Gode råd til en vellykket ferie i Istanbul
Med kun tre timers flyvning fra Danmark til Istanbul er byen oplagt at besøge på en forlænget weekendtur. Har du mere tid, så bliv længere, for byen har så meget at byde på. Det er by, hvor du kan rejse tilbage i historien. Men den giver dig også et indblik i det mest moderne, Tyrkiet har at byde på.
Istanbul - en by på to kontinenter
Som den eneste by i verden ligger Istanbul på to kontinenter – Europa og Asien. Med en kort sejltur over Bosporusstrædet på 20 minutter, kan du hurtigt komme fra den ene verdensdel til den anden.
Stemningen i byen er noget helt særligt. Som dansker er det eksotisk at vågne op til bønnekald fra minareterne, at opleve de mange moskeers storslåede arkitektur og fare vild i den store basar i midt i byen. Men husk at nyde de forskellige kvarterer i byen sammen med de lokale. Der er mange turistattraktioner, men sæt tid til også at lege lokal. Sæt dig på en fortovscafé med en god bog og en kop te og se livet i byen passere forbi.
I slutningen af september 2022 besøgte jeg Istanbul. Her har jeg samlet 10 ting, du skal vide inden du tager afsted:
1. Istanbul har to lufthavne - vælg den rigtige
Hvilken af Istanbuls to internationale lufthavne flyver du til? Det skal du være opmærksom på, når du booker din flybillet. Det er særligt vigtigt, når du rejser hjem igen. Her skal du være sikker på, at du tager bussen til den rigtige lufthavn. Tager du taxa, skal du være helt sikker på, at chaufføren har forstået, hvilken lufthavn du skal til.
Istanbul Airport (IST)
Istanbuls spritnye lufthavn ligger på den europæiske side af byen. Det er oplagt at flyve til denne lufthavn, hvis du skal bo på europæiske side af byen. Alle fly fra Turkish Airlines til/fra København og Billund lander og letter herfra. For et komme ind til byen (både europæiske og asiatiske side), kan du tage en lufthavnsbus eller taxa.
Sabiha Gokcen Airport (SAW)
Denne lufthavn ligger på den asiatiske side af Istanbul, og alle fly fra Pegasus Airlines til/fra København lander og letter herfra. Skal du bo på den asiatiske side af byen, kan du med fordel vælge Sabiha Gokcen Airport. Lufthavnen har lige fået en ny metrolinje. Den kører til bydelen Kadiköy, som er et rigtig fint sted at bo som turist.
Vælg den lufthavn, som ligger tættest på det sted, hvor du skal bo.
2. Sådan kommer du fra lufthavnen og ind til Istanbul
Istanbul har to lufthavne, som begge ligger langt fra centrum af Istanbul. Så det tager tid at komme ind til byen. Beregn mellem en til to timer
Jeg har skrevet en dedikeret artikel, som beskriver, hvordan du kommer fra lufthavnen og ind til Istanbul.
Læs den her:
Taxa fra lufthavnen til Istanbul
Taxa er selvfølgelig også en mulighed, men det er ikke hurtigere end billigere end at tage lufthavnsbussen. Hvis du vil tage en taxa, så husk at gå hen til den officielle taxa-kø. Sig aldrig ja til en chauffør, der kontakter dig i ankomsthallen.
3. Kontanter eller kreditkort?
Den tyrkiske valuta hedder lira, og i september 2022 kostede 100 lira ca. 44 kroner. Tegnet for tyrkiske lira er ₺. Langt de fleste steder i Istanbul accepterer kreditkort. Betaling med kort er næsten lige så udbredt som i Danmark.
Der er enkelte steder, hvor du ikke kan bruge kortet. Det gælder f.eks. billetautomaterne på metrostationerne og ved færgerne over Bosporusstrædet. Derfor er det altid en god idé at have lidt kontanter.
Betaler du på kreditkort på restaurant, så kan du ikke tilføje drikkepenge via betalingsterminalen, som vi kan her i Danmark. Her er det kutyme at lægge drikkepengene i kontanter.
Der er hæveautomater mange steder i byen og i lufthavnene, så du behøver ikke veksle hjemmefra. Vær opmærksom på, at de enkelte tyrkiske banker kan pålægge et gebyr, selvom du allerede betaler et gebyr til din egen bank. Jeg prøvede at hæve i en automat, hvor de tog 6,5 % i ekstra hævegebyr. Jeg annullerede transaktionen og fandt en hæveautomat fra en anden bank, hvor der ikke blev pålagt gebyr.
4. Drikkepenge i Istanbul
Det er normalt at lægge lidt drikkepenge på restauranter og caféer. Typisk bør du lægge mellem 5 – 10 %. Har du fået en dårlig service, så skal du selvfølgelig ikke lægge noget. Drikkepenge betales altid i kontanter.
Bor du på hotel, så bør du lægge drikkepenge til rengøringspersonalet. Her det normalt at lægge ca. 20 lira pr. nat.
I taxaer bør du runde op. Koster turen for eksempel 134 lira, så rund op til 140 lira.
5. Istanbul er billig at besøge
Den tyrkisk valuta er faldet voldsomt i værdi de sidste par år, så Istanbul er meget billig at besøge for os danskere. Samtidig er det blevet meget dyrere at være tyrker, så vær respektfuld omkring penge. Også selvom du synes, at alt er meget billigt.
