Rejser, jeg drømmer om

Med tog fra Danmark til Usbekistan

Kan det lade sig gøre at tage toget hele vejen fra Danmark til Usbekistan? Ja, det kan det sagtens, men det kræver, at du har tålmodighed til at planlægge, søge visum og har  tiden  til den lange togrejse . Og ikke mindst, at du ser rejsen i sig selv til l destination som en vigtig del af oplevelsen. Her får du mit bud på, hvordan du kommer med tog fra Danmark til Usbekistan.

Indholdsfortegnelse

Smukke mosaikker - Med tog fra Danmark til Usbekistan

Drømmen om landet, der ligger på Silkeruten

Jeg sidder her en mørk corona-søndag i januar og drømmer mig om de rejser, som jeg skal på, når verden engang lukker op igen. Et af mine helt store ønsker er at komme til Usbekistan i Centralasien.

Landet, som ligger på Silkeruten, har en fascinerende historie, smuk arkitektur og en kultur, der er helt fremmed for mig.

Byer som Samarkand, Bukhara og Khiva er oldgamle byer, der alle ligger på Silkerugen.  Byerne er velbevarede, og det er muligt at rejse tilbage i tiden og besøge smukke moskeer, mausoleer og fare vild i smalle labyrintske gader og basarer.

Nederst på siden har jeg samlet links til rejseblogs og YouTube-videoer, der har givet mig appetit til rejse til Usbekistan.

Moske - Usbekistan - Med tog fra Danmark til Usbekistan
Smuk moske i byen Samarkand

Rejsen der kræver forberedelse og tålmodighed

Hvis du søger den letteste måde at komme til Usbekistan, så er der ingen grund til at læse videre. Men hvis du søger anderledes rejseoplevelser, har tålmodighed og har god tid, så læs videre.

Jeg har brugt en del tid på at researche denne artikel, for det er ikke helt enkelt at planlægge, booke og komme hele vejen med toget til Usbekistan. 

Mit håb er, at du kan bruge det forarbejde, som jeg har lavet her til at komme afsted på et togeventyr.

Togrejser er godt miljøet og sjælen

Selvom om det er hurtigere at flyve, så har rejse med tog mange andre fordele. For det første er det meget bedre for miljøet. På BBC.com læser jeg, at en flyrejse fra London til Madrid udleder 247 kg CO2, mens toget kun udleder 43 kg. En forskel 474 %! Der er mange måde at udrede CO2-udledningen på, men der er ingen tvivl om, at det er meget bedre for miljøet at tage toget.

Og så er det godt for din sjæl. Ingen stress i overfyldte lufthavne og du har tid til at nyde landskabet., tænke tanker, læse bøger og bare slappe af. Din chance for at møde nye mennesker er også større, vil jeg mene.

Ulempen med togrejser er, at det kan være rigtigt svært at finde ud af hvilke tog du skal med, hvor du køber billetter mv. Desværre findes der ikke en Momondo for togrejser endnu. Så du skal være forberedt på at bruge mere tid på forberedelserne.

Rejser , jeg drømmer om

I en række artikler vil jeg skrive om rejser, jeg drømmer om, men som jeg endnu ikke har været på. 

Jeg elsker at planlægge rejser. Undersøge hvad man kan opleve forskellige steder i verden og på rejsen undervejs. Planlægge rejseruter og kigge på unikke overnatningssteder mv. For mig er forberedelsen og forventnings glæde næsten halvdelen af rejseoplevelsen

Det betyder, at jeg endnu ikke har været på denne rejse til Usbekistan. Al information på denne side er fundet på andre hjemmesider – fx togselskaber, andre rejseblogs mv. Derfor bør du også selv tjekke krav til visum, køreplaner osv. Krav, køreplaner mv. kan ændre sig med kort varsel.

Her er en plan (faktisk tre planer)

Fra Danmark til Usbekistan er der godt 6.000 km – og det er muligt at rejse med tog (og eventuelt færge) hele vejen

I min research har jeg dykket ned i køreplaner, besøgt et hav af hjemmesider, undersøgt visumregler og meget mere. Og her får du mit bud på, hvordan du kan tage toget hele vejen fra Danmark til Tasjkent i Usbekistan.

