Er det etisk forsvarligt at besøge Syrien?

Er det etisk forsvarligt at rejse Syrien?

Efter at have rejst gennem et land, der stadig er ved at komme sig over en brutal borgerkrig, deler jeg mine tanker om de etiske spørgsmål, der følger med. Er vi turister med til at hjælpe befolkningen, eller støtter vi landets regering? Her er min personlige vinkel på et emne, der deler vandene.

Syrien er et land, der gør indtryk

I april 2024 besøgte jeg Syrien. Det er en af de rejser, der har gjort størst indtryk på mig, og som naturligt nok vakte opsigt blandt mine venner og familier.

Det spørgsmål, jeg er blevet stillet flest gange er: Er det overhovedet sikkert at rejse til Syrien? Et spørgsmål, som jeg besvarer i denne artikel:

Mange har også spurgt, om det er etisk forsvarligt at besøge et land som Syrien?

Landet er for nylig kommet ud af en brutal borgerkrig, hvor millioner af syrere er flygtet fra ødelæggelse og død. I denne artikel kan du læse mine argumenter for, hvorfor jeg synes, det er okay at besøge et land som Syrien.

Hvidvaskning og dark tourism

Nogen ser det som kontroversielt at besøge et land som Syrien. Et argument er, at man som turist er med til at ‘hvidvaske’ og støtte den syriske regering.

Et andet argument for ikke at rejse til Syrien er, at det er en form for ‘dark tourism’. Et fænomen, hvor man som turist rejser til steder, der er forbundet med død, katastrofer og tragedier.. Eksempler på dark tourism-destinationer inkluderer Auschwitz i Polen, Ground Zero i New York, Tjernobyl i Ukraine og Killing Fields i Cambodia.

Støtter man et lands regering, når man besøger det?

Igennem årene har jeg besøgt flere kontroversielle lande som f.eks Iran – og nu senest Syrien.

Jeg er med på, at regeringen i landet kan have fordele af turisme, men det er min klare holdning, at befolkningen i langt højere grad har fordele af, at man besøger landet.

For mig er et vigtigt pejlemærke, hvordan befolkningen i landet ser på dit besøg. Under min rejse i Syrien har jeg udelukkende mødt syrere, der var ovenud glade og ekstremt stolte over, at jeg ville besøge deres land.

Faktisk har jeg ikke besøgt mange andre lande, hvor gæstfriheden og interessen for mit besøg har været så stor, som da jeg besøgte Syrien. Syrerne er meget stolte af deres land og vil gerne vise og fortælle verden om deres kultur, historie, natur og den fantastiske mad. Mange føler også, at der bliver tegnet et meget ensidigt billede af deres land og kultur i vestlige medier. Noget, som jeg kun kan give dem ret i.

I et land, der virkelig har brug for et selvtillidsboost og en hjælpende hånd til at komme på benene igen, er turismen en tiltrængt hjælpende hånd.

Men turisme handler også om reel økonomisk indvirkning. Turismesektoren i Syrien er selvfølgelig stadig en brøkdel af, hvad den var før krigen, men hvis den nuværende tendens fortsætter, vil den kun blive større. Min turistguide i landet fortalte, at turismen allerede har haft positiv indflydelse på mange menneskers liv. Nye hoteller er skudt op, turistguider, der har været ledige i årevis, arbejder nu igen, og andre projekter starter også op.

Dark tourism: Intentionen med din rejse er vigtig

Min intention med at rejse til Syrien var ikke at lave sjove og finurlige opslag til min Instagram fra murbrokkerne i de sønderbombede huse og landsbyer for at få likes og flere følgere. Det tager jeg krafitgt afstand fra.

Jeg tog til landet for at se genopbygningen af byerne og landet generelt. Og for at blive klogere på, hvordan folk klarer sig i kølvandet på en af de mest brutale krige, vi har set i nyere tid. Syrien er et helt særligt sted i landets historie, og selvom noget af det, man oplever på sin rejse til Syrien, er ubehageligt, så er det stadig en værdifuld del af deres historie og bør ikke ignoreres.

De fleste mennesker rundt om i verden ønsker at hjælpe, når lande gennemgår krig, naturkatastrofer eller politiske omvæltninger. Der er mange måder, vi forsøger at støtte og hjælpe på. For mig kan hjælp til et land og dets befolkning også være at rejse til landet, s

Er det etisk forsvarligt at rejse til Syrien
På en rejse til Syrien er der tydelige spor af borgerkrigen overalt.

