10 ting du skal vide, inden du rejser til Syrien

Syrien – er det overhovedet et land, man kan besøge?

For mange vækker landet billeder af krig og ødelæggelse. Men bag de mange nyheder som vi fik gennem 2010’erne gemmer sig et land med en historie, der strækker sig tusinder af år tilbage, og en befolkning, der længes efter at vise verden, at Syrien er mere end blot overskrifter.

I april 2024 tog jeg springet og besøgte Syrien. Det blev en rejse, der udfordrede mine fordomme og berigede mig på måder, jeg ikke havde forudset. 

Syrien er ikke for alle, men hvis du tør at træde ud af din komfortzone, venter der oplevelser ud over det sædvanlige.

I denne artikel har jeg samlet ti af de vigtigste ting, som du skal vide inden du tager på en rejse til Syrien.

Rejs med til Syrien

Tag med på en fantastisk rejse til Syrien i efteråret 2024
Stadig ledige pladser

1. Sikkerhed ved rejser til Syrien

Syrien har de sidste mange år været kendt for en brutal borgerkrig.

Mange ved ikke, at der fra 2018 og frem igen er blevet forholdsvist roligt i landet. I 2020 blev der indgået en våbenhvile, som stadig holder den dag i dag.

De syriske regeringsstyrker har nu kontrol over store dele af landet. De områder, der er under kontrol af de syriske regeringsstyrker, oplever i dag en stor grad af stabilitet og sikkerhed.

Af samme grund besluttede den syriske stat i 2019 at begynde at udstede visum til turister igen. Ifølge deres vurdering er de områder, som de kontrollerer, nu så sikre, at landet kan stå inde for sikkerheden for de udlændinge, der besøger landet.

Disse områder inkluderer de mest populære turistattraktioner som Damaskus, Maaloula, Homs, Aleppo, Krak des Chevaliers, Palmyra, Bosra og landets middelhavskyst.

Læs min artikel, som går mere i dybden med sikkerheden i Syrien:

2. Krav til indrejse og visum

For at komme ind i Syrien skal du opfylde følgende krav:

  1. Du skal rejse på en organiseret rejse med en lokal syrisk guide
  2. Du skal sikkerhedsgodkendes før ankomst.
  3. Du skal have et visum, når du krydser grænsen (et såkaldt visa-on-arrival).
 

Det lyder umiddelbart kompliceret, men det er det heldigvis ikke, hvis man kender reglerne. Og det er heller ikke specielt dyrt at rejse med en guide. Du kan vælge at rejse med et dansk rejsebureau, som hjælper dig med det hele.

Jeg har skrevet en uddybende artikel om indrejse og visum, som du kan læse her:

3. Sådan kommer du til Syrien

Der er ingen direkte fly til Syrien fra de fleste vestlige lande, men du kan flyve til nabolande som Libanon eller Jordan og derfra tage landtransport til Syrien. 

Beirut har i mange år været er en populær by at starte fra, men med den anspændte situation (august 2024) i Sydlibanon mellem Hizbollah og Israel, vælger de fleste nu at rejse ind i Syrien via Amman i Jordan.

Turen fra Beirut til Damaskus tager 3-4 timer med taxa. Fra Amman tager turen 4-5 timer.

Ti ting du skal vide inden du rejser til Syrien - ingenmandsland-
Ingenmandsland mellem den libanesiske og syriske grænse

4. Rejsevaluta og prisniveau

Den lokale valuta hedder syriske pund (SYP).

I Syrien kan du ikke bruge betalingskort som MasterCard og Visa, da landet er udelukket fra internationalt banksamarbejde.

Derfor skal du medbringe alt, hvad du skal bruge i US dollars.

Når du veksler her i Danmark, så er det vigtigt, at du udelukkende får helt nye sedler. De må ikke være krøllet, foldet eller skrevet på.

Du bør veksle, så du har flere forskellige størrelser i sedler – 10-, 20-, 50- og 100-dollar sedler. Vores lokale guide hjælper med at veksle penge den første dag i Syrien.

Syrien er et billigt land at besøge

Typisk vil du bruge 30 – 50 USD på alle måltider på en uge. Reglerne omkring drikkepenge minder meget om dem, du kender fra Danmark. På restauranter er det typisk at lægge 10-15 %. Det er også normalt at give sin lokale drikkepenge, når man forlader landet. Her vil man typiske give 20 – 50 USD.