Tider og priser kan ændre sig

Rejsen har jeg planlagt i starten af januar 2021, og hvis du læser dette halve eller hele år senere, så kan både rejseplan og priser have ændret sig. Men uanset hvad, så vil nedenstående plan give dig en idé om, hvad der skal til for at rejse hele vejen med toget.

Hvor lang tid tager det at tage toget fra Danmark til Usbekistan?

Uanset hvilken rute du vælger, så tager det 7 dage at komme frem. Du sidder dog ikke i toget hele tiden.

I alle ruter indgår der f.eks. en overnatning på hotel i Moskva. Rejser du over Berlin, så får du også en overnatning her.

På rejsen via Stockholm eller Tallinn indgår der en smuk sejltur med overnatning på færgen. Der er også tid til at opleve både Stockholm eller Tallinn i nogle timer, inden rejsen fortsætter.

Tre forskellige ruter til Usbekistan

Jeg har fundet tre forskellige ruter fra Danmark til Usbekistan (hvis du kender til flere/bedre, så skriv det gerne i kommentarfeltet nederst på siden)

Du kan længere nede læse  en detaljeret ruteplan for hver de tre ruter frem til Moskva. 

Ruter - Med tog fra Danmark til Usbekistan

Hvilken rute skal du vælge?

Da der ikke er den store forskel antal rejsedage og pris, så bør du vælge den rute, der tiltaler dig mest. Når jeg engang skal afsted, så vil jeg nok vælge ruten via Tallinn. Jeg har ikke været i Estland endnu og vil gerne se esternes hovedstad.

Hvis du har mere tid, så vil jeg anbefale dig at gøre flere stop undervejs. Det kan f.eks. være i Sankt Petersborg eller Minsk i Hviderusland. Du kan også overveje at tage et par ekstra overnatninger i for eksempel Moskva.

Vær opmærksom på at rute 3 (via Berlin) går via Hviderusland. Der er visumpligt til Hviderusland, hvilket gør planlægningen  mere besværlig. Se næste afsnit om visum til Hviderusland.

Banegården i Tasjkent, Usbekistan - Med tog fra Danmark til Usbekistan
Banegården i Tasjkent, Usbekistan

Hvad med visum?

For et par år siden var det ret vanskeligt med visum til landene mod øst. Det har heldigvis ændret sig lidt.

Det er kun Rusland og Hviderusland (rute 3 via Berlin), der kræver, at du har et visum. I de øvrige lande, som du kommer til (Kasakhstan og Usbekistan), kan du rejse visumfrit op til 30 dage.

Reglerne kan ændre sig hurtigt, så tjek altid reglerne på hvert enkelt lands hjemmeside, inden du tager afsted.

Russerne gør det ikke let og billigt at besøge deres land. For det første kan det tage mere end en måned at få visum udstedt. Flere hjemmesider anbefaler, at du senest søger 5 uger før afrejse – og tidligst 3 måneder før.

Her er nogle af de krav, du skal opfylde for at søge om virus. Du skal:

 • have en invitation fra Rusland. Det vil typisk være en invitation fra det hotel, du skal bo på i Moskva.
 • møde personligt op på ambassaden i København for at aflevere fingeraftryk.
 • aflevere et pasfoto.
 • aflevere en kopi af dit pas – siden hvor dit navn, pasnummer mv. fremgår.
  udfylde et elektronisk ansøgningsskema før fremmøde på ambassaden.
 • aflevere en kopi af rejseforsikingspolice.
 • betale 470 kr. for visum (20 arbejdsdage) eller 940 kr for et ekspres-visum (3 arbejdsdage).


Jeg har ikke selv prøvet at søge visum til Rusland, men jeg synes, at det lyder rimeligt besværligt. Rejsebureauet Alt Rejser specialiserer sig i visum til Rusland, og dem ville jeg nok kontakte, hvis/når jeg skal afsted (jeg er ikke sponsoreret af Alt Rejser). De kan også hjælpe med invitation mv. De tager selvfølgelig et gebyr for deres arbejde. Du kan læse mere om priser og fremgangsmåde her:

Visumservice – Alt Rejser

Det er kun relevant med visum til Hviderusland, hvis du rejser via rute 3 – Berlin.

