Med over 300 km/t suser vi gennem landskabet. Forbi storbyer, rismarker og små landsbyer. Det japanske højhastighedstog Shinkansen er den ultimative måde at rejse rundt i Japan på. Og så er det tilmed ret enkelt og et fint på indblik i japanernes kultur for præcision, høflighed og renlighed.
Vi står på Kyoto Station og præcist kl. 9.33 glider vores Shinkansen-tog ind på perronen. I forvejen har alle ombordstigende passagerer stillet sig i kø på perronen i pæne lige rækker. Ingen skubber eller stresser, da toget kommer til perron. Folk, der skal af toget, får pænt lov til at stige ud først. På under et minut er alle nye passagerer kommet på plads i toget (og vi er mange).
Toget, der med sin specielle snude ligner noget fra en science fiction-film, glider stiller og roligt ud af stationen igen, men pludselig kan vi mærke toget accelerer, og vi mærker tydeligt, at vi nærmer os de 300 km/t.
Togføreren kommer ind i vores vogn. Han bukker høfligt i døren, før han begynder at kontrollere vores billetter. Han er sirligt klædt i flot uniform og bærer hvide handsker. Alt sidder perfekt. Inden han forlader vores vogn, vender han sig om og bukker igen høfligt til alle passagerer. Vi sidder i øvrigt alle med snuden i køreretningen. Alle sæder bliver nemlig vendt på endestationerne, så der er aldrig nogen, der sidder med ryggen til køreretningen.
At rejse som turist med tog i Japan
Selvom det japanske sprog og de japanske skrifttegn er udfordring for de fleste turister, så er det faktisk overraskende let at rejse med tog i Japan. På langt de fleste stationer står skilte på både japansk og på engelsk. Mange japanere taler ikke engelsk men prøver alligevel på bedste vis at hjælpe på vej, hvis man ligner en der er faret vild. Mange stationer er gigantiske, og det myldrer med mennesker, så man kan hurtigt miste overblikket.
Spar penge med Japan Rail Pass
Der kan være mange penge at spare, hvis du inden afrejse investerer i et Japan Rail Pass. Alene den populære returrejse mellem Tokyo og den tidligere kejserby Kyoto gør, at passet er tjent hjem.
Passet skal købes, inden du rejser ind i landet, og giver fri rejse med de fleste tog i enten 7 eller 14 dage. Vi købte et 7-dags pas hos Japan Specialisten i København. Her fik vi udleveret en voucher, som vi så ombyttede til en billet, da vi ankom til lufthavnen i Tokyo. Japan Rail Pass er gyldigt på alle strækninger, som betjenes af det nationale jernbaneselskab JR.
Gode råd til togrejsen i Japan
- Husk at købe dit Japan Rail Pass, inden du rejser ind i Japan. Når du først er i landet, så kan du ikke købe det.
- Prøv at lave nogle rejseplaner hjemmefra og få en fornemmelse af, hvor lang tid det tager at køre mellem forskellige destinationer. Vi brugte primært Google Maps, der også kan lave rejseplaner i Japan med offentlig transport. Hjemmesiden Hyperdia.com er det japanske svar på vores egen Rejseplan og er også et rigtig godt planlægningsværktøj.
- Reserver dine pladser i god tid. Kender du dato og tidspunkt for, hvornår du skal rejse, så reserver pladser, når du er på en station. Det er gratis, og du får også en printet rejseplan med. På flere større stationer er der særlige køer til turister med Japan Rail Pass.
- Kom i god tid på stationen. Stationerne i de store byer er enorme, og der er mange mennesker. Det er overvældende, og man kan hurtigt blive forvirret. Heldigvis er der (næsten) altid skilte på engelsk, og vær ikke bange for at spørge om vej.
- Provianter eventuelt på stationen. I de fleste tog er der togservice, der sælger mad og drikke. Men har du lyst til et større og bedre udbud, så køb det på stationen. Langt det meste take-away er super delikat og i en langt højere kvalitet, end vi er vant til i Danmark.
- Husk de gode manerer. Det kan måske lyde som et underligt råd, men japanerne er ekstremt høflige. Ingen puffer, skubber eller forsøger at komme først. Som dansker er det meget fascinerende og også uvant. Så stil dig pænt i køerne, og husk at være høflig.