
En guide til det ukendte Japan
Denne podcast tager dig med til det ukendte Japan sammen med Simon fra simonsjapan.dk, der deler alternative rejsetips og lokale oplevelser. Få inspiration til destinationer, japansk mad og kulturoplevelser.
Efter syv uger på egen matrikel blev kæresten og jeg hårdt ramt af corona-kuller. Der skal noget luftforandring til, men hvad gør man, når det meste af landet er lukket ned? En udflugt i egen bil med en madpakke i bagagerummet er løsningen.
Når vi nu ikke kan komme sydpå, så kan vi i det mindste tage til den sydligste beliggende by i Danmark. Og den by er Gedser på Falster.
Ud over at man kan tage færgen til Tyskland, så havde vi ikke de store kendskab til byen. Men Gedser gemmer på en skjult perle.
Midt i den lille by ligger Gedser Remise, der havde sin storhedstid i industrialiseringen og frem til midten af 1980’erne. Egentlig skulle remisen have været revet ned, men lokale ildsjæle fik stoppet det projekt. De har nu overtaget remisen og er ved at sætte både bygninger og togmateriel istand.
Og til vores overraskelse, så var remisen åben for besøg, selvom resten af landet var coronanedlukket. Sultne efter oplevelser købte vi to billetter og gik på opdagelse i den gamle remise.
Der er ingen tvivl om, at remisen har set bedre dage. Selvom der foregår lidt renoveringsarbejde, så er både bygninger og materiel forfaldne. Og så roder det også en hel del. Men det er også med til at gøre stedet noget helt særligt. Det er det imponerende at gå rundt mellem de gamle lokomotiver, togvogne og bunker af værktøj. Her er ingen afspærringer og vi kunne klatre op i togene og gå rundt hvor det passede os.
Stedet er meget fotogent i al sin storhed og forfald og vi bruge flere timer på at fotografere og gå på opdagelse i remisen.
Alle bygninger står stort set i sin oprindelige skikkelse. Taget er dog fornyligt blevet renoveret.
Første del af remisen blev bygget i 1886. Det er samme år, hvor Gedserbanen åbner mellem byen og Nykøbing Falster. I 1905, 1915 og 1945 er der kommet yderligere tilbygninger til.
I 1986 forlader DSB remisen og bygninger mister deres funktion. Planen er, at bygningerne skal rives ned. Men lokale ildsjæle får stoppet projektet, og de overtager bygningerne.
Remisen har i alt 12 spor. Den store drejeskive anvendes til at give adgang til remisesporene. med plads til 2 enheder gammelt togmateriel på hvert spor.
I 2017 flytter Det Gule Palæ fra København til Gedser Remise. Det gamle kontroltårn er kendt fra filmen ‘Olsen-banden på sporet’.
I mange år stod palæet ubrugt hen på et gammelt DSB-område i København. Det skulle egentlig være revet ned for at give plads til nyt byggeri. Men ihærdige ildsjæle sørgede for at få den unikke bygning reddet. Med støtte fra en lang række fonde blev det 10 meter høje tårn fragtet til havnen i København og sejlet til Gedser Remise.
Åbningstider
Torsdag – Søndag 10.00 – 16.00
Åbningstiderne kan ændre, så tjek altid hjemmesiden.
Hjemmeside
Entré
Voksne: 25 kr.
Børn 6 – 14 år: 10 kr.
Børn under 6 år: gratis
Adresse
Gedser Remise
Stationsvejen 20
4874 Gedser
Se på Google Maps
Denne podcast tager dig med til det ukendte Japan sammen med Simon fra simonsjapan.dk, der deler alternative rejsetips og lokale oplevelser. Få inspiration til destinationer, japansk mad og kulturoplevelser.
Foredrag den 25. marts 2025 om rejser i Syrien efter Assads fald – hør mine personlige oplevelser, få rejsetips og indsigt i et land i forandring.
Overvejer du at rejse til et højrisiko-land? Denne guide giver dig praktiske råd om sikkerhed, rejseforsikring, lokale kontakter og hvordan du forbereder dig grundigt.
Efter årtiers undertrykkelse og en ødelæggende borgerkrig står Syrien ved en skillevej. Med Assads fald er der opstået en ny virkelighed, men er det en ægte forandring eller blot en ny illusion?
Oplev Algeriet: Et autentisk eventyr væk fra masseturismen: 11. – 17. oktober 2025
Oplev Algeriet: Et autentisk eventyr væk fra masseturismen: 12. – 19. april 2025
Få rejseinspiration direkte i din indbakke – og få tre gratis rejseguider til Algeriet, Jordan og Syrien.
Her finder du inspiration fra hele verden til din næste rejse.
Lyt til podcasts og læs artikler – primært fra usædvanlige og mindre besøgte steder.
Eller tag med på en af mine rejser – Kommende rejser
Mit navn er Per Sommer, og mit mål med denne hjemmeside er at inspirere dig til rejser til usædvanlige og mindre besøgte steder.
Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.