Rejser, jeg drømmer om

Med tog fra Danmark til Sicilien

2.800 km syd fra Danmark ligger den italienske ø Sicilien. De fleste vælger at flyve til øen, men det kan sagtens lade sige gøre at hoppe på toget og komme hele vejen til øens hovedstad Palermo. Det kræver mere tid, men til gengæld er der masser af oplevelser undervejs. Her får du mit bud på, hvordan kommer med tog fra Danmark til Sicilien.

Indholdsfortegnelse

Tempeldalen - Med tog fra Danmark til Sicilien
Tempeldalen

Drømmen om Middelhavets største ø

En af mine rejsedrømme er at besøge ‘bolden’ for enden af støvlelandet Italien. For mig er Sicilien lig med masser af historie. Tempeldalen ligger her. Den er et de største arkæologiske områder i verden og udpeget som UNESCO verdensarv. I Tempeldalen finder du blandt andet Condordia-templet, som er et af de bedst bevarede græske templer. I byen Taomina ligger det græske teater, som ifølge den tyske filosof Goethe er et af de smukkeste steder i verden.

Sicilien er også kendt for sit køkken, som adskiller sig fra maden i resten af Italien. Grækere, franskmand, arabere og spaniere har slået sig ned på øen de seneste 2.000 år. De har alle sat deres præg på de sicilianske retter. Måske kender du arancini, der er små friturestegte kartoffel/risotto-kugler fyldt med kød og/eller grøntsager. Det er en af mine favoritter, som jeg vil smage på Sicilien, hvor de stammer fra.

Naturen trækker selvfølgelig også. Sicilien er en bjergrig, grøn ø med kridhvide strande og klart vand.

Nederst i artiklen har jeg samlet links til rejseblogs og YouTube-videoer, der har inspireret mig til denne rejse.

Det græske teater i Taormina. Fotograf: Det græske teater i Taormina
Det græske teater i Taormina

Togturen er en del af rejseoplevelsen

Drømmer du om en forlænget weekendtur til Sicilien, så er du havnet i den forkerte artikel.  For her handler det om at tage toget gennem Europa for at nå frem til Palermo. Det tager tid, og jeg vil anbefale dig at afsætte mindst 14 dage til en togrejse til Sicilien.

En togrejse på 2.800 km

Fra Danmark til Palermo på Sicilien er der ca. 2.800 km – og det er muligt at rejse med tog hele vejen. Turen omfatter blandt andet en overfart fra det italienske fastland til Sicilien med den sidste togfærge i Europa. Det er ren nostalgi for os, der husker turen med M/F Dronning Ingrid hen over Storebælt.

Tider og priser ændrer sig

Denne rejse er planlagt i november 2022. Læser du artiklen halve eller hele år efter, så kan både priser og rejseplan have ændret sig.  Men jeg håber, at planen nedenfor kan give dig en idé om, hvad der skal til for at rejse med tog til Sicilien. 

Rejser , jeg drømmer om

I en række artikler skriver jeg om rejser, jeg drømmer om, men som jeg endnu ikke har været på.

Jeg elsker at planlægge rejser. Undersøge, hvad man kan opleve forskellige steder i verden og på rejsen undervejs. Planlægge rejseruter og kigge på unikke overnatningssteder mv. For mig er forberedelsen og forventningsglæden næsten halvdelen af rejseoplevelsen.

Det betyder, at jeg endnu ikke har været på denne rejse til Sicilien. Al information på denne side er fundet på andre hjemmesider – fx togselskaber, andre rejseblogs mv. Derfor bør du også selv tjekke køreplaner osv.

Hvor lang tid tager det at tage toget fra Danmark til Sicilien?

Har du travlt, kan du komme til Palermo på ca. 36 timer. 

Men det vil jeg ikke anbefale. For den hurtige tur betyder, at du vil bruge samtlige 36 timer i tog uden ophold undervejs.  I min rejseplan er der flere stop undervejs, hvor der er tid til at opleve nogle af Europas mest fascinerende byer.

Mange ruter fører til Palermo

Europa har et stort og forgrenet tognet. Derfor kan du vælge mellem flere ruter og stop på turen til Palermo. Nedenfor er mit bud på drømmerejsen.

Rejseplanen for ruten København - Palermo

Rutens første stop er Hamborg Hbf, som er knudepunkt for alle togrejser sydpå for os danskere. Herefter går turen til Zürich med nattoget i egen sovevogn. Jeg har indlagt en overnatning i Zürich, inden turen går mod Italien. Første stop i Italien er et kort stop i Milano. Rom er det næste længere stop, hvor der også er en overnatning.  Nattoget mod Sicilien kører sent om aftenen fra Rom og ankommer næste dag ved frokosttid

