol. Flere steder er der automatisk fartkontrol med ‘stærekasser. Der er også de såkaldte ‘average speed zones’ på visse motorvejsstrækninger. Du bliver registreret, når du kører ind i zonen. Og har du ikke holdt dig indenfor den maksimale gennemsnitsfart for zonen, så vil du få en bøde.

 

Bøder vil altid blive sendt til bilens ejer. I dette tilfælde biludlejningsselskabet. De vil så efterfølgende opkræve pengene fra dig. En bøde vil typisk ligge på mellem 400 – 1.500 DKK. Biludlejningsfirmaet vil typisk tage et gebyr oveni på ca. 100 kr.

9. Husk GPS’en

En GPS er næsten uundværlig. Især når du skal køre i de lidt større byer. Jeg har altid brugt min telefon og appen Waze, når jeg har været på bilferie i landet. Men det kræver, at du har mobildata. Det vil sige, at du skal have et sydafrikansk SIM-kort. Det er billigt og kan købes i lufthavnen i både Johannesburg og Cape Town. Det er også rart med at sydafrikansk SIM-kort, hvis du f.eks. får brug for at ringe efter vejhjælp. Alternativt kan du leje en GPS gennem dit biludlejningsselskab.

I denne artikel har jeg skrevet mere om køb af SIM-kort (det er ret nemt!):

Ti ting du skal vide, før du rejser til Sydafrika

limpopo Bilferie og billeje i Sydafrika
På de mindre veje er der ofte meget lidt trafik.

Billeje

10. Det er billigt at leje bil

Det er forholdsvist billigt at leje bil i Sydafrika, og bilerne er af god kvalitet. Alle de store internationale biludlejningsselskaber er til stede i landet. J

eg booker oftest gennem hjemmesider, der søger på tværs af flere udlejningsselskaber. 

Her de steder, hvor jeg normalt lejer (er ikke sponsoreret):

Rentalcars.com

FDM Rejsebureau
De ikke altid de billigste, men har gode forsikringer

11. Lej ikke en for lille bil

Det kan være fristende at leje en mindre bil for at spare nogle penge. Men min anbefaling er, at du lejer en de lidt større biler. Det er rart at have en ordentlig bil med god plads, hvis du skal køre langt. Vejene kan være stejle og det er godt med en motor, der kan trække igennem.

12. Tjek bilen grundigt for skader, inden du forlader biludlejeren

Som alle andre steder i verden, så skal du tjekke din bil for eventuelle gamle skader og ridser, når du afhenter den. Sørg for at få alle skader registreret, så du ikke komme til at betale for dem ved afleveringen. Personalet i biludlejningsselskaberne er meget grundige med at tjekke for skader, når du afleverer.

13. Overvej envejsleje

For at undgå at køre de samme lang stræk flere gange, så overvej eventuelt en envejsleje, hvor du afleverer bilen et andet sted end dér, hvor du afhentede den. Skal du på Garden Route, så er det oplagt at leje bil i lufthavnen i Cape Town og aflevere den i Port Elizabeth. Og skal du se det smukke Drakensberg, så lej en bil Johannesburg Lufthavn og aflever den i Durban Lufthavn. Det er selvfølgelig også muligt at tage turene omvendt.

14. Du behøver ikke et internationalt kørekort

Har du et dansk EU-kørekort, så behøver du ikke at have et internationalt kørekort med. Husk også at vise kørekort på eventuelle ekstra personer, der også skal køre bilen. Og hav altid dit kørekort i nærheden, når du kører. Vi har flere gange oplevet politi-razzia, hvor kørekort og pas skal fremvises.

Kort over Sydafrika
Sydafrika er mere end 18 gange større end Danmark. F.eks. er turen fra Cape Town til Johannesburg på 1.400 km og tager 14 timer i bil.

Sikkerhed

15. Kør ikke ind i større byer, uden du har en sikker destination

Sydafrika har et et dårlig ry i forhold til vold og kriminalitet. Men sjældent går det ud over turister. Langt størstedelen kriminaliteten foregår i de fattige områder kaldet townships. Men du bør altid være ekstra opmærksom på din sikkerhed i Sydafrika.

Skal du ind i en større by, så kør altid mod en destination, der er sikker. Det kan f.eks. være indkøbscentre eller steder, hvor turister er kendt for at komme. Det er også altid en god ide altid at spørge de lokale, hvor det er sikkert og usikkert at køre.

16. Lås altid dørene, når du kører

Når du kører rundt, så bør du altid have dørene låst. Langt de fleste biler låser selv dørene, når bilen kommer i fart.

17. Saml ikke blaffere op

I Sydafrika vil du se rigtigt mange blaffere stå langs vejene. Det kan være fristende at samle folk op, men alle vejledninger, som jeg har læst, fraråder det .

To blaffere - Bilferie og billeje i Sydafrika
Det er almindeligt at se blaffere langs vejene.
18. Undgå at køre, når det er mørkt

Planlæg din rute, så du aldrig kører, når det er mørkt. I de større byer bør du lade din bil stå. I stedet for kan du komme rundt med Uber, der både er billigt og sikkert.

På landet kan der være vilde dyr på vejen om natten.

19. Hold øje med dyr og mennesker på vejen

Mange fattige sydafrikanere har ikke bil, og offentlig transport er stort set fraværende. Derfor vil du opleve mange gå langs vejen for at komme til og fra arbejde. Selv på motorvejene kan du opleve fodgængere – både i rabatten og folk som krydser vejene til fods. Så vær ekstra opmærksom. Vilde dyr som hjorte og aber skal du også holde øje med.

20. Hvis du kommer ud for en ulykke

Er du så uheldig, at komme ud for en ulykke, så vær opmærksom på følgende: 

  • Er der andre involveret, så få deres navn og telefonnummer.
  • Tag billeder af deres nummerplade og det klistermærke, der er i forruden.
  • Er du i et usikkert område, så kør væk, hvis muligt.
  • Sig nej til ‘flinke’ fejebladsbiler’, der vil bugsere din bil væk. De vil kræve et kæmpe beløb for at udlevere bilen igen. Ring i stedet til dit biludlejningsselskab med det samme. Telefonnummer til biludlejningsfirmaet står ofte på nøgleringen til bilnøglen og på din lejekontrakt.

Mere Sydafrika på Taste the World

Skriv en kommentar

Har du et god råd eller spørgsmål til bilferie og billeje i Sydafrika.

Indholdsfortegnelse

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Få mere rejseinspiration fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.