Alle der rejser ind i Hviderusland med tog skal have et visum. Hvis du ikke hopper af toget i Hviderusland, så kan du nøjes med et transitvisum.

Kravene til visum er bl.a.:

 • Visum til Rusland (søg om russisk visum først).
 • Kopi af din togbillet.
 • Kopi af de rejseforsikringspolice.
 • Gebyr for visum. € 60 – ca. 446 DKK for et transitvisum (plus porto)


Hviderusland har ikke ambassade eller konsulat i Danmark, derfor skal du sende pas og ansøgning til ambassaden i Helsinki.

Du kan læse mere om retningslinjerne på ambassadens hjemmeside:

Visa Requirements – Embassy of the Republic of Belarus

Du kan også vælge at få et rejsebureau til at hjælpe dig. Som med det russiske visum, så kan Alt Rejser hjælpe dig (jeg er ikke sponsoreret af Alt Rejser).

Visumservice til Hviderusland – Alt Rejser

Beskrivelse af de tre ruter, køreplaner og priser

Ruten via Helsinki starter i København med skift i Malmø og Stockholm. Bor du Nordjylland, så kan du også tage færgen til Gøteborg og derefter videre til Stockholm. Den rute har jeg dog ikke beskrevet her.
Helsinki Station
Helsinki Station

Ruten via Helsinki starter i København med skift i Malmø og Stockholm. Bor du Nordjylland, så kan du også tage færgen til Gøteborg og derefter videre til Stockholm. Den rute har jeg dog ikke beskrevet her.

Udvalgte højdepunkter

 • Højhastighedstog gennem det smukke svenske landskab.
 • Sejltur med overnatning gennem den svenske skærgård til Helsinki.
 • Næsten 8 timers ophold i Helsinki, hvor du har tid til gå på opdagelse i den finske hovedstad.
 • Med nattoget ‘Tolstoi’ fra Helsinki til Moskva. Unik oplevelse i et tog, der ligner et miks mellem noget fra Orientekspressen og Sovjet-kitsch.
 • Et døgn i Moskva på hotel med tid til sightseeing.
 • To overnatninger i toget fra Moskva til Tasjkent, hvor du blandt andet krydser de kasakhstanske sletter, inden du når til Usbekistan.

Bemærk, toget mellem Helsinki – Moskva kører kun tre gange om ugen – tirsdag, onsdag og søndag.

DagRute/OvernatningAfg./Ank.TidspunktVarighed
LørdagKøbenhavn HAfg.08.0739 m
Malmö CAnk.08.46
Malmö CAfg.09:044 t 31 m
Stockholm CAnk.13.35
Stockholm (færge)Afg.16.4517 t 14 m
SøndagHelsinkiAnk.10.30
Helsinki (tog)Afg.18.3914 t 40 m
MandagMoscow LeningradskiAnk.09.19
Overnatning i Moskva
TirsdagMoskva KazanskiAfg.22.402 d 18 t
Onsdag
Torsdag
FredagTasjkent Pass ZentrAnk.16.40

Priser
Priserne er pr. person på 2. klasse og inkluderer pladsbilletter, overnatning i to-personers-sovevogn på alle nattog og kahyt på færgen mellem Stockholm og Helsinki.

Jeg har ikke indregnet overnatning i Moskva. Har du et tip til, hvor man skal bo i Moskva, så skriv det gerne i kommentarfeltet nederst på siden.

DagRute/OvernatningAfg./Ank.TidspunktVarighed
LørdagKøbenhavn HAfg.08.0739 m
Malmö CAnk.08.46
Malmö CAfg.09:044 t 31 m
Stockholm CAnk.13.35
Stockholm (færge)Afg.17.301 d 15 t 14 m
SøndagTallinnAnk.10.4517 t 15 m
Tallinn (tog)Afg.16.00 17 t 30 m
MandagMoscow LeningradskiAnk.09.30
Overnatning i Moskva
TirsdagMoskva KazanskiAfg.22.402 d 18 t
Onsdag
Torsdag
FredagTasjkent Pass ZentrAnk.16.40

Bemærk, at der ikke er restaurantvogn på toget mellem Tallinn og Moskva.
Toget mellem Tallinn og Moskva kører hver dag mellem juni og september. Resten af året kører toget mandag, lørdag og søndag. 
Toget mellem Moskva kører kun tre gange om ugen – tirsdag, onsdag og søndag.