Eksempler på priser i september 2022
Billet med offentlig transport (metro, busser og færger): 3, 20 DKK
På cafe/restaurant
Kyllingesandwich med pommes fritter: 34 DKK
Tyrkiske kødboller med tilbehør (hovedret): 46 DKK
Efes tyrkisk pilsner 0,5 l: 22 DKK
Hjemmelavet lemonade: 13 DKK
En flaske vand/dans vand: 12 DKK
Cappuccino: 14 DKK
6. Ikke alle restauranter og caféer serverer alkohol
Istanbul er en ret progressiv by. Men du vil opleve, at mange caféer og restauranter ikke serverer alkohol.
Tyrkiet er et muslimsk land, og derfor er der restriktioner i forhold salg af øl og vin. Tjek altid menukortet, inden du sætter dig, hvis har lyst til et glas vin til maden.
Den lokale tyrkisk øl hedder Efes.
7. Tyrkere er ikke arabere
Jeg har flere gange oplevet, at folk tror, at tyrkere er arabere. Formentlig fordi tyrkerne er muslimer, og fordi flere af Tyrkiets nabolande er arabiske.
Tyrkerne stammer fra Centralasien, mens araberne stammer fra Mellemøsten. Det tyrkiske sprog er også meget anderledes end arabisk. Det er i familie med ungarsk og finsk.
8. Det tager tid at komme rundt i byen
Istanbul er kæmpestor. Det er Tyrkiets største og tættest befolkede by. Mere end 15,4 millioner mennesker bor i byen på et område, der ca. 1½ gange større end Fyn.
Kombinationen af mange mennesker og de store afstande betyder, at det kan tage tid at komme rundt i byen. Så væbn dig med tålmodighed, når du skal rundt.
Google Maps på mobiltelefonen er et godt værktøj til at planlægge, hvordan du kommer rundt.
Undgå bybusserne og brug metro, sporvogne og færger. Det anbefaler de lokale. Bybusserne er som hovedregel proppede og sidder altid fast i de uendelige trafikkøer.
9. Få et Istanbul Kard
Istanbuls svar på Rejsekortet hedder Istanbul Kard. Regner du med at rejse mere end et par gange med offentlig transport i byen, vil jeg anbefale dig at få et Istanbul Kard.
Du kan købe kortet i billetautomater på stationer og i mange kiosker. Det koster 50 lira – ca. 20 DKK. Det prisen for få selve kortet, og saldoen er nul, når du får det. Herefter kan du tanke kortet op med et valgfrit beløb. Start med at fylde 50 lira på kortet. Hver gang du rejser, så vil der blive trukket et beløb på kortet.
En billet købt via Istanbul Kard koster ca. 3,25 DKK, og hver gang du skifter transportmiddel, så skal du købe en ny billet. Du betaler ved at lægge kortet på en scanner ved indgangen.
Med Istanbul Kard får du 50 % rabat i forhold til enkeltbilletter købt uden kortet.
Du kan bruge det samme kort til flere personer. På metrostationer skal du scanne dit kort for at komme igennem en sluse. Når den første person i dit selskab er kommet igennem, kan du blot række kortet tilbage, så den næste person kan scanne.
Kortet gælder til al offentlig transport i Istanbul. Det er for eksempel bybusser, metro, sporvogne og færger over Bosporus-strædet.
1O. To områder, som du skal bo i
Istanbul bugner med hoteller og Airbnb-lejligheder. Men hvor skal man bo i byen? Jeg kender langt fra alle kvarterer i byen, men her er to områder, som jeg selv ville bo i:
Cihangir på den europæiske side
Bydelen har ry for at være hjemstedet for byens bohemer. Her bor der mange kunstnere, forfattere, skuespillere og fastboende udlændinge. De smalle, snoede gader har en helt særlig stemning, og du finder masser af gode restauranter, caféer og natklubber i området. Mange af byens unge kommer hertil for at feste i weekenderne, så forvent lidt larm fra gaden.
Cihangir ligger i gåafstand til byens største turistattraktioner som f.eks. Aya Sophia-moskeen og den store basar.
Kadiköy på den asiatiske side
Da jeg besøgte byen, boede jeg på den asiatiske side i bydelen Kadiköy. Her er ikke mange klassiske turistattraktioner. Til gengæld er området meget afslappet med funky caféer og gode restauranter. Husene er ikke så høje som i f.eks. Cihangir, og der er langt færre turister, trafik og larm. Du skal bo her for den gode atmosfære, og hvis du gerne vil bo væk fra horderne af turister.
Der sejler konstant færger over Bosporus-strædet fra Kadiköy til alle de store attraktioner på den europæiske side af Istanbul. Turen tager 20-25 minutter. Det er en god til til et hvil, imens man nyder udsigten over vandet og den smukke by.
11. Besøg Istanbul på de rigtige årstider
Forårsmånederne april-juni og efterårsmånederne september-oktober er det bedste tidspunkt til et besøg i Istanbul Her er temperaturen mest behagelig. Det er uden for højsæsonen, så du slipper for mange andre turister.
Undgå sommeren, hvor det kan blive ulideligt varmt og fugtigt. Vinteren kan være kold, og det er ikke ualmindeligt, at der falder sner.
Her kan du finde mere information om Istanbul
Danske Martin, der bor fast i Istanbul, blogger om sit liv i byen og kommer med en masse god tips til, hvad du skal opleve i byen.
Danske Martin, der bor fast i Istanbul, blogger om sit liv i byen og kommer med en masse god tips til, hvad du skal opleve i byen.
Mere rejseinspiration til Istanbul
Ny her på Taste the World?
Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?
Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her: