Libanon

Alt det praktisk du skal vide før din rejse

Hvis du ikke har besøgt Libanon før, men overvejer det, så har jeg her samlet svar på en række spørgsmål, som du sikkert har før din afrejse.

Da jeg i november 2021 skulle besøge Libanon for første gang i 15 år, var det med en portion sommerfugle i maven.  Nyhederne der kom ud af landet ikke just positive nyheder. Der var historier om vare- og benzinmangel. Og kunne man overhovedet besøge Beirut efter den kæmpe eksplosion på havnen i 2020?

Heldigvis blev alle mine bekymringer gjort til skamme, og jeg havde en af de bedste ferier i meget lang tid.

Det er ingen hemmelighed, at Libanon er et land med mange problemer.  Økonomien for de fleste libanesere er presset. Men lige så presset libaneserne er på pengepungen – lige så gæstfrie og glade er de for dit besøg.

 

Nyttig viden til din rejse til Libanon

Har du dansk pas, så skal du ikke søge om turistvisum før indrejse. I lufthavnen i Beirut skal du gennem immigrations- og paskontrol, og her får du 1 måneds turistvisum gratis.

Bemærk, at du bliver nægtet indrejse, hvis du har stempler i dit pas fra Israel.

Dit pas skal være gyldigt i minimum en måned udover dit ophold.

I immigrations- og paskontrol vil de formentlig spørge til, hvor du skal bo i landet. Så jeg vil anbefale, at du skriver adressen ned på et papir, så du har det klar. Så kommer du hurtigere igennem.

Regler for indrejse til Libanon kan ændre sig med kort varsel, så tjek altid seneste vejledning fra Udenrigsministeriet:

Libanon pas og visum

Reglerne ændres hyppigt, så jeg vil anbefale, at du altid tjekker reglerne for corona og indrejse den danske ambassades hjemmeside:

Coronavirus/COVID-19 Libanon (um.dk)

Fra den 28. marts 2022 gælder følgende regler

Før afgang med flyet til Libanon skal du dokumentere, at du er fuldt vaccineret. Alternativt skal du have en negativ PCR-test, der maks. er 48 timer gammel. Eller en kviktest der maks. er 24 timer gammel. 

Når du er i Libanon er der meget få restriktioner. Det er kun i taxaer og Uber, at du skal bære mundbind.

Men som sagt, reglerne skifter hurtigt, så tjek på den Danske Ambassades hjemmeside.

Jeg har besøgt Libanon flere gange, og har altid følt mig tryg. Befolkningen er meget imødekommende og venlige. Og i modsætning til mange europæiske storbyer, så er der meget lidt kriminalitet som er rettet mod turister (fx lommetyveriet). Og du vil ikke møde mærkelige fulde mennesker på gaden, som sagtens kan ske i Europa (libanesere drikker aldrig hjernen ud).

Du vil heller ikke opleve pushy sælger i forretningerne, som man for eksempel gør i Egypten.

Udenrigsministeriet fraråder ikke rejser til Libanon, men de har defineret en række mindre områder, hvor de fraråder, at man rejser til. Det er primært områder langs grænsen til Syrien og Israel.

Du finder rejsevejledningen her:

Libanon (um.dk)

Der har de seneste par år været en række større demonstrationer mod regeringen på grund af de forringede levevilkår i Beirut. Hvis du er i byen under en demonstration, så hold dig væk.

De største udfordringer jeg har haft med sikkerhed, har været relateret til trafikken og manglen på strøm. Trafikken i Libanon er meget uforudsigelig. Så tag aldrig for givet, at biler for eksempel stopper, når du krydser gaden. Der er kun meget få lyskryds, der virker, så det er svært at regne ud, hvem der stopper for hvem. Ligeledes er mange bilister meget uopmærksomme. Mange sidder med deres mobiltelefoner mens de kører. Ligeledes vil du opleve, at de fleste taxaer/Uber ikke har sikkerhedsseler.