Ti ting du skal vide inden du rejser til Syrien - syriske pund

5. Internet og brug af mobiltelefon

Internetforbindelsen kan være upålidelig i nogle områder, men større byer som Damaskus og Aleppo har generelt god dækning. En lang række hjemmesider er blokeret i Syrien. Det gælder især amerikanske sider som Netflix, Amazon og Airbnb. Det er ikke de syriske myndigheder, der spærrer dem. Det skyldes de internationale handelssanktioner. Men har du VPN, kan du omgå blokeringerne.

Du kan ikke bruge dit danske SIM-kort i Syrien. Men du kan købe lokale SIM-kort for at få adgang til mobildata, men vær forberedt på langsommere hastigheder end dem, du er vant til hjemme.

6. Det skal du se, første gang du besøger Syrien

Besøger du Syrien for første gang, så anbefaler jeg, at du afsætter 6-7 dage. Her kan du nå at se de vigtigste højdepunkter, og Syrien er rigt på historiske skatte.

Her er nogle højdepunkter:

  • Damaskus: En af verdens ældste kontinuerligt beboede byer med smukke bazarer, historiske moskeer og gamle bydele.
  • Busra: Kendt for sit velbevarede romerske teater.
  • Aleppo: Selvom byen har lidt stor skade, er dens citadel stadig imponerende.
    Krak des Chevaliers: En af de bedst bevarede middelalderborge i verden.
  • Palmyra: Et antikt kompleks med ruiner, som stadig bærer vidnesbyrd om storhedstiden under Romerriget.

For mig er et af de helt store højdepunkter ved Syrien at møde landets befolkning. Trods enorme lidelser de sidste mange år, så bliver man taget imod med åbne arme. Landets indbyggere er glade for at se turister i landet igen, og for dem er det også et signal om at landet går mod bedre tider.

7. Sådan kommer du rundt i Syrien

Offentlig transport i Syrien er begrænset. Det er mest effektivt at rejse med taxa eller leje en privat chauffør. Dette giver også større fleksibilitet og sikkerhed. I og med at du skal rejse med en lokal guide, så vil vedkommende altid arrangere transport for dig.

I de større byer som Damaskus og Aleppo kan du gå rund til de fleste steder. Og ellers er der taxaer som i alle andre byer. Husk at aftale prisen for turen inden du stiger ind.

8. Do’s and don’ts i Syrien

Når du rejser til Syrien, er det vigtigt at respektere lokale skikke og kulturelle normer. Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at navigere i de sociale og kulturelle landskaber:

Do's

Don'ts

9. Hvilke årstider er bedst at besøge landet?

Forår (marts til maj) og efterår (september til november) er de bedste tidspunkter at besøge Syrien. Temperaturerne er milde og behagelige, og du undgår sommerens ekstremt høje varme og vinterens kulde.

10. Er det etisk forsvarligt at besøge Syrien?

Kan man besøge et land med et regime som Syriens? Det er et spørgsmål, som alle rejsende må tage stilling til. Jeg tror på, at man kan rejse ansvarligt og støtte lokalbefolkningen uden atstøtte regimet. Men det er en personlig beslutning, som kræver omtanke og refleksion.

Jeg har skrevet en mere uddybende om emnet, som du kan læse her:

Min rejse, min oplevelse

For mig var Syrien en øjenåbner. Det var en rejse ud over det sædvanlige, en rejse, der udfordrede mine fordomme og gav mig et nyt perspektiv på et land, der ofte bliver reduceret til overskrifter om krig og konflikt. Jeg mødte mennesker, der havde mistet alt, men som stadig havde håb og tro på fremtiden. Jeg så et land, der langsomt rejser sig fra asken, og jeg oplevede en gæstfrihed, der varmede mit hjerte.

Syrien er ikke for alle. Men hvis du søger eventyr, autentiske oplevelser og et møde med en kultur, der har overlevet mod alle odds, så er Syrien et besøg værd.

Tilmeld dig rejsenyhedsbrevnyhedsbrev fra Taste the World
Tilmeld dig nyhedsbrev og få en e-bog

Gå ikke glip af rejseinspiration 
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Taste the World

Gratis e-bog om Syrien
Som en tak for din tilmelding, vil jeg gerne dele min e-bog:

“Syrien – det skal du vide inden din rejse”

Bliv guidet gennem alt fra planlægning og pakkelister til kulturelle tips og nyttige gloser. Når du har tilmeldt dig nyhedsbrevet får du en mail med link til nyhedsbrevet.

Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspolitik

Ny her

på Taste the World?

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Per Sommer - Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.