Priser

Pris pr. person

DKK

København – Stockholm

529

Stockholm – Helsinki

750

Helsinki – Moskva

1.175

Moskva – Tasjkent

2.850

I alt

5.295

Priserne er fundet i januar 2021. Pris pr. person ved to person i to-personers-sovekupé/kahyt -2. klasse – hvor muligt/relevant.

Toget fra Tallinn, Estland til Moskva, Rusland

Ruten via Tallinn, jeg har planlagt, starter i København med skift i Malmø og Stockholm. Bor du Nordjylland, så kan du også tage færgen til Gøteborg og derefter videre til Stockholm. Den rute har jeg dog ikke beskrevet her.

Højdepunkter med denne tur:

 • Højhastighedstog gennem det smukke svenske landskab.
 • Sejlads med overnatning gennem den svenske skærgård til Tallinn.
 • Godt 5 timers ophold i Tallinn, hvor du har tid til gå på opdagelse i den estiske hovedstad.
 • Med nattoget Baltiski Express fra Tallinn til Moskva. Moderne russisk tog.
  Et døgn i Moskva på hotel med tid til sightseeing.
 • To overnatninger i toget fra Moskva til Tasjkent, hvor du blandt andet krydser de kasakhstanske sletter, inden du når til Usbekistan.
DagRute/OvernatningAfg./Ank.TidspunktVarighed
LørdagKøbenhavn HAfg.08.0739 m
Malmö CAnk.08.46
Malmö CAfg.09:044 t 31 m
Stockholm CAnk.13.35
Stockholm (færge)Afg.17.301 d 15 t 14 m
SøndagTallinnAnk.10.4517 t 15 m
Tallinn (tog)Afg.16.00 17 t 30 m
MandagMoscow LeningradskiAnk.09.30
Overnatning i Moskva
TirsdagMoskva KazanskiAfg.22.402 d 18 t
Onsdag
Torsdag
FredagTasjkent Pass ZentrAnk.16.40

Bemærk, at der ikke er restaurantvogn på toget mellem Tallinn og Moskva.

Toget mellem Tallinn og Moskva kører hver dag mellem juni og september. Resten af året kører toget mandag, lørdag og søndag. 

Toget mellem Moskva kører kun tre gange om ugen – tirsdag, onsdag og søndag.

Priser

Pris pr. person

DKK

København – Stockholm

520

Stockholm – Tallinn

750

Tallinn – Moskva

1.200

Moskva – Tasjkent

2.850

I alt

5.320

Priserne er fundet i januar 2021. Pris pr. person ved to person i to-personers-sovekupé/kahyt -2. klasse – hvor muligt/relevant.

Moskva Belorussky stationen
De fleste tog fra Europa ankommer til Belorussky stationen i Moskva.

Ruten via Berlin, jeg har planlagt, starter i København med skift i Hamborg.Toget fra København til Hamborg gør stop i de større danske byer undervejs, så kommer du fx fra Fyn, kan du hoppe på toget i Odense.

Husk, at denne rute kræver også visum til Hviderusland. Se afsnittet om visum længere oppe på siden.

Højdepunkter med denne tur

 • Med toget gennem Danmark og Slesvig-Holsten i Hamborg.
 • Overnatning i Berlin, hvor du kan gå på opdagelse i den tyske hovedstad.
 • Toget fra Berlin til Moskva med det legendariske Paris-Moskva Express.
 • Et døgn i Moskva på hotel med tid til sightseeing.
 • To overnatninger i toget fra Moskva til Tasjkent, hvor du blandt andet krydser de kasakhstanske sletter, inden du når til Usbekistan.
DagRute/OvernatningAfg./Ank.TidspunktVarighed
TorsdagKøbenhavn HAfg.07.274 t 40 m
Hamburg HbfAnk.12.04
Hamburg HbfAfg.12.34
Berlin HbfAnk.14.201 t 46 m
Overnatning i Berlin
FredagBerlin HbfAfg.07.261 d 15 t 14 m
LørdagMoskva BelorusskyAnk.09.30
Overnatning i Moskva
SøndagMoskva KazanskiAfg.22.402 d 18 t
Mandag
Tirsdag
OnsdagTasjkent Pass ZentrAnk.16.40

Bemærk, at toget mellem Berlin og Moskva kun kører én gang om ugen – med stop i Berlin fredag.