I de fleste byer er der ingen form gadebelysning på grund af strømsituationen i landet. Så kig ned, når du går rundt. Fortove og veje kan være meget hullede, og det er let at snuble.

Det er vigtigt at du sætter dig grundigt ind i, hvad du gør i forhold til rejsevaluta og veksling. Det er en anelse kompliceret, så det har jeg skrevet en særskilt artikel om:

Rejsevaluta i Libanon – vigtig viden inden du rejser

Men helt grundlæggende, så er det rasende dyrt, hvis du bruger dit kreditkort i Libanon. Til gengæld er det rasende billigt, hvis du medbringer amerikanske dollars i kontanter og veksler på gaden.

+1 time i forhold til Danmark. Når klokken er 12.00 i Danmark, så er klokken 13.00 i Libanon.

Rejs aldrig uden rejseforsikring og sørg for at din rejseforsikring dækker hele verdenen – ikke kun Europa.

WhatsApp
I Libanon bruger alle WhatsApp – meget få bruger Messenger. Så hent appen og opret en konto inden du tager afsted til Libanon.
App StoreAndroid

Uber
Skal du rundt i Beirut, så er det let og billigt at bruge Uber. Du kan også finde taxaer på gaden, men med Uber, så får du en fast pris. Bemærk, at der maks. må være to passagerer i en almindelig Uber. Er I flere, så bestil en Uber XL i appen, og skriv til chaufføren, hvor mange passagerer I er (dog maks. 4 personer). Du kan kun betale med kontanter til chaufføren.
App StoreAndroid

Google Maps
Min foretrukne app, når jeg rejser. Både til at finde vej, men også til at finde de bedste restauranter og cafeer.
App StoreAndroid

Du kan ikke drikke vandet fra hanerne i Libanon. Vand på flaske kan købes overalt.

Libanon er plaget af hyppige strømsvigt, så du kan ikke forvente strøm 24 timer i døgnet. Husk en power bank til din mobiltelefon – så er du sikker på ikke at løbe tør for strøm.

Mange hoteller og Airbnb’s har egne generatorer, der sikrer strøm det meste af dagen. Men de vil oftest være slukket om natten for at spare brændstof. Det betyder, at aircondition og varmeapparater ikke virker om natten. Så om sommeren kan det blive varmt om natten – og om vinteren kan det blive godt koldt.

Når du booker hotel eller Airbnb, så spørg dem om de har generatorer – og hvornår der er blackouts. Steder uden generator vil ofte kun have strøm 2-3 timer om dagen.

I Libanon er der 220 V, og stikkene er de samme som i Danmark.

Det er kutyme at give drikkepenge på restauranter, caféer og til chauffører. På restauranter giver man typisk minimum 10 %. Min anbefaling er at give minimum 10 % og så runde op til nærmeste hele større beløb.

På caféer plejer jeg at runde op til nærmeste hele beløb.

I taxaer og Uber-biler plejer jeg også at runde op til nærmeste større hele beløb.

Husk på, at Libanon er økonomisk i knæ, og mange libanesere har det økonomisk svært. Som dansker er det et utroligt billigt land at besøge, så vær gavmild med drikkepenge.

  • Power bank til din mobiltelefon
    Der er strømafbrydelser, så det er godt at have sin egen strøm med.
  • Stikdåse/forlængerledning med flere stik.
    Jeg rejser aldrig uden min stikdåse med 4 stik. Så kan jeg altid få strøm til alle mine elektroniske dimser, selvom der kun er én stikkontakt på hotelværelset.
  • Myggebalsam
    Der kan være mange myg, og af en eller anden grund, så kan man ikke købe myggebalsam i Libanon.
  • Lommelygte til når der er strømafbrydelser.
  • Solcreme
    Kan være dyrt i Libanon, da det er en importvare.
  • Tørklæde – til kvinder
    Rigtig mange kvinder går ikke med tørklæde i Libanon. Men skal du besøge en ortodoks kirke eller en moske, så kan du kun komme ind, hvis du har dækket dit hår. Bemærk, at der heller ikke er adgang, hvis du har shorts på – det gælder både mænd og kvinder.
  • Hvis du lejer bil: En holder til din mobiltelefon, så du kan bruge den som GPS.