Højdepunkter fra turen

 • Godt 9 timers stop i Hamborg, hvor der tid til at gå på opdagelse i byen.
  • Det er tid nok til at se den imponerende Elbphilharmonie ved havnen, som er bygget på toppen af en gammel lagerbygning.
  • Ved hovedbanegården ligger byens gågade og det moderne kunstmuseum Deichtorhalle (spis frokost her. Caféen laver god mad).
 • Nattoget NightJet til Zürich, der blandt andet tilbyder luksuriøse, private sovevognskupéer med morgenmad.
 • To dage i Zürich i Schweiz, hvor du kan fare vild i de små gader i den gamle by og se de velbevarede huse. Tag en sejltur på Zürich-søen og husk at besøge et byens mange kunstmuseer.
 • Lidt over et døgn i Rom, hvor der er tid til at kigge forbi paven i Vatikanstaten. Klatre op i toppen af kuplen af Sankt Peters Kirken og nyd udsigten over Rom. Tag til kvarteret Trastevere med de små kringlede gader og få frisklavet pasta på en fortovsrestaurant.
 • Nattoget fra Rom til Palermo, der kører ned langs Italiens vestkyst.
 • Turen over Messinastrædet med togfærgen.
 • Næsten hele fem dage på Sicilien.
 • Stop i Wien på hjemvejen med én overnatning.
  • Drik wienerkaffe og spis sachertærte på Café Central. Her har tiden næsten stået stille, siden Hitler og Freud hang ud her i 30’erne.
  • Gør stop ved Belvedere-museet, hvor du kan se nogle af Gustav Klimts mest kendte værker.

Køreplanen

DagRute/overnatningAfgang/ankomstTidspunktNote
FredagKøbenhavn HAfgang07.26
Hamburg HbfAnkomst12.04
Hamburg HbfAfgang20.50Nattog
LørdagZürich HAnkomst09.05
SøndagZürich
MandagZürich
TirsdagZürich HAfgang08.33
Milano LambrateAnkomst12.09
Milano LambrateAfgang12.58
Roma TiburtinaAnkomst16.06
OnsdagRoma TerminiAfgang23.30Nattog
TorsdagPalermo CentraleAnkomst11.57
FredagPalermo og resten af Sicilien
LørdagPalermo og resten af Sicilien
SøndagPalermo og resten af Sicilien
MandagPalermo CentraleAfgang20.25Nattog
TIrsdagNapoli CentraleAnkomst07.22
Napoli CentraleAfgang07.45
Milano CentraleAnkomst12.50
Milano LambrateAfgang21.25Nattog. Bemærk ny station.
OnsdagWien HbfAnkomst08.52
TorsdagWien HbfAfgang20.13Nattog
FredagHamburg HbfAnkomst08.47
Hamburg HbfAfgang08.56Skift i Fredericia
København HAnkomst13.33
 

Priser

Interrail-billet

Til denne rejse ville jeg købe en interrail-billet, fordi det giver mest fleksibilitet. Der er flere forskellige billettyper, men den bedst egnede til denne rejse er den billet, der giver 15 rejsedage i alt (gyldig i 2 måneder):

Voksen
2. klasse: 3.747 kr.
1. klasse: 4.994 kr.

Ung 12 – 27 år
2. klasse: 2.812 kr.
1. klasse: 3.747 kr.

Senior (+60 år)
2. klasse: 3.375 kr.
1. klasse: 4.492 kr.

Plads- og sovevognsreservationer
StrækningTypePris pr. person
København – HamborgSiddepladsDKK 30
Hamborg – ZürichSovevognDKK 700
Zürich – RomSiddepladsDKK 186
Rom – PalermoSovevognDKK 937
Palermo – NapoliSovevognDKK 937
Napoli – MilanoSiddepladsDKK 97
Milano – WienSovevognDKK 937
Wien – HamborgSovevognDKK 937
Hamborg – KøbenhavnSiddepladsDKK 30
I latDKK 4.761

Samlet pris for interrailbillet (2. kl.) og reservationer: 

8.505 kr.

Togrejser er godt for miljøet og sjælen

Selvom det er hurtigere at flyve, så har rejse med tog mange andre fordele. For det første er det meget bedre for miljøet. På BBC.com står der, at en flyrejse fra London til Madrid udleder 247 kg CO2, mens toget kun udleder 43 kg. En forskel på 474 %! Der er mange måde at gøre CO2-udledningen op på. Men der er ingen tvivl om, at det er meget bedre for miljøet at tage toget.

Og så er det godt for din sjæl. Ingen stress i overfyldte lufthavne, og du har tid til at nyde landskabet, tænke, læse bøger og bare slappe af. Din chance for at møde nye mennesker er også større, vil jeg mene.

Ulempen med togrejser er, at det kan være rigtigt svært at finde ud af, hvilke tog du skal med, hvor du køber billetter mv. Desværre findes der ikke en Momondo for togrejser endnu. Så du skal være forberedt på at bruge mere tid på forberedelserne. Eller bestille hele molevitten hos et rejsebureau, der specialiserer sig i togrejser.

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Skriv en kommentar

Har du et spørgsmål eller en kommentar? Så skriv i feltet neden for.

Jeg hører også meget gerne fra dig, hvis du har prøvet at tage toget hele vejen fra Danmark til Usbekistan. Skriv gerne om dine erfaringer her:

Kilder og krediting

Alle billeder brugt i denne artikel har jeg fundet på nettet under den såkaldte Creative Commons-licens. Det vil sige, at billederne kan bruges frit, så længe fotografen krediteres.

Kreditering:

Herobillede:
Tony Stevens Flickr CC-2

Tempeldalen:
Pexels.com, fotograf: Paolo Sbalzer

Det græske teater i Taormina:
Wiki Commons: Solomonn Levi

 

 

 

Seneste rejseartikler

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.