Priser

Pris pr. person

DKK

København – Berlin

337

Berlin – Moskva

1.800

Moskva – Tasjkent

2.850

I alt

4.987

Priserne er fundet i januar 2021. Pris pr. person ved to person i to-personers-sovekupé  -2. klasse – hvor muligt/relevant .

Kazanski banegård i Moskva - med tog fra Danmark til Usbekistan
Kazanski banegård i Moskva, hvor toget mod Tasjkent afgår fra.

Sådan booker du togbilletter til Usbekistan

Nogle råd, inden du går i gang med at booke:

 1. Hav tålmodighed. Se planlægningen lidt som et puslespil, hvor alle brikker skal passe sammen.
 2. Søg først på alle afgange på de valgte ruter og få et overblik.
 3. Start bagfra med den sidste strækning (Moskva – Tasjkent. Arbejd derfra baglæns og vær sikker på, at alle ‘brikkerne’ passer sammen.
 4. Overvej at bruge et rejsebureau til alle rejser, der involverer rejser til/fra Rusland. Det russiske togselskabs hjemmeside (RZD) kan være lidt drilagtigt.
 5. Bemærk, at visse tog ikke kører alle ugens dage. I min rejseplan kan du se, hvornår mine planlagte rejser starter. Hvis du booker på de samme ugedage, så burde de efterfølgende strækninger passe.

Rute 1 & 2
København til Stockholm

Togbilletter og pladsbilletter kan både købes hos det danske DSB og det svenske jernbaneselskab SJ.

Jeg har rejst til Stockholm flere gange med tog og foretrækker at købe via SJ’s hjemmeside. Den virker mere enkel, overskuelig og priserne er ofte lavere end hos DSB.

Rute 1
Stockholm til Helsinki (færge)

Der er to rederier, der sejler mellem Stockholm og Helsinki. Så vidt jeg kan se, så er priserne nogenlunde ens. Så vælg det rederi, der passer bedste med din samlede rejseplan. I min rejseplan ovenfor (sejlplan og pris) har jeg taget udgangspunkt i Tallink Silja.

Rute 1
Helsinki – Moskva

Du kan købe togbilletten hos det nationale finske togselskab VR. Billetten vil blive fremsendt elektronisk pr. mail. Billetterne kan tidligst købes 60 dage før afgang. Du skal afgive pasoplysninger for samtlige passagerer.

Du finder mere information hos det finske togselskab VR:

Elektroniske togbilletter kan bestilles på denne side. Du modtager billetterne med e-mail (virker ikke på mobil):

Rute 2
Tallinn – Moskva

Toget fra Tallinn til Moskva kan enten købes direkte hos det russiske togselskab RZD (har også en hjemmeside på engelsk) eller via et rejsebureau.

Da søgte på RZD’s hjemmeside kunne jeg umiddelbart ikke finde billetter på denne rute, men jeg antager, at toget ikke kører i øjeblikket på grund af corona.

Den velansete hjemmeside Seat 61, der skriver om togrejser i hele verden, anbefaler det britiske/russiske rejsebureau RealRussia (ikke sponsoreret):

Rute 3
København – Berlin

Togbilletter til denne strækning kan købes direkte hos DSB eller Deutsche Bahn (DB). Du kan også købe billetterne hos det lille danske rejsebureau Togrejse.dk, der yder god og kompetent service (ikke sponsoreret).

Jeg har selv flere gange booket togrejser til Tyskland, og det er en forholdsvis smertefri proces at booke både hose DSB eller DB.

Hvis du vælger at booke direkte hos DSB eller DB, så tjek begge hjemmesider. Oftest er der særlige kampagnepriser, som kun findes hos et af selskaberne.