Sæt dig ind i tingene før du rejser til Syrien

Hvis du har lyst til at besøge et land som Syrien, men er i tvivl om du skal, så er mit bedste råd at sætte dig grundigt ind i, hvad det er for et land, du besøger. Gør du det, så kan jeg helt klart besøge dig for at besøge dette smukke og gæstfrie land. Det bliver en oplevelse, du aldrig glemmer.

Her er nogle af de ting, som jeg altid overvejer, inden jeg besøger steder og lande, der kan opfattes som kontroversielle:

6. Det skal du se første gang du besøger Syrien

Besøger du Syrien for første gang, så anbefaler jeg, at du afsætter 6-7 dage. Her kan du nå at se de vigtigste højdepunkter ogSyrien er rigt på historiske  skatte.

Her er nogle højdepunkter:

  • Damaskus: En af verdens ældste kontinuerligt beboede byer med smukke bazarer, historiske moskeer og gamle bydele.
  • Busra: Kendt for sit velbevarede romerske teater.
  • Aleppo: Selvom byen har lidt stor skade, er dens citadel stadig imponerende.
    Krak des Chevaliers: En af de bedst bevarede middelalderborge i verden.
  • Palmyra: Et antikt kompleks med ruiner, som stadig bærer vidnesbyrd om storhedstiden under Romerriget.


For mig er en af de helt store højdepunkter ved Syrien at møde landets befolkning. Trods enorme lidelser de sidste mange år, så bliver man taget imod med åbne arme. Landets indbyggere er glade for at se turister i landet igen, og for dem er det også et signal om at landet går mod bedre tider.

7. Sådan kommer du rundt i Syrien

Offentlig transport i Syrien er begrænset. Det er mest effektivt at rejse med taxa eller leje en privat chauffør. Dette giver også større fleksibilitet og sikkerhed. I og med at du skal rejse med en lokal guide, så vil vedkommende altid arrangerer transport for dig.

I de større byer som Damaskus og Aleppo kan du gå rund til de fleste steder. Og ellers er der taxaer som i alle andre byer. Husk at aftale prisen for turen inden du stiger ind.

8. Do’s and don’ts i Syrien

Når du rejser til Syrien, er det vigtigt at respektere lokale skikke og kulturelle normer. Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at navigere i de sociale og kulturelle landskaber:

Do's

Don'ts

9. Hvilke årstider er bedst at besøge landet?

Forår (marts til maj) og efterår (september til november) er de bedste tidspunkter at besøge Syrien. Temperaturerne er milde og behagelige, og du undgår sommerens ekstremt høje varme og vinterens kulde.

10. Er det etisk forsvarligt at besøge Syrien?

Kan man besøge et land med et regime som Syriens? Det er et spørgsmål, som hver rejsende må tage stilling til. Jeg tror på, at man kan rejse ansvarligt og støtte lokalbefolkningen uden atstøtte regimet. Men det er en personlig beslutning, som kræver omtanke og refleksion.

Jeg har skrevet en mere uddybende om emnet, som du kan læse her:

Min rejse, min oplevelse

For mig var Syrien en øjenåbner. Det var en rejse ud over det sædvanlige, en rejse, der udfordrede mine fordomme og gav mig et nyt perspektiv på et land, der ofte bliver reduceret til overskrifter om krig og konflikt. Jeg mødte mennesker, der havde mistet alt, men som stadig havde håb og tro på fremtiden. Jeg så et land, der langsomt rejser sig fra asken, og jeg oplevede en gæstfrihed, der varmede mit hjerte.

Syrien er ikke for alle. Men hvis du søger eventyr, autentiske oplevelser og et møde med en kultur, der har overlevet mod alle odds, så er Syrien et besøg værd.

Tilmeld dig nyhedsbrev og få en e-bog

Gå ikke glip af rejseinspiration 
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Taste the World

Gratis e-bog om Syrien
Som en tak for din tilmelding, vil jeg gerne dele min e-bog:

“Syrien – det skal du vide inden din rejse”

Bliv guidet gennem alt fra planlægning og pakkelister til kulturelle tips og nyttige gloser. Når du har tilmeldt dig nyhedsbrevet får du en mail med link til nyhedsbrevet.

Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspolitik

Ny her

på Taste the World?

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Per Sommer - Taste the World

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.