Rejsevaluta i Libanon – vigtig viden inden du rejser

Skal du en tur til Libanon, så er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan du medbringer rejsevaluta i form af kolde kontanter og veksler i landet. Bruger du dit kreditkort i Libanon, så bliver det en ekstremt dyr ferie.

Det er ingen hemmelighed, at Libanon er land i krise. Det gælder især økonomien. Men trods krise, så er Libanon stadig et land, der absolut er et besøg værd (læs min artikel: Ti grunde til, at du skal besøge Libanon). Den økonomiske situation har også stor betydning for dig, der besøger Libanon. Læs med her, og bliv klogere på hvordan du skal forholde i forhold til rejsevaluta i forbindelse med en rejse til Libanon.

Der findes to valutakurser i Libanon

I Libanon findes der to forskellige valutakurser: Den officielle, som fremgår af f.eks. bankernes hjemmesider. Og så den den kurs, som findes på det sorte marked, når du veksler US dollars på gaden.

Opdateret 20. oktober 2022

Her i midten af januar 2022 er den officielle kurs for 100 US dollars lig med ca. 151.000 libanesiske lira.

Men veksler du på det sorte marked med en 100 US dollar-seddel, så får du ca. 4 millioner libanesiske lira.

Med andre ord, så er der en kæmpe forskel på den officielle kurs og den kurs, du får på det sorte marked.

Veksler du til den officielle kurs, så får du en ekstremt dyr ferie i Libanon. Til gengæld er Libanon et af de billigste steder at besøge i verden for tiden, hvis du veksler på det sorte marked.

Bemærk, at kursen på det sorte marked ændrer sig nærmest dagligt. Så når du læser denne artikel, så er kursen formentlig en anden, end den jeg nævner ovenfor. Du kan finde den aktuelle kurs på det sorte marked her: 400

Det sorte marked - er det sikkert og lovligt?

Når man hører begrebet ‘det sorte marked’, så giver det associationer til lyssky handler i en baggade med stor risiko for at blive snydt. Men sådan er det ikke i Libanon. Her veksler alle stort set over alt. Jeg kender ikke den libanesiske lovgivning på området, men jeg fik ikke opfattelsen af, at det er ulovligt.

Der findes deciderede vekselkontorer, hvor du kan gå ind og veksle. Men går du ind i en kiosk fra gaden og spørger, om de veksler penge, så er det ofte også muligt. Hvis ikke, så kender kioskejeren som regel en anden person, der gerne vil veksle. Et par gange har jeg også vekslet penge hos taxa-/Uber-chauffører.

Handlerne foregår helt åbenlyst, så du får lov til at tælle pengene efter. Og du behøver ikke aflevere dine US dollars, før du har fået dine libanesiske pund. Jeg er aldrig blevet snydt i forbindelse med at veksle i Libanon.

Tip

Mange rejsende arrangerer transport fra lufthavnen til deres hotel/Airbnb hjemmefra. Det kan som oftest arrangeres af hotellet eller din Airbnb-vært. Spørg eventuelt ved bestilling, om chaufføren også kan hjælpe med at veksle for eksempel 100 US dollars. Så får du vekslet penge ved ankomst og har penge med det samme.

Hvor mange penge skal du tage med?

Ja, det er et godt spørgsmål. Det kommer selvfølgelig an på mange ting. Hvad skal du lave af aktiviter i Libanon? Er du til fine restauranter eller street food? Og hvor meget skal du shoppe osv.

Tag hellere lidt flere US dollars med, end du regner med, at du skal bruge. Så er der råd til det, hvis du får lyst til at shoppe amok eller spise på de bedste restauranter.

Da jeg rejste i landet, så havde jeg 100 US dollars med pr. dag. Det var mere end rigeligt. Jeg tror faktisk brugte under halvdelen af de penge, jeg havde med. Hjemmefra havde jeg betalt for mine hoteller og Airbnb-steder.

Eksempel på priser

Nedenstående bon er for en kæmpe morgenmad for to personer på en god restaurant. Regningen lyder på i alt 460.000 libanesiske pund, hvilket på det tidspunkt svarede til 115 kr. En cappuccino kostede 40.000 pund, hvilket svarede til ca. 10 kr. Et glas friskpresset appelsinjuice kostede ca. 6 kr. Selve maden kostede ca. 40 kr. pr. person.

På bonen er der også et beløb i US dollars, som viser, hvad vi skulle have betalt ifølge den officielle kurs. I dette tilfælde ville det blive næsten 2.000 kr., hvis vi havde betalt med vores kreditkort.

Rejsevaluta i Libanon - hvad koster det

Eksempler på andre ting, som jeg brugte penge på i Libanon:

  • Taxa fra Beirut Lufthavn til centrum – bestilt hjemmefra: 20 US dollars.
  • Tur med Uber/taxi i Beirut: Har aldrig betalt mere end 25 kroner
  • Dagstur fra Beirut til Baalbek og de romerske templer: 100-120 US dollars
  • Frokost på en god cafe pr. person med drikkevarer: 40 – 80 kr.
  • Leje af bil pr. dag. Lille bil med automatgear (bestilt hjemmefra hos Avis): 140 kr.
  • 1 liter benzin: 5 kr.
    Entre til Nationalmuseet: 25 øre
  • Entre til de romerske templer i Baalbek: 12 kr.

Læs mere om Libanon

Ny her på Taste the World?

Per Sommer - Taste the World

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Skriv en kommentar eller spørgsmål

Find mere rejseinspiration

Rejse til Syrien - Damaskus

Er det sikkert at rejse til Syrien?

Spørgsmålet om sikkerhed er ofte det første, der dukker op, når man overvejer en rejse til Syrien. I denne artikel vil jeg give et overblik over de aktuelle anbefalinger og overvejelser, der er forbundet med at besøge dette fascinerende land.

Læs mere »

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.