Rute 3
Berlin – Moskva

Ifølge den velansete britiske hjemmeside Seat 61, der skriver om togrejser i hele verden, så kan du enten vælge at købe billet hos det nationale russiske togselskab RZD eller via et rejsebureau, der specialiserer sig i togbilletter til Rusland. Seat 61 anbefaler det britisk/russiske rejsebureau, der også sælger billetter til Danmark.  (Har du prøvet at booke direkte hos RZD, så skriv gerne en kommentar nederst på siden med dine erfaringer).

Alle tre ruter
Moskva – Tasjkent

Tog fra Danmark til Usbekistan
Tog på vej over den kasakhstanske slette.

Ifølge den velansete britiske hjemmeside Seat 61, der skriver om togrejser i hele verden, så kan du enten vælge at købe billet hos det nationale russiske togselskab RZD eller via et rejsebureau, der specialiserer sig i togbilletter til Rusland. Seat 61 anbefaler det britisk/russiske rejsebureau, der også sælger billetter til Danmark.  (Har du prøvet at booke direkte hos RZD, så skriv gerne en kommentar nederst på siden med dine erfaringer).

Med tog fra Danmark til Usbekistan
Khiva, Usbekistan

Hvor lang tid skal du bruge i Usbekistan?

Da jeg ikke selv har været i Usbekistan endnu, så kan jeg desværre ikke selv udtale mig om det, men jeg fandt denne rejseblog, hvor forfatteren har rejst gennem landet på 7 dage. 

Når jeg engang kommer afsted, så vil jeg nok følge nogenlunde samme rejseplan. Det betyder, at rejsen kan gøres på 14 – 15 dage i alt, hvis du vælger at  flyve hjem.

Med tog til Lofoten i Nordnorge

Hvis du vil have inspiration til flere rejser med tog, så har jeg også lavet en guide til, hvordan du kan komme hele vejen fra Danmark til den smukke øgruppe Lofoten med tog.

Hjemrejsen

Du kan selvfølgelig vælge at tage hele vejen tilbage igen til Danmark med toget. Men syv dage ud og syv dage hjem er lige i overkanten, synes jeg. Så når jeg engang skal afsted, så vil jeg vælge at flyve hjem.

En hurtig søgning på Momondo viser, at en enkeltbillet fra Tasjkent til København koster omkring 3.000 kr. Der er ingen direkte fly mellem Danmark og Usbekistan, så det kræver en mellemlanding eller to.

Oplevelser i Usbekistan

Her kan du en liste med rejsehjemmesider og videoer, som kan give dig inspiration til ting at se i Usbekistan.

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Skriv en kommentar

Har du et spørgsmål eller en kommentar? Så skriv i feltet neden for.

Jeg hører også meget gerne fra dig, hvis du har prøvet at tage toget hele vejen fra Danmark til Usbekistan. Skriv gerne om dine erfaringer her:

Kilder og krediting

Alle billeder brugt i denne artikel har jeg fundet på nettet under den såkaldte Creative Commons-licens. Det vil sige, at billederne kan bruges frit, så længe fotografen krediteres.

Kilde: Flickr.com
Fotograf: Henrik Berger Jørgensen

 

 

 


Moske - UsbekistanKilde:  Pexels.com
Fotograf: Abdullah Aydin

 

 

 


Helsinki Station Kilde: Wikimedia Commons
Fotograf: Diego Delso

 

 

 


Toget fra Tallinn, Estland til Moskva, Rusland

Kilde: Wikimedia Commons
Fotograf: Leif Jørgensen

 

 

 


Moskva Belorussky stationen

Kilde: Wikimedia Commons
Fotograf: A. Savin

 

 

 

Tog fra Danmark til Usbekistan

Kilde: Wikimedia Commons
Fotograf: Otebig

 

 

 


Kilde: Flickr.com
Fotograf:  c chelseth

 

 

 


Banegården i Tasjkent, UsbekistanKilde: Pixabay.com
Fotograf: LoggaWiggler

 

 

 

 


Smukke mosaikker - Med tog fra Danmark til UsbekistanKilde: Pixaby.com
Fotograf: LoggaWiggler

 

 

 


 

Seneste rejseartikler

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.