Er det sikkert at besøge Istanbul?

Istanbul er den største by i Tyrkiet og en af de mest populære turistattraktioner i Europa. Her mødes Europa med Asien. Der er flere seværdigheder i byen, som er på UNESCO verdensarvsliste. Men hvad med sikkerheden i Istanbul? Er det sikkert at besøge byen? Det giver jeg et svar på i denne artikel.

En del af Istanbul ligger i Asien og størstedelen af befolkningen er muslimer. Så må det være farligt at besøge byen, tænker du måske. Men læg dine eventuelle fordomme på hylden, og besøg byen. For du vil blive blæst bagover af de mange smukke seværdigheder, den gode mad og tyrkernes store gæstfrihed.

Sikkerhed kan være noget, man skal tænke over i enhver storby. Hvis du spørger mig, så er Istanbul absolut en by, hvor du kan føle dig sikker. Her er mine bud på, hvad du bør være opmærksom på i forhold til din sikkerhed i Istanbul.

Trafikken i Istanbul

Biltrafikken er det, du bør have allermest fokus på i Istanbul. Der er ekstremt mange biler i byen. De respekterer ikke fodgængere og andre bløde trafikanter, som vi kender det fra Danmark. Forvent aldrig, at biler holder tilbage for dig, når du skal krydse en vej. Heller ikke ved fodgængerovergangene.

Hold dig til de lokale fodgængere, når de krydser vejen. Rend gerne lige hælene på dem.

Huller i vejene og manglende planlægning

Hold godt øje med, hvor du planter dine fødder, når du går rundt i byen. Der er mange huller og ujævnheder i vejene og på fortovene. Du kan hurtigt falde eller vrikke om, hvis du ikke er opmærksom. Kig ikke ned i din mobiltelefon, når du går rundt.

Det ser i det hele taget ikke ud til, at Istanbul er planlagt af en fodgænger. Et fortov kan pludselig ophøre, og du ender med at gå på en trafikeret vej. Skiltning kan også være mangelfuld – selv ved store trafikknudepunkter. Brug eventuelt Google Maps på din mobil.

Svindelnumre

Istanbul er desværre kendt for en række svindelnumre. Her er nogle af de mere kendte, jeg har hørt om:

Taxaer

Taxi scam Istanbul

Sæt dig aldrig ind i en taxa uden at have aftalt en pris på forhånd. Ofte vil chaufføren ikke bruge taxameter. Skriv gerne prisen ned på en lap papir og få chaufføren til at godkende prisen.

Brug offentlig transport, hvis det er muligt. Her er prisen lav, og metro, sporvogne og færger kommer altid hurtigere frem end taxaer. I lufthavnen skal du aldrig acceptere en tur med en taxachauffør, der kontakter dig i ankomsthallen. Find den officielle taxa-kø, hvor der ikke bliver snydt med prisen.

Svindel på barer
Et andet kendt svindelnummer sker på udvalgte barer i Istanbul – typisk på barerne omkring Taksim Square. Spørg efter menukort for at tjekke priserne, inden du bestiller drikkevarer og snacks. Det gælder også, selvom du kun køber en billig, lokal øl. Tag et billede af menukortet, så du kan dokumentere prisen, hvis du efterfølgende får en urimeligt høj regning.

Jeg har selv prøvet at blive lokket ind på en bar, hvor vi bestilte 5-6 øl. Da jeg fik regningen, lød den på 4.000 DKK. Det var selvfølgelig et svindelnummer, men jeg blev tvunget til at betale.

Skopudsere
I Istanbul findes der stadig en del skopudsere, men nogle af dem er svindlere. Et kendt trick er, at de går foran dig, og så ‘taber’ de pludselig en børste. Hvis du samler den op og giver den til skopudseren, så vil han tilbyde dig en ‘gratis’ skopudsning som tak. Men sig nej, for de vil kræve betaling alligevel.

Restauranter
Enkelte restauranter kan finde på at snyde dig. Vær særligt opmærksom ved de mere turistede områder omkring Den Blå Moske og Aya Sophia. For eksempel sætter tjeneren et par forretter på bordet, som du opfatter som en lille, gratis snack. Det er det typisk ikke. Spørg om forretterne er gratis. Hvis ikke, så bed tjeneren om at fjerne dem igen. Et andet trick er, at priserne på regningen ikke matcher den pris, du så på menukortet. Tag et billede af menukortet, så kan du lettere dokumentere, hvis restauranten prøver at snyde dig.

Drikkevand

I mange storbyer i udlandet, kan du desværre ikke drikke vandet fra hanerne. Det gælder også i Istanbul. Køb vand på flaske. Jeg børstede dog tænder i vandet fra hanen, og det gav mig ikke problemer.

Terror

Hvad med terrorisme, tænker du måske? Inden for de seneste 10 år har der desværre været 7 terrorangreb i Istanbul, viser min research. I Paris har der været der været dobbelt så mange. Og til sammenligning, så er Istanbul 7 gange større end Paris – målt på befolkningstallet.

Angrebene har ikke været rettet mod turister, og Udenrigsministeriet ser det heller som en trussel, hvis du besøger byen.

Kvinder og sikkerhed i Istanbul

At rejse som kvinde kan give nogle udfordringer, uanset hvor i verdenen du rejser. Istanbul er sikker for kvinder, så længe du tager enkelte forholdsregler.

Da jeg selv er mand, har jeg ikke oplevet de ting, som kvinder desværre altid skal håndtere – både i Danmark og måske især i udlandet. Men her er, hvad jeg har hørt og læst mig frem til. Har du som kvinde andre erfaringer, hører jeg meget gerne fra dig.

Tyrkiet er et muslimsk land, men du behøver ikke tage særlige forholdsregler i forhold til beklædning, når du er i Istanbul. Eneste undtagelse er, hvis du skal besøge en af byens mange moskeer. Her skal kvinder være tildækket. Langt de fleste steder kan du låne en kåbe med hætte, så du kan komme ind.

Du kan risikere at få tilråb fra mænd på gaden. Hvis det sker, så ignorer det og gå videre. Bliver du mødt af ‘overvenlige’ mænd, så bed dem om at gå deres vej.

Gå aldrig alene i byen om natten. Bor du på hostel, så find eventuelt en gruppe at gå ud med. Drik dig ikke for fuld, og sig ikke ja til drinks fra fremmede. Det er råd, som gælder de fleste steder i verden.

Er Istanbul så sikker at besøge?

Måske mister du lysten til at besøge Istanbul, når du læser min vejledning om sikkerhed. Men du skal vide, at langt de fleste turister har et helt problemfrit ophold i byen. Tag roligt afsted og nyd den fantastiske storby.

Nyttige links til hjemmesider om Istanbul

Mere rejseinspiration til Istanbul

Ny her på Taste the World?

Per Sommer

Hvis det er første gang, du er på denne hjemmeside, så undrer du dig måske over, hvor du er havnet?

Jeg hedder Per Sommer og dette er min personlige rejseblog, som jeg driver fordi jeg elsker at rejse. Du kan læse mere om min hjemmeside her:

Læs flere rejseartikler fra Taste the World

Denne hjemmeside bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug af godkender du cookiepolitikken.