Libanon grænser op til Israel mod syd og Syrien mod nord og øst. Grænsen til Israel er lukket. Og på grund af situationen i Syrien, så er det heller ikke ikke en mulighed at rejse ind i Libanon herfra. Den eneste mulighed for at komme ind i landet er via Libanons eneste internationale lufthavn – Beirut Rafic Hariri Internationale Airport.

Du kan flyve direkte fra København til Beirut med Middle East Airlines. Normalt flyver selskabet fire gange om ugen, og det tager ca. 4 timer at flyve direkte. SAS har også direkte flyvninger, men flyver ikke så ofte. Og så kan du selvfølgelige også flyve med en række andre selskaber, hvor der så indgår en mellemlanding

Offentlig transport er der ikke meget af i landet. Der kører busser mellem de større byer. Men taxier og Uber er meget billige, så dem vil jeg helt klart anbefale, at du benytter til at komme rundt.

Jeg vil anbefale dig at hente Uber-appen til din mobiltelefon, og registrere dig inden du ankommer til Libanon. I modsætning til de fleste andre lande hvor du betaler med kreditkort, så kan du kun betale med kontanter, når du anvender Uber i Libanon. Typisk koster en tur i Uber i Beirut ikke mere end ca. 20 – 25 kr. Det er kutyme at give lidt i drikkepenge.

Skal du på en længere tur, så kan du leje en taxa for en hel dag. Spørg eventuel en Uber-chauffør, om de vil køre dig på en dagstur til fx Baalbek og de romerske ruiner. Så laver I en aftale uden om Uber-appen til en fast pris. En Uber/taxa en hel dag vil typisk koste 100 – 120 USD.

Du kan også leje bil, men vær opmærksom på, at trafikken er ret sindssyg i landet. Men har du lidt is i maven og eventyr i blodet, så kan du sagtens leje en bil i Libanon. Du skal blot medbringe dit danske kørekort og det kreditkort, som du brugte til at betale lejen med. Internationalt kørekort er ikke nødvendigt.

Jeg har selv lejet bil et par gange i landet, og det gik fint. Det er billigt at leje bil, og jeg har hver gang anvendt Avis, der både har kontor i centrum og i lufthavnen. En mindre bil koster ca. 200 kr. om dagen. Vær opmærksom på, at ikke alle tankstationer er åbne (dem man finder på Google Maps). Jeg vil også anbefale, at du bruger Google Maps eller Waze til at finde rundt og lave ruter. Medbring eventuelt en holder til din mobiltelefon, så du kan sætte den op ved instrumentbrættet.

Du kan godt bruge dit danske SIM-kort i Libanon, men det er ekstremt dyrt, da der ikke er fri roaming, som vi kender det fra rejser i fx EU. Derfor vil jeg anbefale dig at købe et lokalt SIM-kort, når du ankommer.

Jeg har altid købt SIM-kort i butikken CLASS i Downtown Beirut. Se lokation:

CLASS på Google Maps

Jeg har typisk givet omkring 130 DKR for et SIM-kort med 10 eller 20 GB data. Løber du tør for data, så kan du let ‘tanke op’. Det kan du gøre i mange butikker.

Der findes to mobilselskaber i Libanon. Touch og Alfa. De fleste libanesere, jeg har talt med, anbefaler Touch.

Det officielle sprog i Libanon er arabisk. Herudover er fransk nærmest også et officielt sprog. Men langt de fleste libanesere tale rigtig godt engelsk.

Flere rejseartikler om Libanon

Skriv en kommentar eller stil et spørgsmål

Ny her på Taste the World?

Per Sommer - Taste the World

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.